Marele Sfinx de la Giza nu ar fi fost sculptat în totalitate de oameni. Cum ar fi fost creat celebrul simbol din Egipt

Un studiu sugerează că Marele Sfinx din Giza, în Egipt, nu a fost sculptat în întregime de oameni. Forțele naturale, cum ar fi eroziunea eoliană, au jucat un rol în modelarea acestui celebru monument.

Cercetătorii au efectuat experimente folosind dinamica fluidelor pentru a imita forțele vântului care ar fi existat atunci când Sfinxul a fost creat în urmă cu aproximativ 4.500 de ani. Rezultatele au arătat că vântul ar fi putut sculpta forma de felină dintr-o singură bucată de calcar.

Această teorie a fost sugerată pentru prima dată în anii 1980 de către un fost geolog al NASA pe nume Farouk El-Baz. El a propus că inginerii antici au ales să sculpteze capul în forma regelui lor și i-au dat un corp asemănător cu cel al unui leu, inspirat de formele din deșert.

Experimentele cercetătorilor au susținut această idee, demonstrând că vântul poate modela pietrele într-un mod similar cu Sfinxul. Vântul ar fi fost dirijat de roca din capul și labele monumentului, cioplind în timp rocile mai moi ale gâtului și spatelui.

Fără o înțelegere profundă a influenței naturii, aceste monumente egiptene antice nu ar fi supraviețuit în condiții extreme. Marele Sfinx din Giza, care are o înălțime de 20 de metri și o lungime de 73 de metri, continuă să captiveze oamenii chiar și după mai bine de 4.000 de ani. Adevărata sa semnificație s-a pierdut odată cu trecerea timpului.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu