Orașul gunoaielor, unde aproape toată lumea se ocupă cu reciclatul deșeurilor

La marginea capitalei Egiptului, Cairo, se află mahalaua Manshiyat Naser, cunoscută în lumea întreagă drept Orașul gunoaielor.

Aproximativ 260.000 de oameni trăiesc în această așezare, care este literalmente acoperită de gunoi. Străzile, locuințele și chiar și acoperișurile clădirilor sunt pline cu deșeurile produse de locuitorii zonei metropolitane Cairo.

Adună deșeurile din Cairo și le sortează

Manshiyat Naser 01
Foto: PHMuseum

Deși are aproape 20 de milioane de locuitori, capitala Egiptului nu are un sistem eficient de colectare a gunoiului, o mare parte din acesta ajungând în Manshiyat Naser (uneori scris și Manshiyat Nasser).

Locuitorii din Manshiyat Naser, în majoritate creștini copți, au început să se stabilească în zonă acum 70 de ani. Majoritatea își câștigă existența colectând gunoiul celor din Cairo în schimbul unei taxe modice.

Apoi, transportă deșeurile cu căruțe trase de măgari sau cu camioane până în Mashiyat Naser.

Manshiyat Naser 02
Foto: Caters News Agency

Acolo, sortează gunoiul și separă materialele reciclabile. Colectarea gunoiului cade în sarcina bărbaților, în timp ce femeile și copiii se ocupă de sortare.

De obicei, membrii unei familii se specializează în anumite tipuri de deșeuri, pe care le sortează și le vând. Într-o cameră copiii sortează sticlele de plastic, în timp ce într-o altă încăpere femeile separă deșeurile de metal, de exemplu. Orice lucru care poate fi reutilizat sau reciclat este păstrat.

Deși sistemul de reciclare pus la punct de acești oameni este rudimentar, eficiența lui este remarcabilă. Aproape 90% din gunoi este reciclat, de patru ori mai mult decât deșeurile reciclate de companiile occidentale de profil.

Gunoi peste tot, străzi fără canalizare, locuințe fără apă curentă

Manshiyat Naser 03
Foto: Pinterest

În Orașul gunoaielor, viața a fost întotdeauna grea. Cum oamenii trăiesc printre deșeuri, incidența bolilor este foarte mare.

„Plimbarea pe străzile murdare ne-a arătat realitatea brută a vieții din mahala. Mirosul de mâncare putredă plutea în tot orașul și ne-a izbit imediat ce am ajuns acolo. În unele locuri, drumurile de pământ erau pline de apă, semn clar că această mahala nu are infrastructură, apă curentă, canalizare sau electricitate.

În alte părți, drumurile de pământ erau uscate, dar erau pline de saci de gunoi uriași sau de deșeuri lăsate la întâmplare. Vacile, caprele și câinii trăiesc în clădiri și pe străzi, hrănindu-se cu gunoi.” – relatarea unui turist care s-a încumetat să viziteze mahalaua.

În ultimele decenii situația s-a înrăutățit și mai mult din cauza unor decizii luate de autoritățile din Cairo.

În 2003, oficialitățile au contractat companii private de salubritate, care preiau o mare parte din gunoiul de care oamenii din Manshiyat Naser au atâta nevoie.

Șase ani mai târziu, ca să prevină izbucnirea unui focar de gripă porcină, autoritățile din Cairo au ordonat sacrificarea tuturor celor 350.000 de porci din Manshiyat Naser, potrivit BBC.

Un documentar realizat în 2016 în mahalaua Manshiyat Naser

Porcii au fost o prezență importantă în mahala, deoarece curățau gunoiul de deșeurile organice, iar localnicii câștigau bani din vânzarea cărnii.

Mahalaua a devenit cunoscută pe plan internațional în 2009, după lansarea filmului documentar „Garbage Dreams”. De la lansarea filmului, Manshiyat Naser a devenit o atracție turistică pentru persoanele aventuroase, conform unui articol publicat de Deutsche Welle.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu