NASA confirmă: Nu poți vedea din spațiu Marele Zid Chinezesc

Cu mult timp înainte ca zborul în spațiu să fie posibil, oamenii susțineau că Marele Zid Chinezesc poate fi văzut de pe Lună. De-a lungul istoriei s-au perpetuat multe idei greșite.

Prin puterea repetiției, ele au devenit „adevăruri”. Dar, în realitate, sunt doar niște mituri. În acest articol vom demola un astfel de mit.

Marele Zid Chinezesc și mitul spațial

Încă din 1904, oamenii susțin că Marele Zid Chinezesc este atât de mare și proeminent încât poate fi văzut de pe suprafața Lunii. După 65 de ani de așteptare, astronauții de pe Apollo au putut verifica veridicitatea acestei aserțiuni. Răspunsul lor: Nu!

marele zid chinezesc
Marele Zid în 1933

Alan Bean, parte a misiunii Apollo 12, își reamintește că tot ceea ce se poate vedea pe Pământ din spațiu sunt mulți nori albi și zăpadă, unele pete albastre, puțin galben și, din când în când, câte un petec verde.

„Niciun obiect făcut de om nu este vizibil de la o asemenea distanță”, a spus Alan Bean, astronaut al misiunii Apollo 12.

La o privire mai atentă

Personalul programului spațial chinezesc a fost zdruncinat când a aflat că astronautul lor, Yang Liwei, nu putea să vadă Marele Zid Chinezesc din spațiu. Astfel s-a confirmat măcar faptul că invizibilitatea Zidului nu era vreo conspirație politică.

După numeroase misiuni spațiale, derulate de astronauți din țări diferite, nimeni nu a reușit să vadă Zidul. Stația Spațială Internațională este cu 383.991 de kilometri mai aproape de Pământ decât de Lună. Dar Zidul tot nu poate fi văzut cu ochiul liber de la bordul Stației.

marele zid chinezesc
În această fotografie făcută din spațiu apare și Marele Zid Chinezesc. Poți să îl vezi?

Până la urmă, a fost fotografiat. Astronautul chinezo-american Leroy Chiao a fost cel care a văzut, până la urmă, Zidul. El a folosit un aparat de fotografiat cu lentile de 180 de mm.

Astfel, a reușit să identifice o porțiune mică a Marelui Zid Chinezesc. Ochiul uman are puterea de focalizare a unei lentile de 50 de mm. Asta înseamnă că lentilele de 180 de mm depășeau cu mult abilitățile ochiului uman.

marele zid chinezesc
Sigur ăsta e! Nu?!

Chiao a făcut o altă fotografie, folosind o lentilă de 400 de mm. Dar experții erau și mai puțin siguri că ceea ce el a fotografiat era chiar Zidul. Până la urmă, căderile de zăpadă și lumina soarelui favorabilă au facilitat captarea primei fotografii a Zidului.

De asemenea, NASA confirmă oficial că Marele Zid Chinezesc este aproape imposibil de fotografiat folosind mijloace convenționale. Dar cei de la NASA spun că acesta poate fi fotografiat de către sateliții aflați pe orbită, folosind radarul.

marele zid chinezesc
Linia lungă portocalie este Zidul

În continuare, descoperă 5 lucruri inedite și mai puțin cunoscute despre Marele Zid Chinezesc, apoi citește 7 lucruri fascinante și mai puțin cunoscute despre China.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „NASA confirmă: Nu poți vedea din spațiu Marele Zid Chinezesc”

Lasă un comentariu