VIDEO Testul suprem al izolării – 5 dintre cele mai inaccesibile mănăstiri din lume

De obicei, mănăstirile se află în locuri izolate, departe de agitația orașelor. E nevoie de multă hotărâre pentru a ajunge la ele, pentru că unele sunt aproape inaccesibile. Doar cei mai hotărâți adepți pot ajunge la aceste locuri sfinte, în timp ce călugării se simt mai aproape de divinitate, în pace și singurătate.

În ziua de azi, totuși, cele mai multe dintre aceste mănăstiri au devenit atracții turistice. Mai multe căi de acces, cum ar fi frânghiile și scările, au fost montate în beneficiul turiștilor.

Mănăstirile încă arată formidabil, iar turiștii sunt nevoiți să escaladeze sute de metri pe pentru a ajunge la ele. Ai nevoie de picioare foarte bune dacă plănuiești să vizitezi vreuna dintre mănăstirile pe care ți le prezentăm în acest articol.

1. Mănăstirile de la Meteora, Grecia

Manastiri - Meteora 01
Foto: diakonima.gr

Meteora (în greacă, Meteora înseamnă „suspendat în aer” sau „sus în ceruri”) este un grup de șase mănăstiri și unul dintre cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia.

Mănăstirile sunt construite pe niște piscuri de stâncă, la peste 400 de metri deasupra Văii Peneas și a orășelului Kalambaka.

În timpul perioadei de mare instabilitate politică din secolul al XIV-lea, mănăstirile erau construite în locuri aproape inaccesibile. Până la sfârșitul secolului al XV-lea, la Meteora au fost edificate 24 de mănăstiri. Ele au continuat să prospere până în secolul al XVII-lea.

În ziua de azi, doar patru mănăstiri mai adăpostesc comunități religioase: Aghios Stephanos, Aghia Trias, Varlaam și Meteoron.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Accesul la mănăstiri a fost făcut dificil în mod intenționat. Pentru a ajunge la lăcașurile de cult, era nevoie fie de niște scări lungi, legate între ele, fie de niște plase mari, care erau folosite pentru a „transporta” atât bunuri, cât și oameni.

Așadar, pentru a ajunge sus, era nevoie de un efort de credință. De altfel, legenda spune că frânghiile erau înlocuite doar atunci când „Domnul le lăsa să se rupă”.

În anii ’20, căile de acces au fost îmbunătățite. În stâncă au fost săpate trepte, iar complexul a devenit accesibil printr-un pod ridicat pe platoul din apropiere.

2. Mănăstirea Taung Kalat, Myanmar

Mănăstirea Taung Kalat este situată la altitudinea de 737 de metri, în vârful unui vulcan stins. La lăcașul de cult se poate ajunge urcând 777 de trepte.

Dacă fac acest efort, cei care ajung sus sunt răsplătiți cu o priveliște spectaculoasă. La nord-vest pot fi admirate templele din Bagan, iar la est peisajul este dominat de piscul împădurit Taung Ma-gyi.

Acolo se află un crater vulcanic imens, cu o lățime de 610 metri și o adâncime de 914 metri.

3. Mănăstirea Taktsang Palphug, Bhutan

Manastiri - Taksang Palphug 02
Foto: gobhutantours.com

Mănăstirea Taktsang este cunoscută și drept „Cuibul Tigrului”. Ea este situată pe o faleză stâncoasă abruptă, la aproximativ 900 de metri deasupra Văii Paro.

Pantele stâncoase sunt foarte abrupte, aproape verticale, iar clădirile mănăstirii sunt construite în stâncă. Deși pare inaccesibil, complexul religios poate fi vizitat din mai multe direcții.

Există o cărare prin pădure, situată la nord-vest, și o potecă în sud, cea mai des folosită de credincioși. O altă cale de acces se află în nord.

O cărare pentru asini care duce la mănăstire trece printr-o pădure de pini, decorată cu steaguri de rugăciune.

4. Mănăstirea Sumela, Turcia

Manastiri - Sumela 01
Foto: amazingplacesonearth.com

Mănăstirea Sumela este construită pe falezele stâncoase ale Văii Altindere, din Turcia. Se află la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri și este o atracție turistică importantă a Parcului Național Altindere.

Mănăstirea a fost fondată în anul 386 e.n., în timpul domniei împăratului Theodosius I. Legenda spune că doi preoți au construit mănăstirea, după ce au descoperit o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria într-o peșteră din munte.

De-a lungul istoriei sale, mănăstirea a decăzut la stadiul de ruină de mai multe ori și a fost restaurată de mai mulți împărați. Clădirea a ajuns la forma sa actuală în secolul al XIII-lea, după ce a crescut în importanță în timpul domniei lui Alexios al III-lea.

Lăcașul de cult a fost abandonat după Primul Război Mondial, odată cu începutul schimbului de populație dintre Grecia și Turcia.

Manastiri - Sumela 02

Atunci, aproximativ două milioane de etnici greci și turci au fost nevoiți să-și abandoneze comunitățile istorice și să se întoarcă în țara de care aparțineau ca etnie. Clădirea a fost goală timp de decenii, înainte de a fi parțial restaurată și readusă la viață ca muzeu.

5. Mănăstirea Hanging, China

Manastiri - Hanging 01
Foto: naukrinama.com

Templul Hanging este situat într-un canion, la picioarele Muntelui Heng, în provincia Shanxi din China. Templul este construit în faleza stâncoasă, la aproximativ 75 de metri deasupra pământului.

Clădirea este rezemată de bârne de lemn înfipte în munte. Peste 40 de săli, cabinete și pavilioane comunică între ele prin coridoare, poduri și podețe de lemn.

Toate acestea sunt distribuite egal și echilibrate ca înălțime. În templu se află peste 80 de statui turnate în bronz sau fier, statui sculptate în lut și gravuri în piatră rămase moștenire de la mai multe dinastii.

Templul a fost astfel construit pentru a fi ferit de inundații. Muntele îl protejează de ploaie, zăpadă și de căldura soarelui. Astăzi, templul este una dintre principalele atracții turistice și situri istorice din regiunea Datong.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și povestea călugărului care trăiește izolat în vârful unei stânci de 40 de metri. Apoit, fă 8 călătorii la capătul lumii: Cele mai izolate insule de pe Terra.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu