Marilyn Monroe: 5 curiozități despre femeia care a întruchipat puterea de seducție

Marilyn Monroe este, fără îndoială, una dintre marile embleme ale cinematografiei și culturii pop. Chiar și la 60 de ani de la moartea ei, imaginea ei trăiește în imaginația multor oameni ca simbol al feminității și al puterii de seducție.

Dar scurta viață a lui Marilyn Monroe nu a fost tocmai plină de farmec. În acest text, trecem în revistă cinci curiozități din biografia ei.

1

Marilyn a crescut în centre de plasament

Foto: iStockPhoto.com
Foto: iStockPhoto.com

Norma Jean (numele real al lui Marilyn Monroe) a fost fiica lui Gladys Baker, care a lucrat în industria cinematografică, ca monteur de filme. Nu se cunoaște cine a fost tatăl ei.

Gladys suferea de tulburare bipolară și și-a petrecut viața internată în diverse clinici psihiatrice. Din această cauză, bebelușul a fost trimis într-un centru de plasament când avea doar două săptămâni.

Marilyn, însă, a primit vizite de la mama ei și chiar a locuit pentru scurt timp cu ea în 1934. Cu toate acestea, nu au devenit niciodată apropiate.

2

A suferit abuzuri sexuale

Photo: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Marilyn și-a petrecut copilăria în diferite centre de plasament. Într-unul dintre acestea, a fost abuzată sexual, ceea ce a făcut-o să devină retrasă și să se bâlbâie.

A avut mai multe probleme cu diferitele familii în care a locuit. Când avea 16 ani, Marilyn Monroe s-a căsătorit pentru prima dată cu Jim Dougherty, care era cu patru ani mai mare decât ea.

Principalul ei obiectiv în această căsătorie a fost să evite să mai ajungă în centre de plasament. Cei doi au rămas împreună timp de patru ani.

3

Era o cititoare vorace

Photo: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Marilyn adora să citească și avea peste 400 de cărți acasă, multe dintre ele fiind ediții rare. Îi plăceau chiar și fotografiile în care apărea în timpul unei lecturi.

Printre autorii ei preferați se numărau F. Scott Fitzgerald, John Steinbeck și Tennessee Williams. Și merită menționat faptul că s-a căsătorit cu dramaturgul Arthur Miller, autorul unor piese de teatru celebre precum „Vrăjitoarele din Salem” și „Moartea unui comis-voiajor”.

La un moment dat, Marilyn a declarat:

„În serile în care nu am altceva de făcut mă duc la librăria Pickwick’s de pe Hollywood Boulevard. Acolo, deschid cărți la întâmplare, sau când ajung la o pagină sau la un paragraf care îmi place, cumpăr acea carte.”

4

Marilyn s-a căsătorit de trei ori

Photo: Pexels.com
Marilyn Monroe și Arthur Miller. Foto: Pexels.com

Marilyn Monroe s-a căsătorit de trei ori de-a lungul vieții sale. Primul soț (în 1942) a fost James Dougherty. S-au despărțit când ea avea 20 de ani. Ea a spus chiar că nu au vorbit prea mult în această perioadă și s-au despărțit din cauza lipsei de lucruri în comun.

În 1954, s-a căsătorit cu Joe DiMaggio, un important jucător american de baseball. DiMaggio a avut mari dificultăți în a face față statutului de sex-simbol al lui Marilyn și chiar a devenit violent față de soția sa. Au divorțat după nouă luni.

Marilyn s-a căsătorit a treia oară, în 1956, cu dramaturgul Arthur Miller. Această căsătorie a creat multă vâlvă la vremea ei, deoarece se pare că nu aveau prea multe în comun: el era un intelectual, iar ea, o vedetă de cinema.

Cu toate acestea, Monroe și Miller au avut o legătură emoțională profundă. Marilyn a declarat chiar că aceasta a fost prima dată când a fost cu adevărat îndrăgostită. Din nefericire, au avut parte de mai multe conflicte și au divorțat în 1961.

În anul următor (când Marilyn a murit), începuseră să se apropie din nou.

5

Misterul din jurul morții ei

Foto: StockSnap.com
Foto: StockSnap.com

Marilyn Monroe a murit pe 4 august 1962 din cauza unei intoxicații cu barbiturice care a provocat o supradoză. Medicul legist care a examinat-o a declarat că aceasta a suferit o supradoză autoadministrată din cauza unor cantități mari de sedative – cu alte cuvinte, sinucidere.

Cu toate acestea, până în ziua de azi există zvonuri că poate moartea ei a fost cauzată de o crimă. Motivele acestei suspiciuni sunt faptul că nu existau urme de pastile în stomacul ei și că avea o vânătaie în partea inferioară a corpului, ceea ce poate sugera că a primit o injecție fatală administrată de altcineva.

Susținătorii acestei teorii atribuie de obicei familiei Kennedy (mai precis lui John, cu care Marilyn a avut o relație, și fratelui lui, Robert) planul de a-i pune la cale moartea, pentru a o împiedica să spună tot ce știa despre familia prezidențială.

Cu toate acestea, investigațiile nu au confirmat niciodată această ipoteză.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu