Maria Montessori, femeia care a revoluționat educația în lumea întreagă

„Nu ajunge ca profesorul să iubească copilul. Mai întâi, profesorul trebuie să iubească și să înțeleagă lumea. Profesorul trebuie să se pregătească și să lucreze foarte mult.”  – Maria Montessori

Maria Montessori este cunoscută pentru că a dezvoltat sistemul de educație cu același nume. Sistemul Montessori este o abordare educațională centrată pe copil, bazată pe observarea științifică a acestuia de la naștere până la vârsta adultă. Astăzi, în multe părți ale lumii, sistemul Montessori este sinonim cu educația preșcolară.

maria montessori
Maria Montessori. Foto: Wikimedia

Montessori s-a născut pe 31 august 1870 în Chiaravalle, Italia, ca fiică a lui Renilde Stoppani și a lui Alessandro Montessori. În 1875, familia ei s-a mutat în Roma, unde Maria a fost înscrisă într-o școală primară publică.

Într-o epocă în care toate fetele ar fi trebuit să devină niște „soții corespunzătoare”, Maria Montessori avea alte planuri. Inițial, și-a dorit să devină inginer, însă, după ce a terminat școala generală, s-a hotărât să devină medic, în ciuda împotrivirii tatălui ei.

Maria Montessori a fost prima femeie absolventă de medicină din Italia

A devenit prima femeie care a studiat medicina și, în iulie 1896, a devenit prima femeie medic din italia. La numai două luni după ce și-a luat diploma, Montessori s-a implicat în mișcarea pentru drepturile femeilor, servind drept delegat al Italiei la Congresul Internațional pentru Drepturile Femeilor, organizat la Berlin.

Când s-a întors în Italia, a început să lucreze ca doctor asistent la Clinica de Psihiatrie a Universității din Roma, unde a devenit interesată de nevoile copiilor cu dificultăți de învățare.

maria montessori
Una dintre cele mai mari săli de clasă organizate după principiile Montessori este amenajată într-o sală de sport, în Houston, SUA. Foto: Swamplot

Lucrând cu copiii cu dizabilități și cu cei dezavantajați social, a dezvoltat o metodă unică de educație, bazată pe lucrările lui Jean Itard și ale lui Edouard Seguin, care experimentaseră în privința capacităților copiilor cu dizabilități și creaseră activități fizice și senzoriale în cadrul unor procese de dezvoltare.

La acea vreme, nu exista nimic comparabil cu abordarea Montessori în privința copiilor cu dizabilități. În loc să folosească metodele de predare tradiționale, cum ar fi cititul și recitatul, abordarea lui Montessori era să învețe copiii să experimenteze lumea folosindu-și cele cinci simțuri.

A muncit din greu și în curând a reușit să-și folosească metodele și pentru copiii fără dizabilități. Rezultatele obținute au încurajat-o să fondeze Casa dei Bambini („Casa copiilor”).

Abordarea ei unică a fost dezvoltată prin observarea științifică intensă a copiilor cu diferite fundaluri etnice, culturale și socio-economice, de la naștere până la maturitate.

maria montessori
Maria Montessori pe o bancnotă de 1000 de lire. Foto: Wikimedia

„Cea mai importantă perioadă a vieții nu este cea a studiilor universitare, ci perioada dintre naștere și vârsta de șase ani”, susținea Maria Montessori.

Astăzi, este larg acceptat faptul că cei mai importanți ani din viața omului sunt chiar primii. În timpul perioadei prenatale și în timpul primilor patru ani de viață, copilul își dezvoltă 50%-60% din inteligență, iar 30% se dezvoltă între 4 și 8 ani.

Montessori a prezentat abordarea cea nouă la începutul secolului XX și în 1909 a publicat prima sa carte. În anul 1910, școlile Montessori erau deja lăudate în lumea întreagă.

Când Benito Mussolini a ajuns la putere în Italia, a închis toate școlile Montessori, iar Maria Montessori a fost obligată să părăsească țara. A plecat în Spania și apoi s-a mutat în Olanda.

Maria Montessori pe un timbru indian. Foto: Wikimedia

În 1947 a plecat în India, unde a dezvoltat un program numit „Educație pentru Pace”. Acolo, a pregătit peste o mie de profesori indieni. Maria Montessori a fost nominalizată la premiul Nobel pentru pace de trei ori (1949, 1950 și 1951).

A murit pe 6 mai 1952, în Noordwijk Aan Zee, Olanda.


În continuare, îți recomandăm și:


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu