fbpx

Ludwig van Beethoven și enigmatica lui scrisoare neexpediată

Ludwig van Beethoven a fost un muzician din secolele XVIII-XIX a cărui muzică continuă să inspire și să influențeze. Numele său este sinonim cu muzica clasică. Însă moștenirea acestui om nu se rezumă la muzica pe care ne-a lăsat-o…

Spre deosebire de alți compozitori clasici, Beethoven avea o personalitate ce rezona profund cu muzica sa. În filme și în literatură, este adeseori portretizat ca un artist sumbru, aflat pe marginea nebuniei.

A cântat la pian ca un maniac, până a surzit, și apoi a continuat să cânte la pian ca un lunatic, dacă e să dăm crezare legendei. Desigur, făcea asta pentru a-și „simți” muzica, deoarece nu mai putea s-o audă, potrivit BrainPickings.org.

Ludwig van Beethoven
Portret din 1820 al lui Ludwig van Beethoven, de Karl Joseph Stieler

Ne-a rămas această imagine a sa: era neînsurat, morocănos și extrem de talentat. Însă, la moartea sa, o altă latură a lui Ludwig van Beethoven a ieșit la lumină – o latură care rămâne cufundată în mister.

Legendarul compozitor a murit în 1827. Avea peste 50 de ani. După moartea sa, s-a descoperit o scrisoare compusă din trei părți, adresată unei femei pe care o numea „iubirea sa nemuritoare”.

Se pare că scrisoarea nu a fost trimisă niciodată. Astfel, pe scrisoare nu se află nicio dată sau destinatar, iar documentul are 10 pagini. Cel mai probabil, scisoarea a fost redactată în 1812.

Din scrisoare, rezultă fără dubii că Ludwig van Beethoven este foarte îndrăgostit de această femeie sau poate că era foarte bun la a înșira dulcegării. Scrisoarea începe astfel: „Îngerul meu, lumea mea întreagă, ființa mea.” Apoi continuă: „Probabil că ne vom vedea curând…”.

scrisoarea lui Beethoven
Scrisoare a lui Beethoven către Karl Holz (prieten și copist al compozitorului), în care îi cere acestuia să obțină un avans de 12 ducați pentru compunerea unei opere

Iar prima parte se încheie astfel: „Credinciosul tău Ludwig.” Prima parte dă impresia că cei doi iubiți au un istoric împreună și că sentimentele sunt reciproce. De asemenea, dă impresia că relația lor se confruntă cu o dificultate.

A doua parte începe cu: „Tu suferi, ființa mea iubită.” De ce suferă femeia? Apoi, compozitorul se plânge de faptul că se văd atât de rar, dând impresia că suferința ei izvorăște din faptul că se află la depărtare sau de faptul că nu primește scrisori de la el destul de des.

Avea Ludwig van Beethoven o relație condamnată de societate?

El spune că este supărat că ea nu va primi vești de la el până la o dată ulterioară. În această parte a misivei, Ludwig van Beethoven scrie: „…oricât m-ai iubi, eu te iubesc și mai adânc”. În acest moment, cititorul își dă seama că relația lor are, într-adevăr, o istorie, dar cine ar putea fi destinatara?

Se pare că scrisoarea nu a fost trimisă niciodată. Ce anume a oprit trimiterea sa? S-a întâlnit cu iubita sa înainte să trimită scrisoarea? A încetat legătura lor?

pianul lui Beethiven
Hammerflügel (fortepiano). Piesă expusă în Casa Beethoven din Bonn

De ce nu există și alte scrisori, dacă aceasta era destul de importantă încât să fie păstrată? În ultima parte a scrisorii, Ludwig van Beethoven își numește iubita misterioasă „iubire nemuritoare”.

În plus, această secțiune oferă cele mai multe indicii despre natura relației lor. El spune că iubita sa și el doriseră să locuiască împreună și că acesta era un scop al său.

Se sugerează că este un lucru dificil de îndeplinit. Ludwig van Beethoven își întreabă iubita dacă în relația lor ar fi posibil conformismul. Încheie totul cu: „Mereu a mea, mereu al tău, mereu noi.” Astăzi știm că pentru Ludwig van Beethoven nu a existat un „mereu noi”.

Din scrisorile sale, știm că fusese iubăreț în tinerețe și pare că avea tendința de a iubi femeile inaccesibile. Una dintre cele mai cunoscute ținte ale afecțiunii sale a fost contesa Julie Guicciardi.

Ludwig van Beethoven monument
Monumentul lui Beethoven din Bonn, la a cărui realizare a contribuit compozitorul Franz Liszt

Sonata lunii îi este dedicată, însă asta era tot ce putea să facă Ludwig van Beethoven. În mod indubitabil, îi plăceau contesele, pentru că următoarea pe listă a fost contesa Josephine von Brunsvik.

Josephine fusese măritată cu un conte, înainte de a începe o legătură prin corespondență cu Ludwig. Contesa nu putea începe o relație convențională cu el, deoarece ar fi riscat reputația sa și a copiilor săi.

Un geniu care a preferat burlăcia toată viața

Schimburile de misive amoroase cu Julie au avut loc cu aproximativ un deceniu înainte ca scrisorile către „iubirea nemuritoare” să fie scrise, dar se crede că Julie a fost unul dintre posibili destinatari.

Josephine a primit câteva scrisori de dragoste de la Ludwig, însă acestea au încetat cu doi ani înainte de scrisorile către „iubirea nemuritoare”, din câte știm.

Ludwig van Beethoven masca mortuară
Masca mortuară a lui Beethoven. Deși obiectele de acest gen au un aer macabru, trebuie să ținem cont că la momentul realizării lor, când fotografia încă nu exista, erau unica modalitate prin care apropiații puteau păstra o amintire a chipului răposatului

În ciuda înfățișării sale tulburi din ultimii ani, compozitorul era destul de arătos în portretele de tinerețe. Nu era greu să facă aceste femei să îl iubească.

Problema era ca societatea să-i accepte gustul la femei. Întrebarea este dacă „iubirea nemuritoare” era o femeie din înalta societate, pe care Ludwig van Beethoven nu o putea curta mai departe de a-i trimite scrisori, sau era una dintre iubitele lui din trecut cu care el a continuat să comunice.

Candidatele sunt cele două iubite de mai sus, Josephine fiind alegerea preferată, însă mai există și varianta ca iubita sa să fi fost Antonie Brentano (o femeie măritată, al cărei soț era prieten cu Beethoven) și contesa Terez Brunsvick (sora lui Josephine).

Motivul probabil pentru care Ludwig van Beethoven nu s-a însurat niciodată este că toate aceste femei erau din afara clasei lui sociale. Poate că motivul pentru care nu s-a însurat după scrisorile către „iubirea eternă” este că această femeie îi era interzisă.

Oricum ar sta lucrurile, Ludwig van Beethoven nu s-a așezat niciodată la casa lui. Și-a petrecut mare parte din ultima perioadă a vieții într-o bătălie legală feroce pentru custodia unui nepot, împotriva unei cumnate care era o hoață recunoscută și nepotrivită ca mamă.

De asemenea, s-a confruntat cu depresia din cauza pierderii auzului. A murit așa cum a trăit – un burlac care a lăsat în urma lui un șir întreg de scrisori de dragoste.


În continuare, citește despre cei mai misterioși muzicieni ai tuturor timpurilor, apoi vezi câte victime a făcut „Duminica întunecată”, cântecul sinucigașilor maghiari.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

  • Hornet Natalia spune:

    As fi preferat un articol mai serios,despre un
    geniu in muzica-Ludwig van Beethoven!

  • >