7 moduri în care magazinele ne manipulează pentru profit

În goana după profit, supermarket-urile apelează la diverse tactici pentru a-și vinde produsele. Având la îndemână sute de studii despre comportamentul cumpărătorilor, marile magazine găsesc metode tot mai ingenioase de a ne „păcăli”.

Cu toții știm, spre exemplu, că magazinele folosesc promoții înșelătoare pentru a vinde un anumit produs. Acesta e, însă, doar unul dintre trucurile pe care supermarket-urile le folosesc pentru a-și spori profiturile pe seama noastră.

În acest articol îți prezentăm șapte moduri în care magazinele ne manipulează pentru profit.

1. Lumină roz la raionul de carne

Raionul de carne
Foto: Getty Images

Multe dintre vitrinele raioanelor de carne sunt iluminate cu lămpi LED în tonuri de roz. Acestă lumină îi conferă cărnii un aspect mai proaspăt și mai apetisant, ceea ce o face să se vândă mai bine.

Pentru a nu te păcăli, înainte de a cumpăra o bucată de carne, scoate-o din vitrină și analizeaz-o la lumină normală. Vei constata că, de cele mai multe ori, carnea nu mai arată la fel de apetisant.

2. Aditivi pentru a menține aspectul proaspăt al cărnii

Carne aditivi
Foto: adme.ru

Multe magazine mari folosesc aditivi care stabilizează culoarea cărnii, încetinesc procesul de degradare și ameliorează gustul. În general, ei nu dăunează sănătății, dar dacă vrei să cumperi carne naturală și proaspătă trebuie să urmezi câteva reguli.

În primul rând, alege carne care provine de la producători cu reputație bună și învață să recunoști carnea de calitate. Carnea proaspătă are un aspect dens, are o consistență fermă și este aproape uscată datorită crustei care se formează la suprafață.

Te sfătuim să cumperi carne din supermarketurile care au măcelăria la vedere, astfel încât oricine poate observa procesul de tăiere a cărnii și condițiile sanitare în care este ținută.

3. Produse proaspete, amestecate cu produse vechi

Biscuiti
Foto: iStock

Pentru a nu arunca produsele care urmează să expire, produsele vechi, în special cele care se vând la vrac sau se ambalează în supermarket, sunt amestecate cu produse proaspete.

Astfel, clienții nu au cum să-și dea seama că achiziționează produse vechi, mai ales că etichetele sunt, și ele, schimbate. Asta se întâmplă în special cu prăjiturile, fursecurile, mezelurile, cafeaua și alte produse vândute la vrac.

Pentru a evita acest lucru, te sfătuim să alegi produse deja ambalate și care provin direct de la producător.

4. Carnea tocată, plină de surprize

Carne tocata
Foto: cinqfourchettes.com

Carnea tocată este unul dintre cele mai înșelătoare produse din supermarketuri. De obicei, carnea gata tocată se obține din bucățile de carne care n-au fost vândute și care urmează să expire. Mai mult, la această carne se adaugă diverși conservanți, dar și organe (plămâni, limbă).

De aceea, îți recomandăm să cumperi din supermarket-urile unde carnea este tocată în fața ta, pentru a putea controla calitatea și prospețimea.

5. Mâncarea lor gătită ridică uneori probleme

Mancare gatita supermarket
Foto: CNBC

Aproape fiecare supermarket are un raion cu mâncare gătită. Deși arată apetisant, această mâncare este adesea făcută din alimente care se apropie de expirare.

Pizza, salatele și prăjiturile sunt făcute cu ingrediente care vor expira în curând. De asemenea, puii care nu se vând sunt rotisați și vânduți clienților.

Ingredientele se află încă în termenul de valabilitate, deci această mâncare nu este periculoasă. Totuși, dacă alegi să cumperi ceva de la raionul cu mâncare gătită, te sfătuim să mănânci produsul imediat și să nu-l ții în frigider zile în șir.

6. Alimente congelate, vândute drept produse proaspete

Supermarket peste
Foto: Pixnio

Carnea și peștele sunt adesea decongelate și vândute drept proaspete. Dacă alimentele au fost congelate o dată, iar apoi decongelate așa cum trebuie, nu riști nimic.

Uneori, însă, procesul de decongelare este forțat, iar partea exterioară începe să se deterioreze din cauza microorganismelor. Poți recunoaște aceste produse după excesul de umiditate.

De asemenea, carnea nu va fi foarte elastică (dacă o apăsați cu degetul, ea nu va reveni la forma inițială). Un alt indiciu al produselor decongelate este culoarea, care tinde să fie mai ternă.

7. Etichete înlocuite

eticheta_compressed
Foto: infocons.ro

Uneori, supermarket-urile schimbă etichetele produselor, pentru a modifica data de expirare. Dacă observi că pe un produs au fost aplicate mai multe etichete, una peste alta, trebuie să ai grijă.

Este foarte posibil ca termenul de valabilitate al produsului să fi fost depășit. De aceea, te sfătuim să cumperi doar produse a căror dată de expirare a fost inscripționată pe ambalaj direct de producător.

Acum, după ce ai văzut ce ai văzut ce tactici folosesc magazinele ca să ne manipuleze, descoperă și 12 trucuri psihologice de manipulare care funcționează cu oricine.

Ca să știi mai mult, citește cartea „O istorie erotică a curții de la Versailles”

Din 1782 și până la moartea regelui Ludovic al XVI-lea, Palatul Versailles a fost reședința capetelor încoronate ale Franței. Transformată de Ludovic al XIV-lea dintr-un pavilion de vânătoare într-un centru al puterii, această clădire impunătoare și luxoasă a devenit un loc al exceselor și destrăbălării celor mai puternici oameni ai vremii. În această carte vei descoperi istoria mai puțin știută a Palatului Versailles, vei afla despre aventurile amoroase ale regilor francezi care au avut reședința aici, despre nenumăratele amante și poftele carnale la care se dedau atât monarhii, cât și curtenii francezi.
Cartea „O istorie erotică a curții de la Versailles” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>