Lumea de acum 100 de ani, văzută prin intermediul camerei de filmat

Când te uiți la filme vechi, parcă ai călători în timp: poți observa îndeaproape oamenii și orașele din alte vremuri. Această serie de filmări îți va permite să vezi cum erau oamenii și cum își petreceau timpul cu mai bine de un secol în urmă.

Am compilat o colecție de filme de epocă realizate în mai multe orașe din marile țări ale lumii, într-o listă care sigur te va încânta.

Vizionare plăcută!

1. 1912, Los Angeles, California

Plimbă-te pe străzile din Los Angeles așa cum nu ai mai făcut-o niciodată până acum! Dacă ai călătorit vreodată acolo, probabil vei recunoaște niște puncte de reper și străzile congestionate de trafic, fiindcă unele lucruri nu se schimbă odată cu trecerea timpului. Grădina zoologică plină de aligatori te va surprinde cu siguranță.

2. 1890, Paris, Franța

Te-ai întrebat vreodată cum arăta Parisul în secolul XIX? Pe scurt, capitala Franței părea mult mai aerisită și mai puțin plină de turiști, iar bijuteriile ei arhitecturale străluceau cu grandoare. Vei vedea cât de ușor era să faci o poză cu Turnul Eiffel, spre deosebire de situația din ziua de azi…

3. 1931, Damasc, Siria

Acesta este un film scurt și frumos cu peisajul citadin al Damascului. Străzile sunt înguste și pline cu oameni. Piețele gem de lume. Localnicii sunt îmbrăcați în haine tradiționale și sunt ocupați cu treburile cotidiene: cumpărăturile de la piața locală, savurarea cinei și altele.

4. 1910, Berlin și Munchen, Germania

Aceste imagini din Berlin și Munchen au fost colorizate manual și au fost compilate într-un film scurt care înfățișează Germania înainte de Primul Război Mondial. Culorile vii accentuează atmosfera veselă și frumoasă din aceste două orașe maiestuoase. Berlinul arată foarte diferit fără arhitectura din epoca sovietică pe care o putem vedea în ziua de azi.

5. 1929, Bombay, India

Viața citadină din Bombay, India („Mumbai” în trecut) era foarte interesantă. Unii oameni se plimbă pe străzile aglomerate cu coșuri mari sau cu vite încărcate cu poveri… Un bărbat se bărbierește, în timp ce alții spală rufele – toate acestea în mijlocul străzii!

6. 1898, Olanda

În acest film, poți simți peste tot prezența epocii industriale, inclusiv datorită mașinilor simpatice și pătrățoase care merg încet, dar sigur, pe străzi. De asemenea, poți vedea vechile lumini stradale alimentate de lămpi cu gaz și un pod metalic remarcabil. Nu știam că Olanda arăta astfel la sfârșitul secolului XIX!

7. 1927, Newark, New Jersey

Așa arăta un film realizat ca ghid turistic în anii ’20. Pe film se află trei destinații turistice cheie din Newark: Muzeul Newark, Biserica Sfintei Treimi și Parcul Branch Brook. În timp ce camera de filmat te poartă spre aceste destinații, vei putea vedea atmosfera vivace și urbană a orașului și pe locuitorii săi.

8. 1929, Nanking, China

Această filmare unică arată viața de pe străzile fostei capitale chineze, Nanking (sau Nanjing). Mulți fac cu mâna și zâmbesc către cameră, în timp ce alții sunt preocupați de viețile lor aglomerate. Nu îți vine să crezi că după câțiva ani, în 1937, acest oraș a fost invadat de trupele japoneze în urma unui atac plin de cruzime, care avea să fie denumit „Masacrul din Nanking”.

9. 1919, Atlantic City Boardwalk, New Jersey

Aruncă o privire asupra culturii estivale din anii ’20. Este impresionant felul în care oamenii se îmbrăcau pe atunci. Unele dintre locațiile filmate aici încă sunt deschise pentru turiști. Bineînțeles, plaja și oamenii care merg la plajă arată foarte diferit în ziua de azi.

10. 1913, Tokyo, Japonia

Acest film scurt înfățișează cultura tradițională japoneză. Interesant este faptul că unii oameni sunt îmbrăcați în haine tradiționale japoneze, în timp ce alții poartă veștminte în stil occidental. Filmul înfățișează niște oameni care merg pe stradă și copii care joacă diferite jocuri.

11. 1910, Rusia

Acest film este interesant nu doar fiindcă arată un oraș rusesc tipic, evenimente importante și oameni. Fiind o compilație alcătuită din mai multe role de film, filmul acesta are o selecție de scene în care poți vedea cum lucrează muncitorii din industrie și chiar și un bărbat care se joacă cu niște pui de urs.

Vezi și 23 de imagini excepționale din Rusia înainte de bolșevici

12. 1911, New York

Sosești cu vaporul în golf, ieși din port și faci o plimbare prin New York-ul de la începutul secolului XX! Începe turul de pe Fifth Avenue, unde caretele circulă pe străzile spațioase și pe jumătate goale. Continuă-ți călătoria și descoperă celebra linie de orizont a New York-ului! Nu uita să privești trenurile!


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu