Femeia obligată să guste mâncarea lui Hitler, pentru ca Führer-ul să nu fie otrăvit

În fiecare zi, timp de trei ani, Margot Wolk a fost obligată să guste mâncarea pregătită pentru Adolf Hitler, pentru ca nu cumva Führer-ul să fie otrăvit.

Povestea lui Margot Wolk a rămas necunoscută până în urmă cu câțiva ani, când femeia a decis să rupă tăcerea și să se destăinuie reporterilor Der Spiegel, cărora le-a povestit „cei mai grei ani” din viață.

Înghițitura morții

Născută în Berlin, în 1917, Margot Wolk avea 22 de ani când a izbucnit războiul, dar – spre deosebire de alte tinere de vârsta sa – a respins invitația de a adera la Liga Germană, o organizație similară Tineretului Hitlerist, dar destinată exclusiv fetelor.

Totuși, când s-a mutat în casa socrilor săi din satul Gross-Partsch, iar primarul a început să recruteze fete care să lucreze în serviciul lui Hitler, nu a mai putut respinge și această „invitație“. Era anul 1942 și un eventual refuz ar fi echivalat cu moartea.

Margot și alte 14 tinere de la Gross-Partsch au avut neșansa de a se afla la doar câțiva kilometri distanță de faimosul refugiu al lui Hitler, denumit „Bârlogul Lupului”. Cele 15 femei au fost recrutate de primar și duse într-o clădire unde câțiva bucătari îi pregăteau zilnic prânzul lui Hitler.

Misiunea femeilor: să guste mâncarea și să certifice cu propriile lor vieți că nu a fost otrăvită. Zvonurile că aliații aveau intenția să-l ucidă pe Hitler prin otrăvire au fost un avertisment serios pentru paranoicul Führer.

La o oră după ce femeile gustau din toate preparatele și nu dădeau nici un semn de otrăvire, mâncarea era dusă la Bârlogul Lupului, pentru ca Hitler – pe care Margot nu l-a văzut niciodată personal – să ia masa.

Cele 15 femei au avut acces la feluri de mâncare delicioase, unice în vremuri de război, într-o perioadă în care populația începe deja să viseze la produse „de lux”, precum untul sau cafeaua.

Mesele mari de lemn erau ocupate cu mâncăruri de legume, fructe exotice, fidea, sosuri și deserturi. Carnea sau peștele nu erau niciodată acolo, deoarece Hitler devenise deja vegetarian, un fapt biografic susținut de mai multe mărturii directe, inclusiv de cea a lui Margot Wolk.

„Mâncarea era bună… foarte bună. Dar nu ne-am putut bucura de ea”, a declarat Margot Wolk pentru Der Spiegel.

Margot înghițea cu spaimă, pentru că fiecare mușcătură putea fi ultima. După război, a trebuit să învețe din nou să se bucure de mâncare.

Oroarea războiului

Margot era preluată de un autobuz în fiecare zi, împreună cu celelalte femei care urmau să fie duse la sediul central pentru a-și îndeplini sarcinile degustării, dar acest regim s-a schimbat brusc la 20 iulie 1944, după celebrul atentat împotriva lui Hitler, coordonat de colonelul Claus von Stauffenberg (jucat de Tom Cruise în filmul Valkyrie, care portretizarea această încercare eșuată de asasinare a lui Hitler).

Conspirația lui von Stauffenberg nu a reușit și bomba care a explodat în Bârlogul Lupului nu a avut pentru Fuhrer alte consecințe decât o ureche vătămată și pantalonii făcuți ferfeniță. Și, bineînțeles, o mai mare prudență și măsuri de securitate sporite.

De atunci, femeile care degustau mâncarea lui Hitler nu au mai putut trăi în casele lor. Au fost mutate permanent într-o școală abandonată din apropiere.

„Ne-au tratat ca niște animale în cuști”, avea să-și amintească Wolk.

Acolo, într-o noapte, Margot a fost violată de un ofițer SS.

Evadarea spre Berlin

La scurt timp după ce armata sovietică a ajuns periculos de aproape de Bârlogul Lupului, în mod ironic, un alt ofițer SS avea să-i salveze viața lui Margot Wolk. Când Armata Roșie se afla la câțiva kilometri, acesta a pus-o într-un tren și i-a spus doar atât: „Pleacă de aici!”

Margot a ajuns în Berlin în siguranță. După război, s-a întâlnit din nou cu acest fost oficial nazist. Omul i-a relatat că toate celelalte 14 degustătoare care lucraseră cu ea au fost ucise de sovietici.

Și, deși Margot a reușit să scape cu viață din Bârlogul Lupului, a fost prinsă de soldații sovietici, care au torturat-o și violat-o timp de două săptămâni, lăsând-o cu sechele permanente, inclusiv cu incapacitatea de a avea copii.

Dar, în ciuda tuturor acestor lucruri, Margot Wolk a supraviețuit. În 1946 s-a reunit cu soțul ei și, deși mariajul lor „a fost permanent marcat de perioada războiului”, au trăit împreună 34 de ani.

Margot Wolk nu a dezvăluit nimic despre teribila sa poveste până în 2012, la scurt timp după ce a împlinit 95 de ani. Trecuseră șapte decenii de când fusese recrutată pentru a gusta hrana potențial otrăvită a lui Adolf Hitler.

„Am vrut doar să spun ce s-a întâmplat acolo și că Hitler era într-adevăr un om dezgustător. A fost un porc!”, a declarat ea ziarului Der Spiegel.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și despre doctorul Theodor Morell și dependența de droguri a lui Adolf Hitler.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>