O tehnică sinistră: Mamele ascunse din primele fotografii cu copii

La fel ca în cazul fotografiilor cu spirite sau al fotografiilor post-mortem, fotografiile cu mame ascunse erau o altă practică des întâlnită în epoca victoriană (numită astfel după regina Victoria a Marii Britanii, care a domnit între 1837 și 1901). Astăzi, această practică ni se pare sinistră.

La începutul secolului XIX, multe mame care doreau să-și fotografieze copiii apăreau și ele în imagini. Însă, de obicei, erau ascunse în spatele unor materiale textile drapate strategic peste corpurile lor, sau, uneori, doar peste cap, după cum arată Deceptology.

Ceea ce pare o fotografie cu o fantomă autentică este, de fapt, imaginea unei mame (mascate cu o pătură) care își ține laolaltă copiii pentru poză. Foto: Deceptology

De asemenea, era o practică foarte comună ca mamele să fie scoase cu totul din fotografii, fiind așezate suficient de departe de obiectiv ca să nu apară în imaginea finală.

„Stai nemișcat!”

Fotografiile sunt ușor ciudate sau de-a dreptul tulburătoare: ne este greu să ne dăm seama care erau motivele pentru care mamele victoriene doreau să fie invizibile în fotografiile copiilor lor.

Dagherotipurile, fotografiile acelei epoci, aveau nevoie de un timp de expunere îndelungat, între 30 de secunde și câteva minute. După cum știe orice părinte, este destul de greu să ții un copil nemișcat chiar și atunci când îi faci o poză cu telefonul mobil.

Nu exista Photoshop în epoca victoriană, așa că se foloseau alte metode. De exemplu, o mamă deghizată într-o cuvertură. Foto: Deceptology

Așa că mamele trebuiau să se asigure că cei mici stau nemișcați. Însă de ce se ascundeau mamele? De ce să nu obțină o fotografie care să întruchipeze dragostea maternă?

Linda Fregni Nagler, artistă și autoare a cărții „Mama ascunsă”, publicată în 2013, crede că acest trend a prins fiindcă părinții încercau să creeze „o legătură intimă între copil și privitor”, scoțând, astfel, mama din ecuație.

O altă teorie pleacă de la faptul că, în epoca victoriană, fotografierea unei persoane iubite era un eveniment rar. Părinții doreau să aibă fotografii în care copiii lor să fie înfățișați singuri, fotografii pe care le puteau trimite altor membri ai familiei.

Probabil că această fotografie ar fi mai puțin sinistră dacă gluga mamei nu ar avea găuri pentru ochi. Foto: Deceptology

Alții spun că este vorba de tendința de a nu le permite femeilor să ocupe prim-planul. În cele mai multe cazuri, este vorba de fotografii în care mamele țin copiii în poală sau îi sprijină din spate, în timp ce sunt acoperite cu stângăcie ca să pară un articol de mobilier.

„Să sperăm că nimeni nu va observa mâna misterioasă”. Foto: Deceptology
Aici, mama este mascată cu mai multă finețe: pur și simplu este eliminată din poză prin înrămarea fotografiei. Foto: Deceptology

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „O tehnică sinistră: Mamele ascunse din primele fotografii cu copii”

  1. Da, pai cand nu o vezi pe mama in poze ai o altfel de stare sa zic. Ii da imaginei o alta identitate, te concentrezi doar asupra copiilor. Asta e important, ei sunt centrele de interes. Din nou o spun, lumea in trecut era mai bine decat acum. Imi aduc aminte dintr-o revista ”Stiinta si Tehnica” din 2004 era un articol numit ”Schizofrenia, boala noului mileniu”. Aveau dreptate 100%. Tot felul de nonsensuri feministe, trans… nu stiu cum, sjw, si alte bazaconii de nici nu stii daca indivizii astia sunt sub tratament sau au scapat din vreun spital…. In curand vom cadea ca mustele…

    Răspunde

Lasă un comentariu