4 momente din istorie în care mâncarea a fost folosită ca armă

De la nava uruguayană care a folosit calupuri de brânză pe post de ghiulele, la bărbatul care a jefuit două bănci cu un avocado, în acest articol trecem în revistă patru momente din trecut când mâncarea a fost folosită cu succes drept armă.

1

O navă uruguayană a folosit calupuri de brânză pe post de ghiulele

Batalie navala
Foto: Naval Encyclopedia

Între 1864 și 1865, Brazilia și Uruguay au fost angajate într-un război purtat cu precădere pe mare, deoarece ambele țări dețineau flote puternice.

În timpul uneia dintre aceste confruntări, o navă uruguayană a rămas fără muniție. În mod normal, acest lucru ar fi însemnat înfrângerea, însă comandantul vasului a venit cu o idee bizară, care a salvat viețile marinarilor: să utilizeze calupurile de brânză de la bord pe post de ghiulele.

Neavând nimic de pierdut, echipajul uruguayan a lansat neobișnuitele ghiulele. Primele două calupuri au ratat ținta, însă cea de-a treia a lovit catargul navei inamice și l-a rupt.

Următoarele șarje au provocat moartea a doi marinari brazilieni, iar când un alt calup a distrus una dintre pânzele vasului, comandantul inamic a ordonat retragerea.

2

Soldații romani au fost învinși cu ajutorul mierii

În secolul I î.e.n., armata generalului roman Gnaeus Pompeius Magnus dus un război împotriva regatului Pontului (situat în nordul Anatoliei, pe teritoriul de astăzi al Turciei), condus de regele Mitriade al IV-lea.

Localnicii au decis să dea o mână de ajutor armatei lui Mitriade, folosind mierea halucinogenă pe post de armă.

Mierea halucinogenă este produsă de albinele care consumă nectarul plantei otrăvitoare Rhododendron ponticum, care crește în mai multe părți ale lumii, inclusiv în Turcia.

Odată ingerată, mierea cauzează grețuri, delir și chiar paralizie.

Conform istoricului grec Strabon, localnicii au lăsat pe marginea drumurilor recipiente care conțineau această miere. Fătă să bănuiască nimic, soldații romani au cedat în fața tentației și au mâncat miere.

Imediat, au început să se simtă rău. Slăbiți și rămași fără apărare, romanii au devenit o țintă sigură în fața inamicilor. Câteva zeci de soldați au fost uciși prin această metodă, relatează Strabon.

3

Făina explozivă

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, americanii căutau o modalitate prin care să îi aprovizioneze cu explozibili pe rebelii chinezi care luptau cu japonezii.

După ce i s-a cerut să găsească o soluție ca explozibilii să poată fi trecuți prin punctele de control japoneze fără a fi detectați, George Kistiakowsky, profesor de chimie la Universitatea Harvard, a venit cu o idee pe cât de simplă, pe atât de eficientă.

George Kistiakowsky
George Kistiakowsky a fost unul dintre oamenii de știință care au luat parte la Proiectul Manhattan. Foto: Wikimedia

A amestecat cu făină un exploziv numit HMX, care arăta exact ca făina și putea fi chiar și ingerat, astfel că era aproape imposibil de depistat la un control de rutină.

Odată realizată, pulberea explozivă a fost ambalată în pungi de făină „Aunt Jemima” (o marcă folosită la scară largă de americani la acea vreme) și transportată prin punctele de control japoneze.

Dacă transportatorilor li se ordona să demonstreze că pungile conțineau într-adevăr făină, aceștia puteau gusta din amestecul exploziv fără să pățească nimic.

4

Un bărbat a jefuit două bănci folosind un avocado

Jefuitor cu avocado
Jefuitorul ținând în mână fructul-„grenadă”. Foto: Poliția din Israel

În 2019, un bărbat de 47 de an din Israel a reușit să jefuiască două bănci din orașul Beer Șeva folosind un fruct.

Potrivit Times of Israel, bărbatul a intrat în sediul Postal Bank în plină zi și i-a înmânat casierei un bilețel prin care îi cerea să îi dea toți banii pe care îi are în casă.

Când casiera a părut că ezită, jefuitorul i-a spus:

„Pune banii repede în geantă sau arunc grenada!”

În acel moment, casiera a remarcat că bărbatul ținea în mână un obiect negru, care arăta ca o grenadă, care ulterior s-a dovedit a fi un avocado vopsit în negru.

Speriată, femeia s-a conformat, iar bărbatul a părăsit sucursala băncii cu peste 16.000 de shekeli (aproximativ 4.000 de euro).

Cinci zile mai târziu, același bărbat a intrat într-o altă sucursală a Postal Bank, unde a aplicat aceeași strategie, amenințând că aruncă totul în aer. La fel ca la primul jaf, bărbatul a părăsit sediul băncii cu 12.000 de shekeli (aproximativ 3.000 de euro).

Deși în ambele sucursale existau camere supraveghere, poliția nu a reușit să îl identifice pe jefuitor deoarece acesta purta ochelari de soare și pălării care îi acopereau fața.

Însă bărbatul a fost prins în cele din urmă, după ce polițiștii l-au identificat după coordonatele telefoanelor mobile aflate în sucursale în timpul ambelor jafuri.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, eMag sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu