Magia efectului placebo: Când mintea transformă o substanță banală în medicament

Pastile de zahăr, injecții cu nimic, dropsuri albastre fără efect – studiile arată că, mai des decât ne-am aștepta, efectul placebo chiar funcționează. Magicianul Eric Mead face un truc pentru a dovedi că, până și atunci când știm că ceva nu e real, reacționăm în continuare ca și când acțiunea s-ar întâmpla cu adevărat.

După cum probabil știi, un medicament de tip placebo nu are absolut niciun efect asupra noastră, în mod real. Dar lucrurile se schimbă în momentul în care mintea intra în acțiune.

Efectul placebo se produce atunci când un pacient crede cu tărie că un anume medicament îl ajută să se simtă mai bine, deși acea pastilă nu conține elemente active, care să-i îmbunătățească starea de sănătate.

Miracolul se produce cu ajutorul minții și al autoconvingerii pacienților că o anume pilulă îi poate ajuta să se simtă mai bine.

Ca să știi mai mult, citește „Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane”

Ce este mintea? Din ce este făcută, de fapt, adevărata experiență a sinelui? Cum diferă mintea de creier? Cartea îl conduce pe cititor într-o călătorie profund personală și științifică spre adâncurile conștiinței, pe tărâmul experienței subiective și în cotloanele procesării informației – descoperind însușirea de autoorganizare a minții, care se manifestă atât din organismul uman, cât și din relațiile pe care le avem unul cu altul și cu lumea înconjurătoare.

„Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu