Lumile paralele există și interacționează cu lumea noastră, spun fizicienii

Deși intens studiată, mecanica cuantică este atât de ciudată și de abstractă, încât l-a făcut pe celebrul fizician Richard Feynman să declare: „Cred că pot spune, fără teama că greșesc, că nimeni nu înțelege mecanica cuantică.”

Încercările de a explica unele dintre consecințele bizare ale teoriei cuantice au dus la apariția unor idei care îți sucesc mintea, cum ar fi „interpretarea multiple-lumi”. Recent, a apărut o teorie nouă, numită „ipoteza lumilor multiple care interacționează” (MLI).

Detalii despre MLI

Teoria spune că lumile paralele există și că ele interacționează cu lumea noastră la nivel cuantic, fiind astfel detectabile. Deși este deocamdată este doar o speculație, teoria ar putea explica în sfârșit unele dintre consecințele bizare ale mecanicii cuantice.

Teoria MLI are la bază interpretarea multiple-lumi din mecanica cuantică. Această interpretare lansează ideea că toate istoriile alternative și viitorurile posibile sunt reale, fiecare dintre reprezentând o lume reală, deși paralelă.

Sean Carroll, fizician la Institutul de Tehnologie din California, este unul dintre susținătorii acestei teorii, pe care a tratat-o în cartea „Ceva ascuns în profunzime”.

„Este absolut posibil să existe lumi multiple, în care am luat decizii diferite. Nu știm dacă numărul lumilor este finit sau infinit, însă el este, cu siguranță, foarte mare”, a declarat Carroll pentru NBC.

Sean Carroll
Fizicianul Sean Carroll. Foto: Preposterous Universe

Însă una dintre problemele interpretării multiple-lumi este că nu poate fi testată, fiindcă observațiile pot fi făcute doar în lumea noastră. Prin urmare, putem doar să ne imaginăm cele întâmplate în lumile paralele despre care vorbesc savanții.

Însă MLI spune altceva: sugerează că lumile paralele pot interacționa la nivel cuantic și chiar fac acest lucru.

Nu e o idee tocmai nouă

Ideea universurilor paralele în mecanica cuantică a apărut în 1957, spune Howard Wiseman, fizician la Universitatea Griffith din Brisbane, Australia. Wiseman este unul dintre fizicienii care au avansat ideea de MLI.

„În cadrul cunoscutei «interpretări multiple-lumi», fiecare univers se desface în câteva universuri noi de fiecare dată când este efectuată o măsurătoare cuantică. Astfel, sunt realizate toate posibilitățile – în unele universuri, asteroidul care a ucis dinozaurii nu nimerește Pământul. În altul, Australia a fost colonizată de portughezi”, spune Wiseman.

Însă criticii pun sub semnul întrebării existența acestor universuri, deoarece ele nu influențează deloc lumea noastră. Aici, susținătorii ideii de MLI vin cu o abordare complet diferită.

Wiseman și colegii săi au propus existența „unei forțe universale de respingere între lumile «apropiate» (adică «similare»), forță care are tendința de a le face și mai diferite. Totuși, rămâne de văzut dacă teoria acestor savanți va putea fi demonstrată.

Întrebat dacă teoria sa include posibilitatea ca oamenii să interacționeze cândva cu alte lumi, Wiseman a spus:

„Acest lucru nu face parte din teoria noastră. Însă ideea interacțiunii umane cu alte universuri nu mai este doar fantezie pură.”

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu