Lumina verde ameliorează durerea, iar un nou studiu ne arată de ce

Ar putea exista o modalitate „simplă, sigură și ieftină” de a ameliora durerea: lumina verde. Un nou studiu pe animale dezvăluie fundamentele biologice ale modului în care funcționează acest mecanism.

De câțiva ani, cercetătorii explorează efectele de ameliorare a durerii produse de lumina verde, descoperind din când în când câte un indiciu cu privire la modul exact în care se produce acest efect.

Un nou studiu pe șoareci, condus de Yu-Long Tang, cercetător la Universitatea Fudan din Shanghai, China, dezvăluie care sunt celulele oculare și căile cerebrale care stau la baza ameliorării durerii resimțite uneori după expunerea la lumină verde de intensitate scăzută.

Într-o serie de experimente, cercetătorii au descoperit cum conurile și bastonașele – celulele oculare care percep lumina – au contribuit la efectele de ameliorare a durerii produse de lumina verde la șoarecii sănătoși și la șoarecii cu articulații inflamate.

Cercetătorii au inactivat anumite celule pentru a vedea ce efect a avut acest lucru asupra simțului durerii la animale.

Atunci când au inactivat bastonașele la unii șoareci, acele animale au prezentat doar o ameliorare parțială la lumina verde, în timp ce șoarecii lipsiți de conuri nu au prezentat niciun semn de ameliorare a durerii atunci când au fost expuși la lumină verde.

„Am descoperit că fotoreceptorii conici ai retinei sunt esențiali pentru analgezia luminii verzi, în timp ce bastonașele joacă un rol secundar”, explică Tang în lucrarea publicată recent.

De acolo, ei au urmărit traseul parcurs de semnalele electrice de la ochi prin creier.

Expuse la lumină verde, conurile și bastonașele au stimulat un grup de celule cerebrale din nucleul geniculat lateral, care are legătură cu efectele analgezice ale luminii puternice în general.

În această parte a creierului, acești neuroni declanșează eliberarea unui hormon implicat în semnalizarea durerii. Aceste celule transmit apoi mesajul către o altă parte a creierului, care modulează durerea, reducând efectiv senzațiile de durere severă.

Diferite studii pe animale au identificat alte mecanisme implicate în efectele analgezice ale luminii verzi, cum ar fi receptorii de durere din măduva spinării, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere cât de complexă este experiența durerii.

Aceasta implică experiența senzorială, corporală și psihologică a stimulilor și semnalelor care „ricoșează” între creier, măduva spinării și receptorii de durere.

Cu toate că mecanismele de ameliorare a durerii la rozătoare sunt diferite de cele ale oamenilor, acest studiu reușește să identifice circuitele de durere din creierul mamiferelor și ne-ar putea permite descoperirea unei modalități sigure și ușoare de a le folosi pe viitor.

Expunerea oamenilor la opt ore de terapie cu lumină pe zi, așa cum a făcut cercetătorul la șoarecii din acest studiu, nu este practică sau fezabilă, așa că ar fi interesant de văzut dacă reprize mai scurte de terapie cu lumină verde sunt eficiente în ameliorarea durerii.

În acest sens, există unele rezultate încurajatoare din alte studii. Un studiu pe șobolani a sugerat că ameliorarea durerii cu ajutorul luminii verzi poate fi de lungă durată, persistând vreme de patru zile după tratament.

Studii clinice recente au raportat, de asemenea, că doar câteva ore de terapie cu lumină verde în fiecare zi au redus intensitatea durerii la un grup mic de pacienți cu fibromialgie.

Durerea lombară cronică este o altă țintă. De lumina verde ar putea beneficia pacienți care urmează o intervenție chirurgicală, reducând dependența acestora de analgezice.

Chiar dacă s-ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea, aceste studii ar putea deschide calea pentru ca terapia cu lumină verde să fie o opțiune alternativă pentru ameliorarea totală a durerii.

Provocarea de durată este că durerea cronică este o „fiară” greu de îmblânzit și nu toate durerile sunt la fel. Opioidele sunt, de asemenea, incredibil de eficiente în ameliorarea durerii, dar creează o dependență foarte mare, și nu știm încă cum se compară lumina verde.

În afară de durerea cronică, descoperirile ne ajută și să înțelegem motivele pentru ne simțim atât de bine după ce petrecem câteva ore în natură. Coroana unei păduri, de un verde intens, ar putea să ne calmeze sistemul nervos în mai multe feluri…

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu