Tentativa lui Isaac Newton de a descifra codul secret al piramidelor

Isaac Newton este unul dintre cel mai importanți oameni de știință ai tuturor timpurilor. A pus bazele fizicii clasice, a formulat legile mișcării și legea gravitației și a devenit unul dintre simbolurile cunoașterii bazate pe rațiune.

Dar preocupările secrete ale lui Isaac Newton pentru alchimie și teologie, care au ieșit la iveală doar la două secole de la moartea sa, dezvăluie o altă latură omului care a pus bazele fizicii moderne.

Paginile parțial arse se vând la licitație

Lucrarea lui Newton
Foto: Sotheby’s

Anul acesta, mai multe note nepublicate, care arată încercările lui Newton de a descifra codurile ascunse din Biblie și de a stabili momentul apocalipsei, sunt puse la vânzare de casa de licitații Sotheby’s.

Specialiștii se așteaptă ca cele șase pagini de observații despre piramidele egiptene, despre care Newton credea că dețin cheia acestor secrete, să se vândă cu sute de mii de lire sterline la licitația online care se va închide pe 8 decembrie 2020.

Paginile scoase la licitație sunt parțial arse, iar acest lucru s-ar fi întâmplat, potrivit unei anecdote, din cauza câinelui omului de știință, care ar fi sărit pe masă și ar fi răsturnat o lumânare, relatează Science Alert.

Piramidele sunt cheia

Manuscrise arse
Foto: ThoughtCo

Newton a studiat piramidele în anii 1680. În lucrările sale, savantul încerca să descopere unitatea de măsură utilizată de cei care au construit piramidele.

Savantul credea că este probabil ca vechii egipteni să fi avut cunoștințele necesare pentru a măsura Pământul și că, aflând mai multe despre cubit (unitatea de măsură după care au fost construite aceste monumente), ar fi putut, la rândul său, să măsoare circumferința planetei.

Mai mult, fizicianul spera că acest lucru l-ar putea ajuta să descifreze alte unități de măsură antice, cu ajutorul cărora să descopere arhitectura și dimensiunile Templului lui Solomon. Această construcție a fost ridicată la Ierusalim în urmă cu 3.000 de ani de către regele Solomon.

Templul lui Solomon
Reconstrucție digitală a Templului lui Solomon. Foto: Wikimedia

În mijlocul templului se afla Sfânta Sfintelor, locul sacru unde se afla Arca Legământului şi unde se spune că apărea lumina prezenţei lui Dumnezeu.

Templul a fost distrus în anul 586 î.e.n. de către Nabucodonosor, regele babilonienilor. După ce au fost eliberați din captivitate, evreii au ridicat un al doilea templu, care a stat în picioare între anii 515 î.e.n. și 70 era noastră, când a fost distrus de romani.

Mulți evrei și creștini cred și astăzi că ridicarea celui de-al treilea templu va aduce apocalipsa, Judecata de Apoi și sfârșitul lumii.

Isaac Newton
Isaac Newton. Foto: Wikimedia

Pentru Newton, încercarea de a descifra secretele Templului lui Solomon însemna determinarea momentului apocalipsei și înțelegerea mai profundă a Bibliei.

Deși în ziua de astăzi pare paradoxal ca un om de știință să se aplece unor teme precum religia sau alchimia (o altă preocupare majoră a lui Newton), pentru savant aceste domenii nu se aflau în conflict.

Pe de o parte, Newton încerca să găsească dovezi pentru teoria gravitației, dar în același timp credea că vechii egipteni dețineau secretele pierdute ale alchimiei.

Obsesia lui Newton pentru alchimie

Newton alchimie
Foto: History Collection

Totuși, Newton și-a păstrat secrete obsesia pentru alchimie și credințele religioase heterodoxe – o respingere a doctrinei Sfintei Treimi. Acest lucru nu era consecința faptului că se temea că credința sa i-ar putea discredita munca științifică (sau invers), ci pentru că opiniile sale neortodoxe l-ar fi costat cariera, relatează The Daily Mail.

Lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, publicată în 1687, a consolidat statutul de mare savant al lui Newton. După zeci de ani de muncă și gândire, în această lucrare Newton e expus teoriile calculului și gravitației și legile mișcării, oferind o nouă înțelegere a universului.

Dar, deși reputația sa se baza pe descoperiri matematice și științifice, pentru Newton acestea erau surclasate de studiile sale mai importante în alchimie și teologie.

Alchimie
Foto: The Conversation

Mai multe manuscrise în care fizicianul abordează aceste teme au fost vândute de Sotheby’s în 1936, iar unele dintre ele au fost cumpărate de economistul John Maynard Keynes.

Cât despre paginile puse în vânzare anul acesta, este posibil să fie achiziționate de un colecționar privat, deși inclusiv bibliotecile pot să facă oferte.

„Există un mare interes pentru cărțile și manuscrisele științifice – este domeniul cu cea mai mare creștere pe care am văzut-o în ultimii 10 sau 15 ani”, a spus Gabriel Heaton, specialist în manuscrise la Sotheby’s.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu