Marele război al cimpanzeilor: Primatele care s-au bătut vreme de 4 ani

S-au scris multe despre actele de cruzime de care sunt în stare oamenii. Specia umană acționează cu o brutalitate ieșită din comun, în special în vreme de război.

Până spre finalul secolului XX, oamenii de știință erau convinși că războiul este ceva specific rasei umane. Nimeni nu ar fi spus că animalele sunt capabile să poarte războaie.

Și totuși, în anii ’70, în Tanzania a avut loc un eveniment care ne-a schimbat fundamental percepția cu privire la animale și conceptul de război.

Cimpanzeii „pașnici” merg la război

Jane Goodall
Jane Goodall. Foto: ABC News

În anii ’70, Jane Goodall (considerată astăzi cel mai de seamă expert în cimpanzei) a mers în Parcul Național Gombe Stream pentru a studia pe termen lung aceste primate în habitatul lor natural.

Înainte de anii ’70, cimpanzeii erau considerați animale pașnice. Păreau mereu veseli și jucăuși, fără a avea cea mai mică tendință spre violență.

Goodall, care inițial era de aceeași părere, a descoperit o altă realitate în cei aproape 60 de ani în care a studiat aceste primate. Goodall a descoperit că cimpanzeii nu sunt atât de diferiți de noi.

Pe lângă abilitatea de a folosi instrumente și de a transmite cunoștințele de la o generație la alta, cercetătoarea a descoperit că cimpanzeii sunt capabili să formeze „alianțe politice” complexe.

Cimpanzei
Foto: Prima Uganda Safaris

Pe lângă toate acestea, Goodall a mai aflat că cimpanzeii cunosc „arta” războiului. Totul a început în 1971, când Leakey, masculul afla al unui grup de cimpanzei, a murit. Noul mascul alfa a fost contestat de doi frați, care au început să lupte împotriva lui, potrivit New Scientist.

Conflictul dintre noul lider și cei doi contestatari a scindat comunitatea în două: un grup de cimpanzei a migrat spre nord, iar celălalt, spre sud. Potrivit cercetărilor lui Goodall, animalele au ales cărui grup să se alăture bazându-se pe legăturile sociale pe care le aveau cu membrii respectivului grup.

Inițial, lucrurile au decurs bine. Cele două triburi interacționau ocazional, dar, cu timpul, tensiunile au început să se acumuleze.

În 1974, masculii grupului din nord s-au organizat într-o armată. S-au îndreptat spre teritoriul celuilalt grup, iar haosul a cuprins jungla.

Cruzime neașteptată

Cimpanzei 02
Foto: Futurity

Prima victimă a fost un cimpanzeu pe nume Godi. Jane Goodall și echipa sa au asistat la crimă, îngroziți: era prima dată când vedeau un cimpanzeu atacând un alt cimpanzeu.

După uciderea lui Godi, cimpanzeii au început să sărbătorească, sărind prin copaci și rupând crengile.

Pe parcursul următorilor patru ani, masculii violenți au atacat grupul din sud de mai multe ori. Au ucis sistematic fiecare membru al grupului rival, dând dovadă de o cruzime de neimaginat.

Razboiul cimpanzeilor 01
Foto: Konrad Wothe/Minden Pictures

Până la sfârșitul lui 1978, toți masculii grupului din sud au fost uciși. Câteva femele au căzut, la rândul lor, victime. Femelele rămase au fost forțate să se alăture masculilor câștigători. Câteva au fost violate, iar câțiva pui au fost uciși.

După ce două facțiuni s-au reunit, lucrurile s-au calmat, iar războiul s-a sfârșit. Acesta a fost „Marele război al cimpanzeilor din Gombe”.

Inițial, relatările lui Jane Goodall au fost privite cu mult scepticism. Se știa deja că cercetătoarea era foarte pasionată de aceste primate, iar mulți membri ai comunității științifice au considerat că era subiectivă când venea vorba de cimpanzei.

Razboiul cimpanzeilor 02
Foto: IFL Science

Totuși, câțiva ani mai târziu, un grup de cercetători care a studiat 18 comunități de cimpanzei din Africa concluzionat că Jane Goodall a avut dreptate.

Într-adevăr, cimpanzeii poartă războaie, la care participă doar masculii. Conflictele pot dura luni sau chiar ani și sunt purtate fie pentru extinderea teritoriului, fie pentru acces la apă, hrană de calitate sau femele fertile.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>