Margaret Sanger, femeia care a dat startul promovării anticoncepționalelor

Margaret Sanger s-a născut pe 4 septembrie 1879 în Corning, New York. A fost unul dintre cei 11 copii ai cuplului Michael și Anne Higgins.

Mama ei, o catolică ferventă, emigrase în America din Irlanda în vremea Foametei (1845-1849), iar tatăl său, și el originar din Irlanda, își câștiga existența ca zidar. Emigrase în America la 14 ani, iar la 15 ani intrase deja în armată pe vremea Războiului Civil, ca toboșar.

Margaret Sanger își acoperă gura în semn de protest după ce i-a fost interzis să vorbească despre controlul sarcinii. 17 aprilie 1929. Foto: Getty Images

În 1900, Margaret a început să lucreze ca soră medicală în probă la Spitalul White Plains. A renunțat la studii în 1902, când s-a măritat cu arhitectul William Sanger. Au avut trei copii, dintre care unul a murit în copilărie.

Însă tragedia care i-a schimbat viața a fost moartea prematură a mamei. Născuse 11 copii și trecuse prin șapte sarcini pierdute, iar Margaret credea că sarcinile repetate îi slăbiseră mamei sale corpul până la punctul în care nu și-a mai putut reveni după ce s-a îmbolnăvit, decedând la 49 de ani.

 

Știai că…?

  • În România, odată cu promulgarea Decretului 770/1966, prin care se interzicea avortul, mijloacele contraceptive au devenit tot mai greu accesibile.
  • Cea mai mare rată a fertilității înregistrată în România după 1944 a fost în 1967, după semnarea Decretului 770.
  • Prezervativele românești cunoscute sub numele Mini Max erau fabricate la Danubiana (firmă producătoare de anvelope și materiale de cauciuc, înființată în 1962).

Margaret Sanger (în picioare) alături de o pacientă a clinicii de control al nașterii. Foto: Biblioteca Congresului SUA

Această experiență a determinat-o să devină soră medicală. În 1910, soții Sanger s-au mutat în New York, unde Margaret a lucrat ca soră medicală la domiciliu în cartierele sărace.

Multe dintre paciente erau emigrante care sufereau consecințele unor avorturi prost făcute și ale sarcinilor repetate, la fel ca mama ei.

Margaret credea că abilitatea de a limita mărimea familiei era o componentă-cheie pentru a menține sănătatea femeilor și dorea ca fiecare femeie să fie informată cu privire la uzul și legalitatea mijloacelor de control al sarcinii și ale anticoncepționalelor.

Coperta cărții „Ce ar trebui să știe fiecare fată” (1922/1923), a culegere de articole scrise de Sanger începând cu anul 1912 despre educația sexuală și controlul sarcinii. Foto: Enciclopedia Britannica

În această perioadă, Sanger a început să scrie o rubrică pentru ziarul New York Call, intitulată „Ce ar trebui să știe fiecare fată”. De asemenea, Sanger a început să viseze la o „pilulă magică”, un produs care să fie folosit pentru controlul sarcinii.

În 1913, a început să publice un ziar lunar, Rebela, și a inventat conceptul de „control al sarcinii”. În curând, a fost arestată, deoarece era ilegal să trimiți prin poștă informații despre contracepție.

Era pe punctul de a primi o condamnare de cinci ani de închisoare, însă a fugit în Anglia. Acuzațiile împotriva ei au fost retrase în 1915 și astfel s-a putut întoarce în SUA.

În România comunistă, prezervativele Vulcan erau comercializate în cutii albe, din plastic. Glumele despre rezistența lor nu au întârziat să apară, „culmea economiei” fiind „să duci prezervativele la vulcanizat”. Foto: latrecut.ro

A început să ofere conferințe în întreaga țară pentru a promova controlul sarcinii. În 1916, a deschis o clinică de planificare familială și control al sarcinii, prima de felul ei în SUA.

A fost arestată pentru a doua oară, fiind acuzată că a oferit informații despre contracepție și că le-a oferit femeilor diafragme, și a petrecut 30 de zile în închisoare.

Sanger a fondat o nouă publicație în 1917, Revista pentru controlul sarcinii, și în 1921 a organizat prima conferință despre controlul sarcinii, în cadrul căreia a fondat Liga Americană de Control al Sarcinii, o precursoare a Federației de Planificare Familială din America.

În 1923, Sanger a deschis prima clinică legală de control al sarcinii, numită Biroul de Cercetări Clinice. A continuat să susțină cauza controlului sarcinilor chiar și după ce s-a pensionat, la începutul anilor ’40.

De asemenea, a patronat proiecte de cercetare pentru dezvoltarea spermicidelor, a prafurilor cu spumă și, în final, a anticoncepționalelor pe bază de hormoni.

Margaret Sanger a murit pe 6 septembrie 1966, într-un azil din Arizona. Cu un an înainte, Curtea Supremă din SUA a legalizat mijloacele de control al sarcinii pentru toate cuplurile căsătorite.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu