Lupii care înoată zilnic zeci de kilometri și prind pești și fructe de mare

Lupii sunt printre cele mai rezistente și adaptabile animale de pe Pământ. Au fost vânați, trecuți pe lista cu animale în pericol de dispariție, scoși de pe listă și apoi introduși din nou.

Modul de viață și habitatul lor au fost studiate temeinic de-a lungul timpului, însă aceste animale continuă să ne surprindă. De exemplu, știai că există o specie de lup care trăiește lângă ocean și consumă doar pești și alte animale marine?

Lupi insulari și lupi de coastă

Lupii marini se simt în largul lor în apă. Foto: panthalassa.org

Acești lupi trăiesc pe coasta provinciei canadiene Columbia Britanică și sunt cunoscuți drept „lupi marini”. Spre deosebire de frații lor care trăiesc pe continent, aceste animale sunt înotători iscusiți.

Pot străbate cu ușurință distanțele dintre insulele situate în apropierea coastei și prind pești și alte vietăți marine. Practic, viețile lor gravitează în jurul apelor Oceanului Pacific.

Aceste animale ieșite din comun se numără printre cele 38 de subspecii ale lupului cenușiu. Trăiesc într-o regiune restrânsă, care include insulele din apropierea țărmului și porțiuni din coasta continentală.

Răspândiți în principal în pădurile din Columbia Britanică și de pe Insula Vancouver, lupii marini se împart în două grupuri – lupi insulari și lupi de coastă.

Lupii marini 02
Lupii marini au învățat să vâneze pești. Foto: panthalassa.org

Lupii de coastă consumă mai puține animale marine decât lupii insulari, care sunt în totalitate dependenți de ocean ca sursă de hrană.

Diferențe genetice între cele două grupuri

Mai mult, lupii insulari sunt diferiți din punct de vedere genetic de verii lor de pe coastă. Potrivit unui studiu publicat în BMC Ecology în 2014, ADN-ul lupilor insulari se deosebește de cel al lupilor de coastă.

Până acum, au mai fost observate diferențe genetice între lupi. Dar descoperirea unor diferențe genetice la populații care trăiesc atât de aproape unele de altele este ceva unic.

Dat fiind că sunt animale mobile, lupii sunt capabili să acopere distanțe mari și să treacă granițele naturale. De aceea, te poți aștepta la diferențe genetice în cazul unor grupuri separate de distanțe mari, însă nu și atunci când grupurile trăiesc relativ aproape unele de altele.

Lupii marini 03
Foto: mnn.com

Fie că trăiesc pe coastă sau pe insule, lupii marini sunt vânători iscusiți și foarte buni înotători. Ei pot înota cale de mai mulți kilometri, trecând de pe o insulă pe alta, în căutare de hrană.

Lupii obișnuiți se hrănesc în special cu căprioare și elani, însă lupii marini preferă somonul, focile și alte animale marine. Dacă nu găsesc somon, se descurcă cu alte variante gustoase, precum rămășițele de balenă, vidrele, icrele de hering și scoicile.

Din pricina dietei și habitatului lor, lupii marini sunt mult mai mici decât majoritatea speciilor de lupi cenușii. Un lup de coastă are statura unui câine ciobănesc german și blană roșcat-maronie. Lupii obișnuiți sunt, de obicei, cu 20% mai mari decât lupii marini.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și povestea oamenilor care au salvat un câine dintr-un râu înghețat, iar apoi și-au dat seama că animalul era, de fapt, un lup.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>