Luna va fi dotată cu propria sa rețea de telefonie mobilă 4G

Un dispozitiv care cântărește mai puțin decât o pungă de zahăr face parte dintr-o misiune excepțională. Proiectul va permite oamenilor de știință să doteze Luna cu o rețea de telefonie mobilă 4G, în 2019.

Dacă misiunea va reuși, acest dispozitiv, care cântărește mai puțin de 1 kilogram, va oferi Lunii prima sa rețea de telefonie mobilă. Dispozitivul se numește Ultra Compact Network („Rețea Ultra-Compactă”).

retea 4g pe luna_compressed

Rețeaua lunară va permite transmiterea de date și imagini de înaltă definiție între Lună și Pământ. Dispozitivul face parte din „Misiunea către Lună”, un proiect care are drept scop lansarea primei misiuni private care să ajungă pe satelitul natural al Pământului, potrivit Reuters.

„Pentru ca umanitatea să-și părăsească leagănul de pe Pământ, trebuie să dezvoltăm infrastructuri pe alte planete” a spus într-o declarație Robert Bohme, președintele și fondatorul PTScientists, o companie cu sediul în Berlin, care face parte din Misiunea către Lună.

PTScientists lucrează alături de Vodafone Germania și Audi pentru a coordona misiunea. Pe 27 februarie 2018, Vodafone a anunțat că Nokia îi va ajuta să creeze dispozitivul Ultra Compact Network. Acest dispozitiv le va permite celor două sonde lunare Audi care explorează Luna să comunice cu Pământul.

Ele vor face aceasta pe măsură ce explorează vehiculul de explorare a luni Apollo 17 a NASA. Acesta a fost folosit de ultimii astronauți care au mers pe Lună, în decembrie 1972.

Misiunea 4G este programată să fie lansată de la Cape Canaveral pe o rachetă SpaceX Falcon 9. Potrivit declarațiilor, lansarea va avea loc în 2019.

„Vom testa primele elemente ale unei rețele dedicate de comunicații pe Lună. Lucrul grozav legat de această soluție LTE (evoluție pe termen lung, o trăsătură standard pentru rețelele mobile 4G) este că economisește atâta energie. Și, cu cât folosim mai puțină energie, pentru a trimite date, cu atât mai multă energie ne rămâne pentru știință”, a spus Bohme.

Oamenii de știință ai proiectului „Misiune pe Lună” au optat pentru construirea unei rețele 4G, în loc de o rețea 5G. Aceasta, deoarece rețelele de generație următoare se află încă în faza de testare și încercare. S-ar putea ca ele să nu fie încă suficient de stabile pentru a funcționa pe suprafața selenară.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „Luna va fi dotată cu propria sa rețea de telefonie mobilă 4G”

Lasă un comentariu