Luna ruginește: Fenomenul încă neînțeles care îi intrigă pe savanți

Rugina are nevoie atât de oxigen, cât și de apă pentru a se forma, așa că am crede că pe Lună – un corp ceresc complet lipsit de oxigen și în cea mai mare parte uscat – prezența acestui oxid de fier ar fi imposibilă. Și totuși, se pare că Luna ruginește, iar oamenii de știință încearcă să înțeleagă de ce are loc acest fenomen bizar.

Un nou studiu, publicat în revista Science Advances și care se bazează pe datele culese de sonda selenară Chandrayaan-1 a Organizației Indiene de Cercetare Spațială, a relevat că rocile aflate la cei doi poli ai Lunii au o compoziție diferită față de celelalte zone.

Luna rugineste
Foto: The National

Cercetătorul Shuai Li, de la Universitatea din Hawaii, a investigat în detaliu acest fenomen și a descoperit că la cei doi poli ai Lunii se găsește hematit. Hematitul este un oxid de fier foarte dur, de culoare roșie sau brună. În termeni colocviali: rugină.

Uimit, Shuai Li i-a contactat pe oamenii de știință de la NASA pentru a confirma descoperirea.

„La început, nu mi-a venit să cred. Date fiind condițiile actuale de pe Lună, rugina nu ar trebui să existe. Dar de când am descoperit apă pe Lună, oamenii de știință au speculat că pe astru ar putea exista o varietate mai mare de minerale, formate de interacțiunea apei cu rocile selenare”, a declarat Abigail Fraeman, unul dintre cercetătorii contactați de Shuai Li.

O posibilă explicație

Luna
În craterele de pe Lună se găsește apă. Foto: Daily Times

Și totuși, cum s-a format rugina pe Lună? Cercetătorii cred că există mai mulți factori, iar Pământul are o contribuție majoră.

În primul rând, se știe că pe satelitul Terrei există cantități foarte mici de apă, sub formă de gheață. O mare parte din această gheață se află în craterele lunare.

Teoria actuală este că meteoriții care lovesc suprafața Lunii eliberează moleculele de apă din sol, iar aceste molecule se amestecă apoi cu fierul de la suprafață.

Pamant si Luna
O ipoteză sugerează că oxigenul de pe Terra ajunge până pe Lună. Foto: Phys

Apoi, există problema oxigenului, iar aici intră în scenă Terra. Pentru că cea mai mare parte a ruginii se află pe fața Lunii care este îndreptată spre Pământ, cercetătorii cred că prezența ei are de-a face cu planeta noastră.

„O cantitate mai mare de rugină pe acea parte a Lunii sugerează că Pământul are o contribuție. Acest lucru mi-a adus aminte de o descoperire făcută de misiunea japoneză Kaguya, care a relevat că oxigenul din stratul superior al atmosferei poate fi transportat pe suprafața Lunii de vântul solar”, a relatat Shuai Li pentru Science Alert.

Astfel, oxigenul din atmosfera Terrei ar putea fi oxidantul care produce rugina de pe Lună. Potrivit lui Shuai Li, acest proces are loc de miliarde de ani.

Și totuși, această ipoteză nu clarifică misterul în întregime.

„În mod interesant, deși în cantități mici, există hematit și pe cealaltă parte a Lunii, unde oxigenul de pe Pământ nu are cum să ajungă”, a mai spus Shuai Li.

Astfel, mai este nevoie de cercetări suplimentare pentru a explica odată pentru totdeauna prezența ruginii pe Lună.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu