Mahatma Gandhi, activistul vegetarian care lua capra cu el când călătorea

Mahatma Gandhi, cunoscut drept „părintele națiunii indiene”, a fost un militant fervent pentru pace și toleranță într-o perioadă foarte instabilă din istoria Indiei. Celebrele sale episoade de greva foamei și îndemnurile la nonviolență pe care le-a transmis constant au ajutat la unificarea țării.

Acțiunile lui Gandhi au stârnit atenția lumii și, în cele din urmă, au condus la obținerea independenței Indiei față de britanici, la 15 august 1947 și, mai târziu, la ridicarea țării la statutul de superputere în Asia de Sud.

Mahatma Gandhi 01
Foto: George Rinhart / Corbis

Din păcate, Gandhi a fost asasinat la 30 ianuarie 1948, la scurt timp după ce India a devenit stat independent.

Despre acțiunile istorice ale lui Gandhi se cunosc multe detalii, însă există și o sumedenie de informații inedite legate de viața sa privată care sunt rareori aduse în atenția publicului.

Spre exemplu, știai că Mahatma Gandhi s-a căsătorit pe când avea doar 13 ani și că a avut cinci copii? Sau că, atunci când călătorea, obișnuia să ia cu el o capră, ca să bea întotdeauna lapte proaspăt?

Așadar, iată câteva curiozități despre Mahatma Gandhi care te vor ajuta să pătrunzi în universul unei personalități istorice neobișnuite.

1

Mahatma Gandhi s-a căsătorit la 13 ani

Gandhi si Kasturba
Mahatma Gandhi și soția sa. Foto: The Tribune India

Mahatma Gandhi s-a născut la 2 octombrie 1869 cu numele de Mohandas Karamchand Gandhi. Titlul onorific de „Mahatma” („Marele Spirit”) l-a primit în 1914, pe când se afla în Africa de Sud.

În mai 1883, Gandhi, care pe atunci avea doar 13 ani, s-a căsătorit cu o fată de 14 ani, Kastruba, în cadrul unui mariaj aranjat conform tradiției indiene.

Deși au fost uniți printr-o căsătorie aranjată, Gandhi și Kastruba au rămas împreună până la moartea femeii, în 1944.

Cuplul
Foto: Alamy

Relația dintre cei doi este descrisă în cartea „Gandhi înainte de India”, de Ramachandra Guha:

„Și-au fost mereu fideli unul altuia, atât emoțional, cât și sexual. Poate din cauza lungilor perioade de timp în care au fost separați, Kastruba prețuia mult timpul pe care îl petreceau împreună.”

Gandhi însuși, amintindu-și ziua nunții, a relatat:

„Pentru că nu știam prea multe despre căsătorie, pentru noi toată ceremonia a însemnat o ocazie să purtăm haine noi, să mâncăm dulciuri și să ne jucăm cu rudele.”

În 1885, cuplul a avut primul copil, un băiat care a murit după câteva zile. Ulterior, Mahatma și Kastruba au mai avut patru fii. De-a lungul vieții, Kastruba s-a implicat, alături de soț și unul dintre copii, în mișcarea indiană de independență.

2

Totul a început după ce a fost dat jos din tren

Statuia
Statuia lui Gandhi din orașul sud-african Pietermaritzburg, în a cărui gară Gandhi a fost dat jos din tren. Foto: South Africa Venues

Africa de Sud este țara unde Gandhi și-a început cariera de activist. În 1893, acesta se afla în orașul Natal, unde lucra ca avocat pentru un comerciant musulman și unde a fost nevoit să îndure rasismul sud-africanilor.

Peste ani, Gandhi a relatat cum s-au desfășurat experiențele umilitoare prin care a trecut în țara africană. De exemplu, în timpul unei călătorii cu trenul, i-a fost interzis să stea alături de pasagerii europeni. Conductorul i-a spus să stea pe jos, iar când Gandhi a refuzat, a fost bătut.

Într-o altă călătorie, deși avea bilet, a fost dat jos din tren pentru „vina” de a fi indian. Aceste momente au contribuit la decizia lui Gandhi de a face ceva împotriva rasismului.

3

A fost arestat și închis de mai multe ori

Inchisoare
Foto: rzimindia.in

Mahatma Gandhi a fost arestat de mai multe ori din cauza activității sale. Pe când avea 24 de ani, a înființat Congresul Indian din Natal, pentru a combate discriminarea indienilor din Africa de Sud.

În 1906, după un protest la adresa polițiștilor britanici, Gandhi a fost arestat și închis timp de șapte ani. Între 1921 și 1923, a fost condamnat din nou la închisoare pentru încurajarea și promovarea rebeliunii în rândul civililor.

În 1930, Gandhi a fost încarcerat timp de un an după ce a protestat împotriva uriașelor impozite pe sare care se practicau în India.

4

Mahatma Gandhi era vegetarian și a renunțat la sare

Mahatma Gandhi vegetarian
Foto: AP

Întreaga sa viață, Gandhi a fost preocupat de alimentație. De-a lungul anilor, a experimentat cu diverse diete și s-a privat de mai multe alimente, fiind adeptul ideii că privațiunea educă și mintea, și trupul.

Gandhi provenea dintr-o familie vegetariană. Nu a mâncat carne, cu excepția unei scurte perioade din adolescență, când a făcut-o la îndemnul fratelui său mai mare, care l-a convins că englezii îi puteau stăpâni pe indieni pentru că erau consumatori de carne, în vreme ce localnicii erau vegetarieni.

În autobiografia sa, Gandhi a relatat că, în acea perioadă de un an, a mâncat carne de șase ori, pe ascuns. Însă faptul că își mințea părinții îl apăsa, așa că a decis să nu se mai atingă de carne până la moartea lor. Nu a mai mâncat niciodată, nici după decesul părinților.

În 1888, înainte de a pleca în Anglia ca să studieze dreptul, i-a jurat mamei sale că nu va consuma nici carne, nici alcool. S-a ținut de cuvânt, cu toate că alimentația vegetariană se găsea greu în Anglia acelor vremuri.

Potrivit Hindustan Times, Gandhi credea ferm că dieta pe bază de carne este dăunătoare sănătății, deoarece carnea introduce în corpul uman toate defectele animalului din care provine.

Totuși, pentru Gandhi, vegetarianismul avea în primul rând conotații spirituale și filosofice profunde. Consumul de carne însemna violență împotriva animalelor, ființe despre care credea că au suflet, la fel ca oamenii.

De asemenea, Gandhi era adeptul unei diete sărace în sare. Și, deși legumele îi plăceau la nebunie, citise că „trupul slab” ar trebui să le evite.

Astfel, timp de ani de zile, Gandhi nu a consumat nici sare, nici legume. În schimb, adora fructele. Ani de-a rândul, a fost frugivor și a consumat doar fructe și nuci.

5

Mahatma Gandhi călătorea alături de capra sa

Capra
Foto: Pinterest

În 1912, când locuia în Africa de Sud, Mahatma Gandhi a hotărât să renunțe la lapte, pe care îl considera inutil și chiar dăunător corpului uman.

Totuși, și-a revizuit atitudinea după ce s-a îmbolnăvit de dizenterie severă, iar medicii au insistat că avea nevoie de lapte ca să-și recapete puterile.

Gandhi, care a mărturisit că a fost la un pas de moarte, a cedat și a început să bea lapte de capră.

Ca să se asigure că bea doar lapte proaspăt și că nu primește lapte de vacă sau de bivoliță, Gandhi a început să ia cu el o capră oriunde mergea. Lua capra cu el inclusiv în călătoriile pe care le făcea în Anglia.

Potrivit India Times, activista Sarojini Naidu (care a călătorit de mai multe ori cu Gandhi) a declarat la un moment dat:

„Devine tot mai costisitor să menținem viața sărăcăcioasă a lui Gandhi.”

6

Mahatma Gandhi i-a scris două scrisori lui Adolf Hitler

Gandhi i-a scris două scrisori lui Adolf Hitler, adresându-i-se cu formula „Dragul meu prieten” și implorându-l să împiedice izbucnirea unui război.

În 1939, cu câteva luni înainte de debutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Gandhi i-a scris lui Hitler o pledoarie pentru încetarea ostilităților.

În 1940, Gandhi i-a trimis lui Hitler un al doilea mesaj, explicându-i cum a abordat el în India imperialismul britanic. În scrisoare, Gandhi afirma că el și Hitler aleseseră ca formă de protest două căi foarte diferite – cea a nonviolenței și, respectiv, cea a violenței.

Niciuna dintre scrisori nu au ajuns la conducătorul nazist, ambele fiind oprite de guvernul colonial britanic.

7

A corespondat cu Lev Tolstoi

Gandhi și scriitorul rus Lev Tolstoi și-au scris scrisori de mai multe ori. Ambii pledau pentru egalitatea socială și aveau multe principii comune.

În prima sa scrisoare către Tolstoi, Gandhi i-a explicat îndatoririle religioase și legile cu care se confruntă indienii din provincia sud-africană Transvaal și i-a cerut lui Tolstoi să-și exprime opiniile despre moralitate.

Gandhi si Tolstoi
Mahatma Gandhi și Lev Tolstoi. Foto: opinionmagazine.co.uk

Gandhi a citit lucrările lui Tolstoi pe când se afla în închisoare. A fost atât de impresionat de cartea „Împărăția lui Dumnezeu este cu tine” a scriitorului rus, încât a cumpărat o fermă lângă Johannesburg, pe care a denumit-o Ferma Tolstoi.

Aici, Gandhi și ceilalți 80 de locuitori au încercat să pună în aplicare un stil de viață idealist, bazat pe traiul la comun și împărțirea echitabilă a resurselor.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Mahatma Gandhi – O viață legendară”

În această carte biografică, scriitorul francez Romain Rolland relatează viața și lupta lui Mahatma Gandhi, omul care a renunțat la o carieră strălucită în avocatură pentru a se implica în lupta de eliberare a Indiei de stăpânirea și abuzurile coloniștilor britanici. Rolland pune accentul pe caracterul pacifist și lipsit de orgoliu al lui Gandhi, precum și pe credința acestuia în hinduism. Un volum deosebit de interesant, care te va ajuta să descoperi personalitatea complexă a omului care și-a sacrificat viața și bunăstarea pentru binele semenilor săi și pentru adevăr.
Cartea „Mahatma Gandhi – O viață legendară” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

  • Vatui Mircea Vasile spune:

    A fost si este un simbol al Indiei de astazi !

  • >