Cum de rezistă Marele Zid Chinezesc? Secretul: mortarul cu orez

Lung de peste 21.000 de kilometri, Marele Zid Chinezesc continuă să uimească o lume întreagă prin arhitectura sa. Vechi de 2.300 de ani, zidul a fost construit pentru a opri invaziile mongolilor și pentru a proteja comerțul de pe Drumul Mătăsii.

Mii de oameni au murit construind acest zid și au fost înhumați aici. Cele mai cunoscute și mai bine conservate porțiuni din Marele Zid Chinezesc datează de pe vremea dinastiei Ming (1368-1644) și reprezintă 8.850 de kilometri din întreaga structură.

Marele zid chinezesc 01
Foto: Pinterest

În ciuda vârstei lor, aceste porțiuni vechi de secole încă domină peisajul. De fapt, mortarul folosit de chinezi este atât de bun și a lipit cărămizile atât de strâns, încât în multe locuri nici măcar iarba nu a crescut între ele.

Acest mortar special, fabricat de constructorii din timpul dinastiei Ming, avea un ingredient special: orezul lipicios.

Marele Zid Chinezesc a rezistat remarcabil

Mortarul special a fost obținut dintr-un amestec de var stins și făină de orez dulce. Potrivit cercetătorilor chinezi, rezultatul a fost primul mortar compozit din istorie, un amestec puternic de ingrediente organice și anorganice.

Marele zid chinezesc 03
Foto: Operando.org

Arhitecții și inginerii dinastiei Ming au folosit această rețetă superioară pentru a construi multe clădiri de stat importante. Pe lângă Marele Zid Chinezesc, acestea includeau fortificații de orașe, pagode și morminte.

Multe dintre aceste structuri sunt încă intacte. Clădirile construite cu orez lipicios au rezistat dezastrelor naturale, inclusiv cutremurelor. Un mormânt din epoca Ming a rămas în picioare chiar și în fața unui buldozer!

Aceste structuri dovedesc că mortarul cu orez lipicios este mai puternic și mai durabil decât mortarul compus doar din var stins.

Care este secretul acestei formule magice?

Deci, de ce este mortarul lipicios atât de puternic? Savantul Bingjian Zhang și o echipă de cercetători de la Universitatea Zhejiang au investigat compoziția chimică a mortarului folosit la construirea Marelui Zid Chinezesc.

După ce au analizat compoziția chimică și structura materialului, oamenii de știință au ajuns la o concluzie fascinantă. Puterea legendară a mortarului se datorează amilopectinei.

Un tip de carbohidrat sau polizaharidă complexă, amilopectina intră în compoziția multor mâncăruri bogate în amidon, inclusiv în compoziția orezului. Acest ingredient secret a făcut posibil ca multe structuri, inclusiv Marele Zid Chinezesc, să reziste atâta timp.

Totuși, cum funcționează această substanță?

Mortarul devine mai puternic în timp

Marele zid chinezesc 02
Foto: Pinterest

Când amilopectina – elementul organic din rețetă – intră în contact cu carbonatul de calciu – partea anorganică – are loc o interacțiune complexă. Jucând rolul de inhibitor, amilopectina controlează creșterea cristalului de carbonat de calciu.

Rezultatul? Un amestec mai bine legat. Mortarul cu orez lipicios mai are câteva avantaje: este foarte rezistent la apă și își păstrează forma mai mult timp. Mai mult, reacția chimică din mortar continuă în timp. Astfel, devine mai puternic odată cu trecerea anilor.

Zhang și colegii săi cred că este timpul să apelăm din nou la rețeta pentru mortar cu orez, mai ales pentru restaurarea și conservarea clădirilor istorice.

Pe lângă puterea sa, mortarul din var stins și orez este mai stabil. Acești factori îl fac o alternativă viabilă (și mai autentică) pentru repararea clădirilor antice. Rețeta a fost deja folosită cu succes pentru repararea podului Shouchang, din estul Chinei, vechi de 800 de ani.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Cum de rezistă Marele Zid Chinezesc? Secretul: mortarul cu orez”

  1. Si totusi ! Poate ca nu ar strica sa ne amintim de Sfanta Sofia care a fost construita cu mortar care avea in compozitie albus de ou si miere din cate se pare.

    Răspunde

Lasă un comentariu