Puterea voinței – Omul care stă cu mâna ridicată de 45 de ani

De 45 de ani, un bărbat din India face o incredibilă demonstrație de voință: își ține mâna dreaptă ridicată permanent, fără să o lase jos nici măcar o secundă. Gestul lui a uimit o lume întreagă, iar motivul pentru care o face este surprinzător.

A abandonat viața lumească

În 1973, Mahant Amar Bharti Ji și-a ridicat mâna dreaptă și, de atunci, nu a mai lăsat-o jos niciodată. Cu trei ani înainte să facă acest gest, el își părăsise familia, prietenii și slujba de funcționar pentru a-și urma convingerile religioase.

Însă bărbatul simțea că este încă prea legat de vechea lui viață și s-a decis să-și ridice mâna dreaptă în semn de devotament pentru zeul Shiva. La aproape o jumătate de secol de atunci, rezultatul sacrificiului său este o mână inutilizabilă și niște unghii enorme, crescute în spirală.

Bărbatul – devenit sadhu, om sfânt, ascet venerat de indieni – a renunțat la a-și mai folosi mâna și pentru a se îndepărta de plăcerile vieții trecătoare.

În pofida durerilor pe care le resimte și a deformării tot mai vizibile a membrului, Mahant Amar continuă să-și țină mâna ridicată.

O singură dorință

Indian mana 3
De 45 de ani, Mahant Amar Bharti Ji a renunțat să își mai utilizeze mâna dreaptă

De ce ai face un lucru atât de bizar? Amar a declarat că face acest exercițiu de voință pentru a milita pentru… pacea între oameni. Datorită excentricității gestului său, de-a lungul anilor, indianul a dobândit mulți adepți, care i-au urmat exemplul.

Mulți dintre ei și-au ținut mâinile ridicate timp de ani sau chiar decenii. Referindu-se la decizia sa, bărbatul spune:

„Nu cer prea multe. De ce ne luptăm între noi, de ce există atâta ură și dușmănie între noi?”

Mușchii mâinii drepte a lui Amar s-au atrofiat, iar membrul i-a rămas înțepenit pe verticală. Însă, după cum relatează Opposing Views, bărbatul este foarte hotărât să lupte în continuare pentru cauza lui:

„Vreau ca toți indienii să trăiască în pace. Vreau ca lumea întreagă să trăiască în pace”, a adăugat el.


India este un loc plin de culoare și de oameni cu povești extraordinare. Descoperă cazul indianului care a supraviețuit după ce o bară de fier i-a străpuns capul.

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu