„Marea Moartă” a Chinei: Vara, acest lac devine un spectacol de culoare

Când vine vara, lacul sărat Yuncheng, din provincia chineză Shanxi, se transformă într-un adevărat spectacol de culoare.

Privite de la înălțime, apele lacului seamănă cu șevaletul unui pictor pe care au fost așternute vopsele în nuanțe de roșu-aprins, verde sau albastru strălucitor.

Lacul sarat
Foto: Getty Images

În aceeași perioadă a anului, la sol are loc o activitate pe care chinezii o practică de milenii. Sute de muncitori se adună aici și colectează cu multă grijă mormanele de sare lăsate în urmă de apa care se evaporă.

Aceste mormane de sare au conferit lacului Yuncheng un loc special în cultura și economia chineză. Cunoscut drept „Marea Moartă” a Chinei datorită salinității ridicate, lacul Yuncheng este una dintre cele mai importante resurse de sare ale țării.

Istoricii estimează că sarea din lac este recoltată de cel puțin 4.000 de ani, iar rămășițele găsite în zonă sugerează că oamenii au fost conștienți de beneficiul apei sărate încă dinainte de anul 2000 î.e.n.

Lacul sarat 02
Foto: Getty Images

Astăzi, majoritatea călătorilor vizitează lacul nu pentru semnificația sa economică, ci pentru a se bucura de farmecul aparte al peisajului.

Culorile vii ale lacului Yuncheng se datorează unei alge

Spre deosebire de Marea Moartă, ale cărei ape au concentrații mari de clorură și care fac imposibilă existența majorității formelor de viață, lacul Yuncheng este plin de sulfat, care susține un ecosistem luxuriant.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Vara, apele lacului capătă culori intense datorită prezenței Dunaliella salina, o specie de alge care își schimbă culoarea atunci când intră în contact cu sarea.

Dunaliella salina este organismul cu cea mai mare toleranță la sare, așa că nu este de mirare că crește în lacurile cu salinitate ridicată din întreaga lume.

Pigmenții săi sunt atât de intenși, încât producătorii îi folosesc drept coloranți în aditivi și produse cosmetice.

Iarna, când temperatura scade sub -5 grade Celsius, sarea formează cristale de mirabilit (un mineral cunoscut și sub denumirea de „sarea lui Glouber”), transformând lacul într-un peisaj feeric.

În trecut, sarea din lacul Yuncheng era recoltată pentru uz culinar, printr-un proces complex, în cinci etape, transmis din generație în generație de la maeștri la ucenici.

Însă, începând din anii ‘80, producătorii au abandonat acest proces și s-au orientat spre recoltarea industrială.


În continuare, descoperă 15 bijuterii naturale: Cele mai frumoase lacuri din lume. Apoi, află care sunt 5 dintre cele mai periculoase și sinistre lacuri din lume.

Ca să știi mai mult

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

Comandă cartea „China în zece cuvinte” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu