Lumile paralele există și interacționează cu lumea noastră, spun fizicienii

Deși intens studiată, mecanica cuantică este atât de ciudată și de abstractă, încât l-a făcut pe celebrul fizician Richard Feynman să declare: „Cred că pot spune, fără teama că greșesc, că nimeni nu înțelege mecanica cuantică.”

Încercările de a explica unele dintre consecințele bizare ale teoriei cuantice au dus la apariția unor idei care îți sucesc mintea, cum ar fi „interpretarea multiple-lumi”. Recent, a apărut o teorie nouă, numită „ipoteza lumilor multiple care interacționează” (MLI).

Detalii despre MLI

Lumi paralele
În celelalte lumi paralele, este posibil să avem o cu totul altă viață. Foto: fiksyenshasha.com

Teoria spune că lumile paralele există și că ele interacționează cu lumea noastră la nivel cuantic, fiind astfel detectabile. Deși este deocamdată este doar o speculație, teoria ar putea explica în sfârșit unele dintre consecințele bizare ale mecanicii cuantice.

Teoria MLI are la bază interpretarea multiple-lumi din mecanica cuantică. Această interpretare lansează ideea că toate istoriile alternative și viitorurile posibile sunt reale, fiecare dintre reprezentând o lume reală, deși paralelă.

Sean Carroll, fizician la Institutul de Tehnologie din California, este unul dintre susținătorii acestei teorii. Aceasta este chiar subiectul noii sale cărți, „Ceva ascuns în profunzime”.

„Este absolut posibil să existe lumi multiple, în care am luat decizii diferite. Nu știm dacă numărul lumilor este finit sau infinit, însă el este, cu siguranță, foarte mare”, a declarat Carroll pentru NBC.

Sean Carroll
Fizicianul Sean Carroll. Foto: preposterousuniverse.com

Însă una dintre problemele interpretării multiple-lumi este că nu poate fi testată, fiindcă observațiile pot fi făcute doar în lumea noastră. Prin urmare, putem doar să ne imaginăm cele întâmplate în lumile paralele despre care vorbesc savanții.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Însă MLI spune altceva: sugerează că lumile paralele pot interacționa la nivel cuantic și chiar fac acest lucru.

Nu e o idee tocmai nouă

Ideea universurilor paralele în mecanica cuantică a apărut în 1957, spune Howard Wiseman, fizician la Universitatea Griffith din Brisbane, Australia. Wiseman este unul dintre fizicienii care au avansat ideea de MLI.

„În cadrul cunoscutei «interpretări multiple-lumi», fiecare univers se desface în câteva universuri noi de fiecare dată când este efectuată o măsurătoare cuantică. Astfel, sunt realizate toate posibilitățile – în unele universuri, asteroidul care a ucis dinozaurii nu nimerește Pământul. În altul, Australia a fost colonizată de portughezi”, spune Wiseman.

Howard Wiseman
Howard Wiseman. Foto: factor-tech.com

Însă criticii pun sub semnul întrebării existența acestor universuri, deoarece ele nu influențează deloc lumea noastră. Aici, susținătorii ideii de MLI vin cu o abordare complet diferită.

Wiseman și colegii săi au propus existența „unei forțe universale de respingere între lumile «apropiate» (adică «similare»), forță care are tendința de a le face și mai diferite. Totuși, rămâne de văzut dacă teoria acestor savanți va putea fi demonstrată.

Întrebat dacă teoria sa include posibilitatea ca oamenii să interacționeze cândva cu alte lumi, Wiseman a spus:

„Acest lucru nu face parte din teoria noastră. Însă ideea interacțiunii umane cu alte universuri nu mai este doar fantezie pură.”


De-a lungul mileniilor, multe minți luminate au încercat să descifreze tainele universului și ale materiei și fiecare a venit cu propriul său răspuns. Descoperă alte 5 teorii tulburătoare despre realitate și univers. Apoi, te-ar putea interesa și 10 enigme ale universului și teoriile care încearcă să le explice.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu