Lumini ciudate și verzi, observate pe planeta Venus. Ce ar putea fi?

O străfulgerare de lumină verde rară a fost observată recent pe cerul nopții deasupra Suediei, potrivit unor fotografii. Acest fenomen este similar cu flash-urile verzi care sunt observate uneori în jurul soarelui în timpul răsăriturilor și apusurilor.

Clipa de lumină verde venită de pe Venus a fost surprinsă de fotograful Peter Rosén din Stockholm și a durat aproximativ o secundă. Rosén l-a descris ca fiind un bonus neașteptat la o experiență deja impresionantă. Clipele verzi apar din cauza refracției luminii provenite de la obiectele cerești atunci când trece prin atmosfera planetei noastre.

Atunci când lumina de la Soare trece prin atmosfera Pământului, diferite lungimi de undă de lumină colorată sunt refractate de moleculele de gaz. În anumite condiții, aceste lungimi de undă pot fi complet separate, ceea ce face ca observatorul să vadă doar anumite culori.

În cazul strălucirii verzi de pe Venus, lungimile de undă mai scurte, cum ar fi albastru și violet, sunt împrăștiate cel mai mult, în timp ce lungimile de undă mai lungi, cum ar fi roșu, portocaliu și galben, sunt absorbite de atmosferă. Ca urmare, observatorul vede în principal lumina verde.

Cu toate acestea, unghiul trebuie să fie perfect pentru ca acest fenomen să se producă, motiv pentru care apare doar ca o scurtă străfulgerare. Această străfulgerare verde a fost observată și pe Venus, precum și în imagini ale lui Mercur și ale Lunii.

Spre deosebire de sclipirile verzi din jurul Soarelui, care sunt mai frecvente deasupra oceanului, aceste sclipiri de la obiecte planetare sunt mai degrabă observate în aerul extrem de rece. Prin urmare, ele nu sunt la fel de strâns legate de orizont.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu