Pe o plantație de palmieri din Malaezia, macacii au fost observați devorând șobolani

Pentru macacul cu coadă de porc, nimic nu este mai bun decât fructele dulci smulse de pe plantațiile de palmieri. Poate cu excepția șobolanului proaspăt.

Cercetătorii au descoperit că, departe de a fi animale dăunătoare, macacii ar putea fi niște oaspeți bineveniți pe plantațiile de palmieri pentru ulei. Potrivit CNN, maimuțele se revanșează cu vârf și îndesat pentru fructele pe care le fură, ținând sub control o populație mult mai dăunătoare: rozătoarele.

Cercetătorii au fost șocați să descopere că macacii cu coadă de porc mănâncă șobolani. Foto: Anna Holzner

În ultimii șase ani, oamenii de știință din Malaezia și Germania au supravegheat îndeaproape două populații de macaci cu coadă de porc (Macaca nemestrina) în Rezervația Forestieră Segari Melintang, din Malaezia.

Desigur, maimuțele petreceau mult timp relaxându-se în palmierii din plantația care înconjoară rezervația care alcătuiește în jur de o treime din arealul acestor animale.

Fermierii nu sunt prea mulțumiți de intruși, însă, pentru macaci, palmierii sunt echivalentul unui mall – o monocultură urâtă care a invadat o zonă superbă, dar care permite procurarea hranei cu ușurință.

Macacii își petreceau câteva ore din zi pe plantație, circa o jumătate din timpul în care aceste maimuțe se hrănesc. Nimeni nu a fost surprins că macacii se ospătau cu fructe din palmieri. Însă cu adevărat șocant a fost felul principal de mâncare: șobolanii.

Macacii acționează ca o echipă de deratizare ecologică. Foto:

„Am fost uimită când am observat că macacii se hrănesc cu șobolani pe plantație. Nu mă așteptam să vâneze aceste rozătoare relativ mari sau să mănânce atât de multă carne. Macacii mănâncă ocazional păsări mici sau șopârle”, spune ecologul Nadine Rupert, de la Universitatea Sains din Malaezia, potrivit Eurekalert.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Aceste observații dau naștere unei întrebări interesante – sunt maimuțele inamicii fermierilor sau prezența lor este un preț foarte mic plătit pentru faptul că țin populația de rozătoare sub control?

Făcând socotelile, cercetătorii au descoperit că macacii consumau mai mult de 12 tone de fructe de palmier în fiecare an. Adică puțin mai mult de 0.5% din cantitatea produsă de plantația aflată pe arealul lor. Șobolanii pot distruge până la 10% din plantație.

Dacă maimuțele ar prinde un șobolan sau doi drept delicatese ocazionale, nu ar exista niciun impact. Dar se pare că macacii prind un număr considerabil de șobolani.

Macacii ar putea reduce daunele produse de șobolani de la 10% la mai puțin de 3%, echivalentul unui câștig anual de aproximativ 650 milioane de dolari, potrivit cercetătorilor. Foto: Anna Holzner

„Descoperind cavitățile din trunchiurile palmierilor în care se ascund șobolanii pe timp de zi, un grup de macaci cu coadă de porc poate să prindă peste 3.000 de șobolani anual”, explică antropologul Anna Holzner, de la Universitatea din Leipzig.

Așadar, această populație de macaci care prinde șobolani ar putea să reducă pierderile de la 10% la 2%-3%. Desigur, fiecare maimuță mai consumă câte ceva din plantație. Însă orice contabil poate să vadă că o pierdere de 3% este foarte convenabilă.

Lăsând la o parte cifrele, trebuie să se țină cont de o anumită etică a conservării. Plantațiile pentru ulei de palmier sunt o mare afacere în Asia de Sud-Est, însă implică niște costuri de mediu considerabile.

Dacă există motivație pentru a transforma plantațiile în coridoare pentru faună, reputația foarte proastă a acestei industrii s-ar putea îmbunătăți atunci când vine vorba de impactul nefast asupra vieții sălbatice.

„Ne așteptăm ca rezultatele pe care le-am obținut să încurajeze proprietarii de plantații publice și private să ia în considerare protejarea acestor primate și a habitatului lor natural în preajma plantațiilor de palmieri nou înființate. Toate acestea pot duce la o situație profitabilă pentru ambele părți: atât pentru biodiversitate, cât și pentru industria uleiului de palmier”, a spus Anja Widdig, cercetător la Universitatea din Leipzig.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu