Lumea secretă a viselor: invenții și descoperiri incredibile revelate în somn

Lumea secretă a viselor - Invenții și descoperiri incredibile revelate în somn_compressed

„Ca să realizăm lucruri mari, trebuie să și visăm, nu numai să facem. Trebuie să și credem, nu numai să plănuim.”

Aceste cuvinte au fost rostite de scriitorul francez Anatole France, iar tipul de „visare” la care se referă aici poate apărea și în stare de veghe.

Vacile electrocutate din visul lui Einstein

Una dintre cele mai importante descoperiri din lumea fizicii i-a fost revelată lui Albert Einstein într-un vis. Foto: Wikimedia

Se spune că, în timpul adolescenței, Albert Einstein avea un vis recurent neobișnuit, în care se uita la niște vaci care stăteau lângă un gard electric.

Fermierul, proprietarul vacilor, stătea în apropiere și opera un comutator care elibera curent electric și curenta animalele. În visul tânărului Einstein, toate vacile săreau deodată în spate, cu o mișcare uniformă.

Apoi, Einstein se ducea să vorbească cu fermierul, dar nu îl întreba de ce își electrocutează propriile animale. În schimb, tânărul voia să știe cum vedea fermierul de la distanța la care se afla mișcarea făcută de vaci.

Spre surprinderea lui Einstein, fermierul descria o altă imagine, în cadrul căreia vacile se îndepărtau de gard una după alta (și nu toate în același timp, așa cum le observa Einstein din locul în care stătea).

Visul părea absurd, dar Einstein a început să se întrebe dacă nu cumva avea o semnificație mai adâncă. Potrivit anecdotei, acest vis i-a inspirat ideea de mai târziu, conform căreia un eveniment oarecare poate să pară diferit de la o persoană la alta.

Iar aceasta, din cauza timpului necesar pentru ca viteza luminii să călătorească de la o persoană la cealaltă. Această idee avea să devină pilonul centraș al Teoriei Relativității.

Acesta este doar unul dintre visele despre care se spune că l-au influențat pe Einstein în marea sa descoperire. Totuși, marele fizician este departe de a fi singurul individ celebru ale cărui vise au dus la idei care au schimbat lumea.

Un vis cusut la mașină

Mintea umană lucrează neîncetat. Elias Howe a visat mașina de cusut, o invenție care avea să revoluționeze industria textilă. Foto: Wikimedia

În 1845, Elias Howe a avut un vis în care i-a fost revelată mașina de cusut. Actorul de filme mute Thomas Waln-Morgan Draper relata, în 1900, următoarele:

„Howe ar fi putut da greș dacă nu ar fi visat că asambla o mașină de cusut pentru un rege tiran al unei țări ciudate. În vis, regele îi dăduse 24 de ore ca să termine mașina. Dacă nu o termina, urma să fie condamnat la moarte.

Howe a muncit foarte mult, dar în cele din urmă a renunțat. A crezut că urma să fie executat. A observat că războinicii regelui aveau sulițe cu un orificiu la capăt. Soluția (ochiul acului de cusut) i-a fost revelată în acel moment.”

”Când s-a trezit, era ora 4 dimineața. A sărit din pat și a fugit în atelier. Până la ora 9, modelase deja un ac cu un orificiu la un capăt. După aceea, totul a devenit mai ușor. Aceasta este povestea adevărată a unui incident important, care a dus la inventarea mașinii de cusut.”

De-a lungul istoriei, s-au înregistrat nenumărate alte exemple de descoperiri și invenții importante care au pornit de la un vis. Se pune, așadar, întrebarea: De ce visele au ca rezultat atâta creativitate?

Mintea, această mașină minunată…

Poate părea surprinzător, însă creierul uman este mult mai activ în timpul somnului decât în starea de veghe. Foto: Shutterstock

Potrivit lui Dierdre Barret, psiholog la Universitatea Harvard, mintea continuă să caute soluții la probleme în timp ce dormim.

„În orice stare am fi, muncim la aceleași probleme”, afirmă Dierdre Barret.

Un studiu din 2010 al lui Barret arată că, „deși au evoluat inițial pentru un scop diferit, visele s-au rafinat de-a lungul timpului. Astfel, ele au o dublă întrebuințare: ajută creierul să se refacă și rezolvă probleme cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi.”

Barret nu este primul cercetător interesat de legătura dintre rezolvarea problemelor și vise. În 1983, New Scientist a relatat despre munca psihiatrului Morton Schatzman, care studia acest subiect.

O parte a studiului lui Schatzman implica prezentarea unor probleme studenților, care mai apoi trebuiau să le rezolve în somn. Una dintre probleme le cerea studenților să descopere literele care urmau în câteva secvențe de caractere care nu se repetau.

Fiecare vis vorbește pe limba ta

Probabil că multe vise reprezintă soluții la problemele cu care ne confruntăm. Din păcate, de prea puține ori descifrăm mesajele. Foto: Wikimedia

Studii similare recente au arătat că persoanele cu o abilitate ridicată de a-și aminti visele reușesc să obțină punctaje mai mari la Testele Torrance de Gândire Creativă.

„Asocierile dintre creativitate, disociere și îngustarea granițelor arată că o atenție sporită acordată viselor duce la creșterea creativității printr-o slăbire a tiparelor de gândire standard”, concluzionează unul dintre aceste studii.

Cu alte cuvinte, dacă suntem atenți la visele pe care le avem, s-ar putea să descoperim că, de fapt, ne arată soluții noi, neașteptate și neconvenționale la probleme care ne macină de multă vreme, dar pe care nu le rezolvăm pentru că gândim în șabloane.

Dar sunt, oare, visele o sursă de idei? Sau sunt ele mai degrabă o matcă pentru idei noi, în general? Datele de care dispunem par să indice spre cea de-a doua variantă.

În orice caz, acest lucru demonstrează că natura aparent aleatorie și lipsită de sens a viselor chiar are în viețile noastre un rol mai profund decât credem. Gândește-te la asta data viitoare când vei ura cuiva (sau ți se va spune) „vise plăcute!”

Ca să știi mai mult, citește „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

  • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
  • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
  • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
  • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu