Cum de rezistă Marele Zid Chinezesc? Secretul său: mortarul cu orez

Lung de peste 21.000 de kilometri, Marele Zid Chinezesc continuă să uimească o lume întreagă prin arhitectura sa. Vechi de 2.300 de ani, zidul a fost construit pentru a opri invaziile mongolilor și pentru a proteja comerțul de pe Drumul Mătăsii.

Mii de oameni au murit construind acest zid și au fost înhumați aici. Cele mai cunoscute și mai bine conservate porțiuni din Marele Zid Chinezesc datează de pe vremea dinastiei Ming (1368-1644). Aceste porțiuni compun 8.850 de kilometri din întreaga structură.

În ciuda vârstei lor, aceste porțiuni vechi de secole încă domină peisajul. De fapt, mortarul folosit de chinezi este atât de bun și a lipit cărămizile atât de strâns, încât în multe locuri nici măcar iarba nu a crescut între ele.

Acest mortar special, fabricat de constructorii din timpul dinastiei Ming, avea un ingredient special: orezul lipicios.

Marele Zid Chinezesc a rezistat remarcabil

Marele zid chinezesc 01

Mortarul special a fost obținut dintr-un amestec de var stins și făină de orez dulce. Potrivit cercetătorilor chinezi, rezultatul a fost primul mortar compozit din istorie, un amestec puternic de ingrediente organice și anorganice.

Arhitecții și inginerii dinastiei Ming au folosit această rețetă superioară pentru a construi multe clădiri de stat importante. Pe lângă Marele Zid Chinezesc, acestea includeau fortificații de orașe, pagode și morminte.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Multe dintre aceste structuri sunt încă intacte. Clădirile construite cu orez lipicios au rezistat dezastrelor naturale, inclusiv cutremurelor. Un mormânt din epoca Ming a rămas în picioare chiar și în fața unui buldozer!

Aceste structuri dovedesc că mortarul cu orez lipicios este mai puternic și mai durabil decât mortarul compus numai din var stins.

Care este secretul acestei formule magice?

Marele zid chinezesc 03

Deci, de ce este mortarul lipicios atât de puternic? Savantul Bingjian Zhang și o echipă de cercetători de la Universitatea Zhejiang au investigat compoziția chimică a mortarului folosit la construirea Marelui Zid Chinezesc.

După ce au analizat compoziția chimică și structura materialului, oamenii de știință au ajuns la o concluzie fascinantă. Puterea legendară a mortarului se datorează amilopectinei.

Un tip de carbohidrat sau polizaharidă complexă, amilopectina intră în compoziția multor mâncăruri bogate în amidon, inclusiv în compoziția orezului. Acest ingredient secret a făcut posibil ca multe structuri, inclusiv Marele Zid Chinezesc, să reziste atâta timp.

Totuși, cum funcționează această substanță?

Mortarul devine mai puternic în timp

Marele zid chinezesc 02

Când amilopectina – elementul organic din rețetă – intră în contact cu carbonatul de calciu – partea anorganică – are loc o interacțiune complexă. Jucând rolul de inhibitor, amilopectina controlează creșterea cristalului de carbonat de calciu.

Rezultatul? Un amestec mai bine legat. Mortarul cu orez lipicios mai are câteva avantaje: este foarte rezistent la apă și își păstrează forma mai mult timp. Mai mult, reacția chimică din mortar continuă în timp. Astfel, el devine mai puternic odată cu trecerea anilor.

Zhang și colegii săi cred că este timpul să apelăm din nou la rețeta pentru mortar cu orez, mai ales pentru restaurarea și conservarea clădirilor istorice.

Pe lângă puterea sa, mortarul din var stins și orez este mai stabil. Acești factori îl fac o alternativă viabilă (și mai autentică) pentru repararea clădirilor antice. Rețeta a fost deja folosită cu succes pentru repararea podului Shouchang, din estul Chinei, vechi de 800 de ani.


Ți-a plăcut acest articol? Află și alte lucruri interesante despre Marele Zid Chinezesc. Și mai află că o idee foarte răspândită despre această construcție magnifică este, de fapt, falsă – NASA confirmă: Nu poți vedea din spațiu Marele Zid

Ca să știi mai mult

Puterea sub influența drogurilor

de Tania Crasnianski

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Cum de rezistă Marele Zid Chinezesc? Secretul său: mortarul cu orez”

  1. Si totusi ! Poate ca nu ar strica sa ne amintim de Sfanta Sofia care a fost construita cu mortar care avea in compozitie albus de ou si miere din cate se pare.

    Răspunde

Adaugă un comentariu