Marie Curie, geniul care a studiat la o universitate ilegală

În 1903, Marie Sklodowska Curie și soțul ei, Pierre, au primit premiul Nobel pentru fizică, pentru cercetările lor în domeniul radiației. (Radiația fusese identificată ca fenomen de către profesorul Henri Becquerel.)

În 1911, Marie a primit, pentru merite proprii, premiul Nobel pentru chimie, „ca recunoaștere a eforturilor sale de a ajuta la progresul chimiei prin descoperirea elementelor radiu și poloniu, prin izolarea radiului și studierea naturii și compușilor acestui element remarcabil”.

marie curie
Marie Curie în 1903. Foto: Wikimedia

Dar aspectul cu adevărat extraordinar este că Marie Curie a fost nu doar prima femeie care a primit premiul Nobel, ci și prima persoană care l-a primit de două ori, deși provenea dintr-o țară în care femeile nu aveau voie să urmeze cursuri universitare.

În cea mai mare parte a lumii, educația superioară nu era considerată necesară femeilor la acea vreme, așa că surorile Curie, Marie și Bronya, au fost nevoite să treacă peste multe obstacole ca să-și continue studiile dincolo de anii adolescenței.

Marie era o elevă excelentă și a absolvit liceul în fruntea clasei sale, la vârsta de 15 ani. Cum guvernul interzisese predarea anumitor materii și orele de laborator, tatăl lui Marie, profesor de matematică și fizică, a dus acasă echipamente de laborator și s-a ocupat de educația fiicelor sale la domiciliu.

Din nefericire, tatăl său nu își permitea să o trimită la universitate și, chiar dacă și-ar fi permis, fetele oricum nu aveau voie să urmeze instituțiile de studii superioare din Polonia acelor ani. Sora lui Marie, Bronya, se confrunta cu aceleași dificultăți.

Marie a fost de acord să lucreze ca guvernantă și meditatoare ca să o ajute pe Bronya să urmeze medicina la Paris.

La acea vreme, granițele dintre Polonia și Rusia erau neclare, așa că Marie a continuat să studieze chimia, fizica și matematica într-o școală ilegală cunoscută drept „Universitatea Ambulantă”, pe care polonezii o frecventau pentru a studia materii interzise de guvern, inclusiv istoria culturii poloneze.

Marie Curie a primit două premii Nobel

marie curie
Caietul lui Marie Curie (obiect radioactiv). Foto: Wikimedia/Wellcome Images

Universitatea Ambulantă sfida legile rusești, permițând accesul studentelor și profesorilor de sex feminin în rândurile sale. Când Marie a reușit să se alăture surorii ei în Paris, a studiat la Sorbona și, din nou, a absolvit în fruntea clasei sale.

În timp ce lucra la teza de doctorat, a studiat proprietățile uraniului și structura sa atomică și a inventat termenul „radioactiv”.

A îmbunătățit teoria lui Wilhelm Röntgen privitoare la razele X (pe care Röntgen le descoperise) și a înființat unități portabile cu raze X pentru spitale în timpul Primului Război Mondial.

Pierre și Marie Curie în laborator. Foto: Wikimedia

În 1906, soțul ei, un savant strălucit și titularul catedrei de fizică la Sorbona, a murit pe stradă, lovit de o trăsură. Lui Marie i s-a oferit postul soțului ei, pe care ea l-a acceptat, devenind prima femeie profesor de la Sorbona.

În cele din urmă, Marie Curie a ajuns să fie considerată unul dintre savanții de top din lume și era comparată cu personalități ca Albert Einstein, Hendrik Lorentz și Max Planck. Soții Curie au avut două fiice, Irene și Eve.

Irene și soțul ei, Frederic, au primit premiul Nobel pentru chimie în 1935, pentru eforturile lor de a continua opera soților Curie în domeniul radioactivității. Eve a devenit pianistă, corespondent de război, a activat pentru UNICEF și a publicat cărți despre părinții ei și opera lor.

Expunerea constantă la radiații a afectat grav sănătatea familiei Curie. Marie a murit la 66 de ani, în 1934, de anemie aplastică, o boală a măduvei osoase, care s-a dezvoltat, cel mai probabil, în timpul cercetărilor sale.

Fiica ei, Irene, și soțul Irenei, Frederic, au murit amândoi la 58 de ani, ea de leucemie, în 1956, și el în urma complicațiilor rezultate după o operație suferită în urma unei boli a ficatului, despre care se crede că a fost cauzată tot de expunerea la radiații.

Eve, care nu era om de știință, a trăit până la vârsta de 102 ani, murind în 2007.

Notele de cercetare și documentele personale ale lui Marie sunt încă atât de radioactive, încât sunt depozitate în cutii de plumb, care pot fi deschise numai de persoane care poartă costume de protecție.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu