Opera de artă a ghețarilor: Marele râu de bolovani din Munții Ural

Piscuri înalte, păduri bogate și peisaje care-ți taie răsuflarea – pe toate le poți întâlni în Parcul Național Taganai, din Rusia. Dar zona și-a câștigat renumele internațional nu prin faună și floră, ci printr-un fenomen geologic cu totul special: Marele Râu de Piatră.

Pe o distanță de șase kilometri, o amestecătură haotică de bolovani uriași „curge” pe versanții munților, oferindu-le vizitatorilor o priveliște rar întâlnită. Râul de piatră are lățimea medie de 200 de metri; în unele locuri, lățimea aglomerării de bolovani atinge și 700 de metri.

Cum s-a format râul de piatră

Raul de piatra 01
Foto: Mountainsfoto.ru

Oamenii de știință cred că această grupare de bolovani a apărut în timpul ultimei glaciațiuni, acum aproximativ 10.000 de ani. La acea vreme, vârfurile muntoase din Parcul Național Taganai erau acoperite de ghețari, ajungând până la 4.800 de metri altitudine.

Sub greutatea imensă a acestor ghețari, vârfurile muntoase s-au sfărâmat în milioane de bolovani, de mari dimensiuni. Când s-a topit gheața, bolovanii au alunecat la vale, creând Marele Râu de Piatră.

Această formațiune geologică a fost numită „râu” doar pentru că seamănă cu o curgere de apă, și nu pentru că pietrele alunecă efectiv la vale. De fapt, acești bolovani nu s-au mai mișcat din loc de mii de ani.

Râul este compus din blocuri mari de cuarțit (o rocă extrem de compactă și dură) și, pe alocuri, aventurin, cu o greutate de 9-10 tone fiecare. Stratul de rocă are o grosime de șase metri.

În mod bizar, pe măsură ce te apropii de Marele Râu de Piatră, poți auzi sunetul unei ape curgătoare. Acest sunet nu este o iluzie, ci este produs de mici pârâuri, care curg dedesubtul rocilor.

Marele Râu de Piatră nu este singurul râu de piatră din lume. Câteva mai pot fi găsite în Munții Ural și pe Muntele Vitoșa, din Bulgaria.

Raul de piatra 02
Foto: kucha.dirty.ru
Raul de piatra 03
Foto: uralskie-zapovedniki.ru


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Opera de artă a ghețarilor: Marele râu de bolovani din Munții Ural”

Lasă un comentariu