VIDEO Aceste maimuțe din America Centrală au intrat oficial în Epoca de Piatră

Într-o perioadă cuprinsă aproximativ între 2.5 și 3.5 de milioane de ani în urmă, ne învață istoria oficială, oamenii au intrat în Epoca de Piatră și au început să folosească pietrele drept unelte. Acum, cel puțin un grup de maimuțe din specia „capucin cu față albă” din Panama face același lucru.

Potrivit unui studiu publicat în bioRxv pe 20 iunie 2018 (accesibil aici), maimuțele folosesc pietrele drept unelte pentru a îndeplini sarcini cum ar fi zdrobirea nucilor și a crustaceelor. Acest grup de maimuțe este al patrulea grup de primate din întreaga istorie care este documentat ca folosind unelte.

Maimuțele folosesc unelte de piatră cu regularitate pentru a zdrobi fructele și nucile, în mai mult de 80% dintre cazurile în care au fost observate.

Maimuțele capucin observate în cadrul acestui studiu nou trăiesc pe insula Jicaron, lângă coasta de sud-vest a statului Panama. Este interesant că maimuțele capucin din zona înconjurătoare nu au fost observate folosind unelte de piatră.

Numai masculii adulți dintr-o anumită  zonă din Jicaron fac acest lucru.

„Am fost surprinși de faptul că acest comportament pare a fi întâlnit numai într-o anumită zonă geografică”, a declarat pentru New Scientist Brendan Barret, coordonatorul studiului de la Institutul Max Planck pentru Ornitologie.

Cercetătorii nu ar putea să spună cu siguranță când au început aceste maimuțe să folosească unelte de piatră, însă acest comportament a fost observat pentru prima dată în 2004. Atunci, coautorul studiului, pe nume Alicia Ibanez, a observat că maimuțele de pe insulă aveau acest comportament.

Ca-n Epoca de Piatră: Folosesc unelte în 205 zile din cele 365

Apoi, o echipă de cercetători a revenit, în primăvara lui 2017, pentru a pune camere pe insula Jicaron și pe două insule din apropiere, în speranța că astfel vor surprinde maimuțele în timp ce folosesc uneltele de piatră. De-a lungul unui an, maimuțele au fost înregistrate în timp ce foloseau unelte în 205 zile, ceea ce indică faptul că folosirea uneltelor este o practică regulată.

„În cea mai activă locație din punctul de vedere al folosirii uneltelor, în 83.2% din zilele în care maimuțele au fost văzute, acestea au folosit unelte de piatră”, se arată în studiul citat.

Epoca de Piatră din 2018. O maimuță capucin, surprinsă de camera de filmat în timp ce folosește o piatră drept unealtă

Primatele din sălbăticie au mai fost observate folosind obiecte cum ar fi bețele drept unelte. Însă maimuțele capucin observate acum se alătură celor câteva grupuri de primate care au intrat, în felul lor, în Epoca de Piatră.

Aceste maimuțe sunt a doua specie americană și a patra specie din totalul speciilor de primate care reușește această performanță. Celelalte specii cu un comportament asemănător includ anumiți cimpanzei din vestul Africii și anumiți macaci din Thailanda.

În America de Sud există un alt grup de maimuțe capucin despre care se crede că folosesc unelte de piatră de aproximativ 700 de ani. Probabil că maimuțele capucin descrise în acest nou studiu s-au alăturat acestui mic grup de primate care folosesc unelte datorită condițiilor deosebite în care trăiesc.

Cele trei condiții pentru folosirea uneltelor

Studiul precizează că aceste maimuțe sunt „predominant terestre, au un risc scăzut de a fi vânate de prădători și este posibil să se confrunte cu o limitare a resurselor, în comparație cu populațiile de maimuțe de pe continent.” Studiul explică faptul că astfel sunt îndeplinite „cele trei condiții considerate ca fiind importante pentru folosirea uneltelor de piatră.”

Însă, lăsând la o parte motivația primatelor, cercetătorii se întreabă cum au reușit aceste maimuțe să facă un pas în față atât de semnificativ. Răspunsul ar putea fi că e vorba de „noroc chior”.

Cercetătorii au subliniat faptul că în locul unui progres natural, susținut și conform cu legile evoluționiste spre folosirea uneltelor de piatră, ar putea să fie vorba de un element de noroc care le-a permis maimuțelor să pășească în Epoca de Piatră (chiar și în cazul oamenilor, cu mult timp în urmă).

Cu alte cuvinte, o maimuță cu o inteligență peste medie ar fi putut descoperi cum să folosească uneltele, iar celelalte maimuțe au început să imite acest comportament.

Ideea că norocul ar fi putut juca un rol însemnat decurge din faptul că numai un grup foarte mic de astfel de maimuțe folosesc unelte de piatră, în timp ce altele, aflate în zone apropiate, nu le folosesc.

Oricum ar sta lucrurile, putem adăuga aceste maimuțe pe lista cu animale inteligente, care folosesc unelte. Cândva, se credea că numai oamenii dau dovadă de astfel de abilități.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

3 comentarii la „<mark>VIDEO</mark> Aceste maimuțe din America Centrală au intrat oficial în Epoca de Piatră”

  1. In urma acestui articol Teoria evolutionista a lui Darwin ar trebui desfiintata…oricum doar copii din primele clase o mai cred!

    Răspunde

Lasă un comentariu