Mâncatul pe fond nervos împiedică organismul să se recupereze de la stres

Consumul de alimente grase atunci când suntem stresați s-ar putea să nu fie atât de inofensiv pe cât credeam. Studiile recente au arătat că a ne permite să mâncăm gustări nesănătoase în perioadele stresante poate avea efecte negative asupra organismului nostru.

Atunci când ne simțim stresați, mulți dintre noi apelează adesea la alimente reconfortante, cum ar fi ciocolata sau chipsurile. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că consumul acestor tipuri de alimente poate reduce fluxul sanguin către creier și ne poate slăbi funcția vasculară.

Acest lucru poate avea un impact asupra sănătății noastre mentale, a funcției cognitive și poate crește riscul de boli de inimă. În loc să căutați bunătăți nesănătoase în momentele stresante, cercetătorii sugerează să ronțăiți fructe și legume ca o alternativă mai sănătoasă.

Dr. Jet Veldhuijzen van Zanten avertizează că persoanele care prezintă deja un risc crescut de boli cardiovasculare pot fi afectate și mai negativ.

În timp ce stresul este un lucru pe care îl experimentăm cu toții, cei cu locuri de muncă foarte stresante și cu riscuri existente de boli cardiovasculare ar trebui să acorde atenție acestor descoperiri. Făcând alegeri conștiente în timpul perioadelor stresante pot ajuta la reducerea riscurilor, în loc să le exacerbeze.

Pentru a înțelege impactul alimentelor grase asupra persoanelor stresate, cercetătorii au efectuat un studiu cu un grup de adulți tineri sănătoși. Participanții au primit două cornuri cu unt la micul dejun și apoi au fost rugați să efectueze sarcini de matematică mentală într-un ritm crescător timp de opt minute.

De asemenea, li s-a arătat performanța lor pe un ecran și au fost alertați atunci când făceau o greșeală. Studiul a constatat că, după ce au consumat alimente grase, voluntarii au înregistrat o scădere de 1,74% a funcției vasculare atunci când au fost stresați.

Cercetările anterioare au arătat că o reducere de 1% a funcției vasculare duce la o creștere de 13% a riscului de boli cardiovasculare. Dr. Zanten se declară uimit de diferența semnificativă în ceea ce privește modul în care organismul își revine după stres atunci când indivizii consumă alimente grase.

Experimentul a fost conceput pentru a simula stresul de zi cu zi cu care ne confruntăm la locul de muncă sau acasă. Stresul declanșează diverse modificări corporale, cum ar fi creșterea ritmului cardiac, creșterea tensiunii arteriale, dilatarea vaselor de sânge și creșterea fluxului sanguin către creier.

Cu toate acestea, studiul arată că elasticitatea vaselor de sânge, cunoscută sub numele de funcție vasculară, scade în urma stresului mental. Autorul principal, Rosalind Baynham de la Universitatea din Birmingham, explică faptul că studiul ajută la punerea în lumină a impactului stresului cotidian asupra corpului nostru.

Înțelegând modul în care stresul ne afectează funcția vasculară, putem face alegeri mai sănătoase care să ne sprijine bunăstarea generală.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu