Lumea de acum 100 de ani, văzută prin intermediul camerei de filmat

Când te uiți la filme vechi, parcă ai călători în timp: poți observa îndeaproape oamenii și orașele din alte vremuri. Această serie de filmări îți va permite să vezi cum erau oamenii și cum își petreceau timpul cu mai bine de un secol în urmă.

Am compilat o colecție de filme de epocă realizate în mai multe orașe din marile țări ale lumii, într-o listă care sigur te va încânta.

Vizionare plăcută!

1

1912, Los Angeles, California

Plimbă-te pe străzile din Los Angeles așa cum nu ai mai făcut-o niciodată până acum! Dacă ai călătorit vreodată acolo, probabil vei recunoaște niște puncte de reper și străzile congestionate de trafic, fiindcă unele lucruri nu se schimbă odată cu trecerea timpului. Grădina zoologică plină de aligatori te va surprinde cu siguranță.

2

1890, Paris, Franța

Te-ai întrebat vreodată cum arăta Parisul în secolul XIX? Pe scurt, capitala Franței părea mult mai aerisită și mai puțin plină de turiști, iar bijuteriile ei arhitecturale străluceau cu grandoare.

Vei vedea cât de ușor era să faci o poză cu Turnul Eiffel, spre deosebire de situația din ziua de azi…

3

1910, Berlin și München, Germania

Aceste imagini din Berlin și München au fost colorizate manual și au fost compilate într-un film scurt care înfățișează Germania înainte de Primul Război Mondial.

Culorile vii accentuează atmosfera veselă și frumoasă din aceste două orașe maiestuoase. Berlinul arată foarte diferit fără arhitectura din epoca sovietică pe care o putem vedea în ziua de azi.

4

1927, Newark, New Jersey

Așa arăta un film realizat ca ghid turistic în anii ’20. În film sunt prezentate trei destinații turistice cheie din Newark: Muzeul Newark, Biserica Sfintei Treimi și Parcul Branch Brook.

În timp ce camera de filmat te poartă spre aceste destinații, vei putea intra în atmosfera vivace și urbană a orașului și vei afla mai multe despre cum trăiau oamenii din această parte a lumii.

5

1919, Atlantic City Boardwalk, New Jersey

Aruncă o privire asupra culturii estivale din anii ’20. Este impresionant felul în care oamenii se îmbrăcau pe atunci. Unele dintre locațiile filmate aici încă sunt deschise pentru turiști. Bineînțeles, plaja și oamenii care merg la plajă arată foarte diferit în ziua de azi.

6

1913, Tokyo, Japonia

Vizionând acest film, vei avea șansa să faci o călătorie în Japonia de acum un secol, o cultură foarte diferită de cea occidentală. Interesant este faptul că unii oameni sunt îmbrăcați în haine tradiționale japoneze, în timp ce alții poartă veștminte în stil occidental.

Filmul înfățișează niște oameni care merg pe stradă și copii care se joacă.

7

1910, Rusia

Acest film este interesant nu doar fiindcă arată un oraș rusesc tipic, evenimente importante și oameni. Fiind o compilație alcătuită din mai multe role de film, pelicula conține scene foarte diverse: de la activitatea muncitorilor în industrie și până la un bărbat care se joacă cu niște pui de urs.

8

1911, New York

Sosești cu vaporul în golf, ieși din port și faci o plimbare prin New York-ul de la începutul secolului XX! Începe turul de pe Fifth Avenue, unde caretele circulă pe străzile spațioase și pe jumătate goale. Continuă-ți călătoria și descoperă celebra linie de orizont a New York-ului! Nu uita să privești trenurile!

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu