Mantia bețivului: Cum erau pedepsiți cei care beau prea mult alcool

În ziua de astăzi, singura pedeapsă pe care o primesc cei care beau prea mult alcool este mahmureala de a doua zi. Dar în Anglia secolelor XVI și XVII, iar ulterior și în alte țări europene și în SUA, pe lângă obișnuita mahmureală, cei care se îmbătau erau supuși unei pedepse neobișnuite: erau obligați să poarte „mantia bețivului”.

Cei care erau arestați pentru beție erau forțați să „îmbrace” un butoi greu și să defileze pe străzile orașului, sub privirile pline de batjocură ale trecătorilor.

Cum a apărut mantia bețivului

Mantia betivului
Foto: liberteryen.org

În încercarea de a preveni consumul de alcool și incidentele violente petrecute în baruri, Parlamentul englez a adoptat în 1551 legea numită „Ale Houses Act” („Legea localurilor vânzătoare de bere”).

Aceasta prevedea reguli mai stricte privind vânzarea alcoolului și reglementa mai dur activitatea barurilor. Însă actul nu se limita doar la cei care vindeau alcool, ci îi viza și pe consumatori.

Astfel, consumul excesiv de alcool a fost considerat contravenție care se pedepsea în diferite moduri, în funcție de gravitatea faptei.

Mantia betivului 02
Foto: Brookston Beer Bulletin

Potrivit lui Ian Spencer Hornsey, autorul cărții „Istoria berii”, cei care erau arestați pentru prima dată pentru beție primeau o amendă de cinci șilingi. Însă recidiviștilor le era rezervată o pedeapsă menită să îi umple de rușine: mantia bețivului.

Mantia bețivului era un butoi de lemn prevăzut cu găuri pentru mâini, picioare și cap, pe care contravenienții trebuiau să îl „îmbrace” și să apară astfel în public.

Pe lângă faptul că era foarte greu, butoiul trebuia purtat de recidivist pe străzi, în văzul tuturor, ore în șir. Cei care purtau mantia bețivului erau adesea umiliți în timp ce defilau pe stradă, fiind forțați să suporte disprețul și ostilitatea cetățenilor.

Una dintre primele descrieri ale mantiei bețivului apare într-o petiție din 1655, care îi aparține unui bărbat numit Ralph Gardiner.

În document, acesta face referire la mărturia unui englez care a călătorit la Newcastle și a văzut „bărbați care mergeau pe stradă în butoaie mari, deschise pe laterale și cu o gaură pentru cap în partea de sus”.

Potrivit relatării, „butoiul le acoperea umerii și corpul, până la picioare, iar bărbații erau obligați să meargă pe stradă în văzul tuturor; aceasta este pedeapsa pentru bețivi.”

Mantia bețivului a ajuns și în alte țări

Mantia betivului 03
Foto: Pinterest

În timp, această pedeapsă s-a răspândit și în alte părți ale Europei, dar sub alte denumiri, precum mantia spaniolă sau butoiul infamiei. În Germania, se numea Schandmantel, adică mantia rușinii.

În 1641, scriitorul englez John Evelyn a descris în jurnalul său o pedeapsă similară aplicată la Delft, în Olanda. Însă în acest caz butoiul era folosit drept pedeapsă pentru infidelitate.

„Un recipient greu, ca o putină de unt, pe care femeia adulteră care are doi bărbați în același timp trebuie să îl poarte pe umeri, cu capul ieșindu-i printr-o gaură în partea de sus, fiind plimbată pe străzi, ca osândă pentru infidelitatea ei.”

La un moment dat, acest tip de pedeapsă a trecut oceanul și a ajuns și în coloniile din America de Nord, fiind folosită inclusiv în timpul Războiului Civil American.

Mantia betivului 04
Foto: Old Book Illustrations

Însă infracțiunile pentru care era aplicată nu se mai limitau la consumul de alcool. În cartea „Pedepsele neobișnuite din vremurile de demult”, publicată în 1896 de Alice Morse Earle, sunt descrise două astfel de cazuri.

În prima relatare este vorba despre un soldat din armata unionistă care fusese găsit vinovat de furt:

„Cu capul descoperit și cu brațele ieșindu-i prin niște găuri mai mici făcute de ambele părți ale butoiului, și purtând un afiș pe care scria «Sunt un hoț», bărbatul era escortat de un caporal și mărșăluia acompaniat de bătăi de tobă pe aleile bazei unde se afla regimentul său”.

Într-un alt caz, un bărbat care a furat whiskey a fost pedepsit în mod similar, însă de data aceasta butoiul a fost decorat cu sticle de băutură.

Mantia betivului 05
Foto: Jay Brooks/Flickr

În mod surprinzător, cel mai recent exemplu de folosire a mantiei bețivului datează din 1932. Potrivit Brookston Beer Bulletin, la acea vreme butoiul era încă folosit pentru a-i umili pe deținuții din închisorile americane, precum Sunbeam Prison Camp din Florida, unde a fost făcută fotografia de mai sus.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu