11 stații de metrou superbe, opere de artă subterane

Stațiile de metrou sunt asociate cel mai adesea cu șobolanii, mizeria și gălăgia, mai puțin cu arhitectura. Și totuși, există în lume câteva locuri care fac notă discordantă, demonstrând încă o dată că arhitectura poate transforma aceste spații subterane în adevărate opere de artă.

Interioarele realizate în stațiile de metrou prezentate în acest articol sunt încă și mai impresionante dacă ne gândim la cât de greu este să creezi astfel de minunății.

Pe lângă aspect, constructorii trebuie să țină cont de integritatea structurală a pereților, de circulația aerului și de o mulțime de alte standarde și cerințe, care le fac munca și mai grea.

1

Stația Formosa Boulevard, Kaohsiung, Taiwan

Formosa
Foto: The Culture Trip

În interiorul acestei stații de metrou se află o lucrare realizată de Narcissus Quangliata. Compusă din 4.500 de panouri de sticlă, structura este considerată cea mai mare operă de artă din sticlă din lume.

Datorită efectului uimitor de caleidoscop, au existat propuneri ca această stație de metrou să găzduiască nunți.

2

Stația Toledo, Napoli, Italia

Toledo
Foto: New York Post

Toledo, una dintre cele mai adânci stații de metrou din Napoli, îți lasă impresia că te-ai scufundat în ocean. Acest efect este creat de designerul catalan Oscar Tusquets Blanca.

Artistul a acoperit pereții și tavanul stației cu un imens mozaic într-o multitudine de nuanțe de albastru.

3

Terminalul Grand Central, New York, SUA

Grand Central
Foto: Business Insider

Cea mai mare stație de metrou din lume (44 de platforme) are un tavan astronomic de o frumusețe rară. Conceput în 1912 și restaurat de atunci de mai multe ori, tavanul înfățișează constelațiile, așa cum se văd ele pe timpul nopții.

4

Stația Komsomolskaia, Moscova, Rusia

Komsomolskaya
Foto: Skyscraper City

Kmosomolskaia a fost concepută în stil neoclasic de către Dmitri Ceciulin. Candelabrele de cristal și tavanele impresionante ale acestei stații de metrou îți dau senzația că te afli într-o imensă sală de bal.

5

Stația Arts et Metiers, Paris, Franța

Arts et Metiers
Foto: Business Insider

Când intri la Arts et Metiers, ai impresia că ai pătruns în minunata lume a lui Jules Verne. Farmecul acestei stații de metrou se datorează artistului belgian Francois Schuiten, care a reconceput spațiul în stilul steampunk.

Pereții de cupru, ferestrele similare cu cele de pe submarine și roțile imense care atârnă din tavan te duc cu gândul la cărțile de science fiction scrise de celebrul autor.

6

Stația Khalid Bin Al Waleed, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Khalid
Foto: Yahoo News

Dubaiul este sinonim cu opulența, iar stațiile de metrou de aici nu fac excepție de la regulă. Candelabrele masive, în formă de meduze, atârnă din tavan și răspândesc o lumină albastră în întreaga stație.

7

Stația Westfriedhof, Munchen, Germania

Westfriedhorf
Foto: Topchuan

Platforma stației Westfriedhorf este decorată cu 11 lămpi concave imense, cu diametrul de 3.8 metri, instalate aici în 2011. Sistemul de iluminat scaldă acest spațiu în lumini albastre, roșii și galbene.

8

Stația Stadion, Stockholm, Suedia

Stadion
Foto: Otomosem

90 de stații de metrou din capitala Suediei au fost decorate de artiști cu sculpturi, mozaicuri, picturi și instalații. Una dintre ele este stația Stadion, decorată de artiștii Enno Hallek și Ake Pallarp.

Datorită lor, călătorii pot aștepta metroul sub un curcubeu imens, pictat de-a lungul arcadelor.

9

Stația Kungstradgarden, Stockholm, Suedia

Kundgstradgarden
Foto: News Herald

În această stație uimitoare pot fi admirate relicvele vechiului palat Makalos, găzduite într-un spațiu cu design industrial.

10

Stația Park Pobedî, Moscova, Rusia

Park Pobedy
Foto: Pinterest

Park Pobedî (Parcul Victoriei) impresionează prin vitralii, structurile masive de marmură și una dintre cele mai lungi scări rulante din Europa, care coboară 125 de metri.

11

Palais Royal, Paris, Franța

Palais Royal
Foto: Metro Paris

Stația de acces la Muzeul Luvru impresionează turiștii nu prin interiorul său, ci prin gura de intrare. Aceasta este opera lui Jean-Michel Othoniel.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Citește în continuare

Un comentariu la „11 stații de metrou superbe, opere de artă subterane”

  1. Ce statii de metrou aratati voi aici in imagini , parca ar fi din alta lume . Si adevarul este ca sunt din alta lume , o lume civilizata .Va multumesc ca le pot admira macar aici !
    Si inca ceva m-as autentifica sa le vada si „prietenii ” , de pe facebook , dar mi-e teama ca nu-i intereseaza si nici nu-i preocupa asa ceva . Imi pare rau pentru ei .

Lasă un comentariu