Cum trăiesc oamenii în Makoko, mahalaua „plutitoare” din Nigeria

Într-o lagună formată de Oceanul Atlantic, la o aruncătură de băț de clădirile moderne din Lagos, cel mai mare oraș din Nigeria și principalul centru comercial și industrial al țării, se află mahalaua Makoko, un loc ce pare ancorat în alt secol.

În această mahala, zeci de mii de oameni trăiesc în case de lemn dărăpănate, ridicate pe piloni. Nu există date oficiale, dar estimările arată că aici locuiesc între 150.000 și 250.000 de oameni.

De la sat pescăresc la mahala mizerabilă

Makoko 03
Foto: BBC

În urmă cu mai bine de un secol, Makoko era un sat pescăresc, construit de cei care veneau din Benin pentru a-și câștiga existența. Apoi, în zonă au apărut din ce în ce mai mult construcții ilegale, până când așezarea a devenit o mahala considerată parte a orașului Lagos.

Astăzi, populația Makoko este formată în principal din emigranți din țările din vestul Africii, care încearcă să câștige bani în Nigeria. Apa neagră și uleioasă nu mai este potrivită pentru pescuit.

Din apă iese un miros înțepător, iar în jurul pilonilor pe care sunt construite casele se formează un strat gros de spumă albă.

Makoko 01
Foto: The Guardian

În fiecare casă locuiesc, de obicei, între șase și zece persoane și, surprinzător, multe locuințe sunt de închiriat. Localnicii folosesc canoe pentru a naviga pe canalele care țin loc de drum.

În afară de transport, micile ambarcațiuni sunt folosite și pentru pescuit în larg. De asemenea, funcționează pe post de magazine plutitoare, din care femeile vând alimente, apă și bunuri de uz casnic.

De zeci de ani, locuitorii din Makoko nu au au acces la infrastructura de bază, apă potabilă, electricitate și canalizare și sunt expuși în permanență riscului de îmbolnăvire.

Makoko 02
Foto: World Food Programme

Malaria, afecțiunile respiratorii și malnutriția sunt frecvente în rândul populației din Makoko.

O latrină la 15 gospodării

Fiecare latrină comună este împărțită de aproximativ 15 gospodării, iar apele reziduale, excrementele și deșeurile menajere ajung direct în apa de sub casele oamenilor.

Singura modalitate de a obține apă potabilă este achiziționarea ei de la comercianții care o extrag cu ajutorul hidrofoarelor. Guvernul nu le oferă apă gratuită locuitorilor din Makoko.

De fapt, guvernul nigerian nu dorește ca aceștia să mai locuiască în acolo. În iulie 2012, autoritățile au demolat o parte dintre casele plutitoare și alte structuri ilegale.

Makoko 04
Foto: AP

După cum relatează The Guardian, scandalul iscat în mass-media după demolări și protestele comunității făcut ca guvernul nigerian să anunțe un plan de regenerare economică, pentru a crea locuințe pentru 250.000 de persoane și locuri de muncă pentru 150.000 de oameni.

Cu toate acestea, amenințarea evacuării nu a trecut și numeroase organizații internaționale s-au implicat în reabilitarea zonei, ajutându-i pe localnici să lupte pentru drepturile lor.


În continuare, descoperă cum trăiesc oamenii în cele mai mici apartamente din lume. Apoi, îți recomandăm Săraci vs. bogați, văzuți de sus. Fotografii care ne arată inegalitățile dintre oameni.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>