Ludwig van Beethoven și enigmatica lui scrisoare neexpediată

Ludwig van Beethoven a fost un muzician din secolele XVIII-XIX a cărui muzică inspiră iubitorii de muzică și în zilele noastre. Numele său este sinonim cu muzica clasică, însă moștenirea acestui om nu se rezumă doar la muzica pe care ne-a lăsat-o moștenire…

Spre deosebire de alți compozitori clasici, Beethoven avea o personalitate ce rezona profund cu muzica sa. În filme și în literatură, este adeseori portretizat ca un artist sumbru, aflat în pragul nebuniei.

Ludwig van Beethoven
Portret din 1820 al lui Ludwig van Beethoven, de Karl Joseph Stieler. Foto: Pinterest

A cântat la pian cu pasiune, până a surzit, dar surzenia nu l-a oprit, dacă e să dăm crezare legendei. Desigur, făcea asta pentru a-și „simți” muzica, deoarece nu mai putea s-o audă, potrivit BrainPickings.org.

Despre Ludwig van Beethoven ne-a rămas această imagine: era celibatar, morocănos și extrem de talentat. Însă, la moartea sa, a ieșit la lumină o latură mai puțin cunoscută a muzicianului.

Legendarul compozitor a murit în 1827, la vârsta de 57 de ani. După moartea sa, a fost descoperită o scrisoare compusă din trei părți, adresată unei femei pe care o numea „iubirea sa nemuritoare”.

Se pare că scrisoarea nu a fost trimisă niciodată. Pe document, care are zece pagini, nu există nicio dată și niciun destinatar. Cel mai probabil, scrisoarea a fost redactată în 1812.

scrisoarea lui Beethoven
Scrisoare a lui Beethoven către Karl Holz (prieten și copist al compozitorului), în care îi cere acestuia să obțină un avans de 12 ducați pentru compunerea unei opere. Foto: Pinterest

Din document rezultă fără dubii că Ludwig van Beethoven era foarte îndrăgostit de această femeie, fie ea reală sau imaginară. Scrisoarea începe astfel: „Îngerul meu, lumea mea întreagă, ființa mea.” Apoi continuă: „Probabil că ne vom vedea curând…”.

Iar prima parte se încheie astfel: „Credinciosul tău Ludwig.” Prima parte dă impresia că cei doi iubiți au un istoric împreună și că sentimentele sunt reciproce. De asemenea, dă impresia că relația lor se confruntă cu o dificultate.

A doua parte începe cu: „Tu suferi, ființa mea iubită”. Apoi, compozitorul se plânge de faptul că se văd foarte rar, dând impresia că suferința femeii izvorăște din faptul că se află la depărtare sau din faptul că nu primește scrisori de la el suficient de des.

Avea Ludwig van Beethoven o relație condamnată de societate?

Apoi, compozitorul mărturisește că este supărat că iubita sa nu va primi vești de la el până la o dată ulterioară. În această parte a misivei, Ludwig van Beethoven scrie: „…oricât m-ai iubi, eu te iubesc și mai profund”. În acest moment, cititorul își dă seama că relația lor are, într-adevăr, o istorie, dar cine ar putea fi destinatara?

pianul lui Beethiven
Hammerflügel (fortepiano). Piesă expusă în Casa Beethoven din Bonn. Foto: lvbeethoven.de

Se pare că scrisoarea nu a fost trimisă niciodată. Ce anume a oprit trimiterea sa? S-a întâlnit cu iubita sa înainte să trimită scrisoarea? A încetat legătura dintre ei?

De ce nu există și alte scrisori, dacă aceasta era suficient de importantă pentru a fi păstrată? În ultima parte a scrisorii, Ludwig van Beethoven își numește iubita misterioasă „iubire nemuritoare”.

În plus, această secțiune oferă cele mai multe indicii despre natura relației dintre cei doi. Muzicianul lasă de înțeles că și-ar fi dorit să locuiască împreună cu iubita sa, dar acest vis este dificil de îndeplinit.

Ludwig van Beethoven își întreabă iubita dacă în relația lor ar fi posibil conformismul și încheie totul cu: „Mereu a mea, mereu al tău, mereu noi.” Astăzi știm că pentru Ludwig van Beethoven nu a existat un „mereu noi”.

Ludwig van Beethoven monument
Monumentul lui Beethoven din Bonn, la a cărui realizare a contribuit compozitorul Franz Liszt. Foto: dw.com

Din scrisorile sale, știm că fusese iubăreț în tinerețe și pare că avea tendința de a iubi femeile inaccesibile. Una dintre cele mai cunoscute ținte ale afecțiunii sale a fost contesa Julie Guicciardi.

„Sonata lunii” îi este dedicată, însă asta era tot ce putea să facă Ludwig van Beethoven. Următoarea pasiune a muzicianului a fost contesa Josephine von Brunsvik.

Înainte de a începe o legătură prin corespondență cu Ludwig van Beethoven, Josephine fusese căsătorită cu un conte. Contesa nu putea începe o relație convențională cu el, deoarece ar fi riscat reputația sa și a copiilor săi.

Un geniu care a preferat burlăcia toată viața

Schimburile de misive amoroase cu Julie au avut loc cu aproximativ un deceniu înainte ca scrisorile către „iubirea nemuritoare” să fie scrise, dar se crede că Julie a fost unul dintre posibili destinatari.

Josephine
Josephine von Brunsvik. Foto: Wikimedia

Josephine a primit câteva scrisori de dragoste de la Ludwig, însă acestea au încetat cu doi ani înainte de scrisorile către „iubirea nemuritoare”, din câte știm.

În ciuda înfățișării sale neglijate din ultimii ani, compozitorul era destul de arătos în portretele de tinerețe. Nu era greu să facă aceste femei să îl iubească.

Întrebarea este dacă „iubirea nemuritoare” era o femeie din înalta societate, pe care Ludwig van Beethoven nu o putea curta mai departe de a-i trimite scrisori, sau era una dintre iubitele lui din trecut, cu care el a continuat să comunice.

Candidatele sunt cele două iubite de mai sus, Josephine fiind alegerea preferată. Însă mai există și varianta ca iubita sa să fi fost Antonie Brentano (o femeie căsătorită, al cărei soț era prieten cu Beethoven) și contesa Terez Brunsvick (sora lui Josephine).

Ludwig van Beethoven masca mortuară
Masca mortuară a lui Beethoven. Deși obiectele de acest gen au un aer macabru, trebuie să ținem cont că la momentul realizării lor, când fotografia încă nu exista, erau unica modalitate prin care apropiații puteau păstra o amintire a chipului răposatului. Foto: Pinterest

Motivul probabil pentru care Ludwig van Beethoven nu s-a însurat niciodată este că toate aceste femei erau din afara clasei lui sociale. Poate că motivul pentru care nu s-a însurat după scrisorile către „iubirea eternă” este că această femeie îi era interzisă.

Oricum ar sta lucrurile, Ludwig van Beethoven nu s-a așezat niciodată la casa lui. Și-a petrecut mare parte din ultima perioadă a vieții într-o bătălie legală feroce pentru custodia unui nepot, împotriva unei cumnate care era o hoață recunoscută și nepotrivită ca mamă.

De asemenea, s-a confruntat cu depresia din cauza pierderii auzului. A murit așa cum a trăit – un burlac care a lăsat în urma lui un șir întreg de scrisori de dragoste.


În continuare, citește despre cei mai misterioși muzicieni ai tuturor timpurilor, apoi vezi câte victime a făcut „Duminica întunecată”, cântecul sinucigașilor maghiari.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Un comentariu la „Ludwig van Beethoven și enigmatica lui scrisoare neexpediată”

Lasă un comentariu