Maria Montessori, femeia care a revoluționat educația în lumea întreagă

„Nu ajunge ca profesorul să iubească copilul. Mai întâi, profesorul trebuie să iubească și să înțeleagă lumea. Profesorul trebuie să se pregătească și să lucreze foarte mult.”  – Maria Montessori

Maria Montessori este cunoscută pentru că a dezvoltat sistemul de educație care îi poartă astăzi numele. Sistemul Montessori este o abordare educațională centrată pe copil, bazată pe observarea științifică a acestuia de la naștere până la vârsta adultă.

Astăzi, în multe părți ale lumii, sistemul Montessori este sinonim cu educația preșcolară.

Montessori s-a născut pe 31 august 1870 în Chiaravalle, Italia. În 1875, familia ei s-a mutat în Roma, unde Maria a fost înscrisă la o școală primară de stat.

Într-o epocă în care toate fetele ar fi trebuit să devină niște „soții corespunzătoare”, Maria Montessori avea alte planuri. Inițial, și-a dorit să devină inginer. Însă, după ce a terminat școala generală, s-a hotărât să devină medic, în ciuda împotrivirii tatălui ei.

Maria Montessori a fost prima femeie absolventă de medicină din Italia

maria montessori
Maria Montessori. Foto: Wikimedia

A devenit prima femeie din Italia care a studiat medicina și, în iulie 1896, a devenit prima femeie medic din această țară. La numai două luni după ce și-a luat diploma, Montessori s-a implicat în mișcarea care milita pentru drepturile femeilor.

A fost delegata Italiei la Congresul Internațional pentru Drepturile Femeilor, organizat la Berlin. Întoarsă în țară, a început să lucreze ca doctor asistent la Clinica de Psihiatrie a Universității din Roma, unde a devenit interesată de nevoile copiilor cu dificultăți de învățare.

Lucrând cu copiii cu dizabilități și cu cei dezavantajați social, a dezvoltat o metodă unică de educație, bazată pe lucrările lui Jean Itard și ale lui Edouard Seguin.

Aceștia realizaseră mai multe experimente care priveau capacitățile copiilor cu dizabilități și concepuseră diverse activități fizice și senzoriale menite să ajute procesul de dezvoltare al acestor copii.

La acea vreme, nu exista nimic comparabil cu abordarea Montessori în privința copiilor cu dizabilități. În loc să folosească metodele de predare tradiționale, cum ar fi cititul și recitatul, abordarea lui Montessori era să învețe copiii să înțeleagă lumea folosindu-și cele cinci simțuri.

A muncit din greu și în curând a reușit să-și folosească metodele și pentru copiii fără dizabilități. Rezultatele obținute au încurajat-o să fondeze Casa dei Bambini („Casa copiilor”).

Abordarea ei unică a fost dezvoltată prin observarea științifică intensă a copiilor cu diverse origini etnice, din medii culturale și socio-economice diferite, de la naștere până la maturitate.

„Cea mai importantă perioadă a vieții nu este cea a studiilor universitare, ci perioada dintre naștere și vârsta de șase ani”, susținea Maria Montessori.

Astăzi, este larg acceptat faptul că cei mai importanți ani din viața omului sunt chiar primii. În timpul perioadei prenatale și în timpul primilor patru ani de viață, copilul își dezvoltă 50%-60% din inteligență, iar 30% se dezvoltă între 4 și 8 ani.

Montessori și-a prezentat abordarea la începutul secolului XX, iar în 1909 a publicat prima sa carte. În anul 1910, școlile Montessori erau deja apreciate în lumea întreagă.

Când a preluat puterea în Italia, Benito Mussolini a închis toate școlile Montessori, iar Maria Montessori a fost obligată să părăsească țara. A plecat în Spania, iar apoi în Olanda.

Maria Montessori pe un timbru indian. Foto: Wikimedia

În 1947 a plecat în India, unde a dezvoltat un program numit „Educație pentru Pace”. Acolo, a pregătit peste o mie de profesori indieni. Maria Montessori a fost nominalizată la premiul Nobel pentru pace de trei ori (1949, 1950 și 1951).

A murit pe 6 mai 1952, în Noordwijk Aan Zee, Olanda.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu