10 lucruri utile care vor dispărea în următorii 20 de ani

Abia dacă am observat cum lucrurile la care țineam și pe care le dețineam (aparate video, CD-uri, telefoane cu clapetă) au dispărut încetul cu încetul, fiind înlocuite cu dispozitive din ce în ce mai performante.

Totuși, câteva „obiecte istorice” – cum ar fi telecomanda televizorului sau cheile de la ușă – au supraviețuit, dar nu va trece mult timp și vom uita și de acestea. Ce alte dispozitive vor avea până la urmă aceeași soartă?

Iată o listă cu lucruri care ne sunt utile acum și care vor dispărea, cel mai probabil, în următoarele două decenii.

1

Oglinzile laterale

Lucruri utile 01
Foto: Pinterest

Constructorul Audi a prezentat deja automobile fără oglinzi laterale. În curând, multe alte companii vor urma exemplul celor de la Audi. Este foarte probabil că toate mașinile vor avea camere de filmat încorporate, iar sistemul inteligent al mașinii va avertiza șoferul în caz de pericol

De asemenea, transmisia manuală și motoarele cu ardere internă vor fi date uitării. De la începutul anului trecut, toate clădirile noi din Anglia au început să fie dotate cu încărcătoare de baterii pentru mașinile electrice.

Până în 2035, autoritățile britanice plănuiesc să determine cea mai mare parte a populației să se deplaseze cu mijloace de transport „prietenoase cu mediul”.

2

Telecomenzile

Lucruri utile 02
Foto: Shutterstock

Tehnologia Smart Home a devenit parte din viața noastră de zi cu zi. În prezent, toate dispozitivele dintr-o casă pot fi controlate cu ajutorul unei tablete sau al unui smartphone.

Așadar, în curând, mult-iubitele telecomenzi vor dispărea.

3

Numerarul și cardurile bancare

Lucruri utile 11
Foto: Pinterest

În 2017, compania TSYS a făcut un sondaj pe un eșantion de o mie de persoane, pentru a afla care este cea mai populară metodă de plată. Doar 120 de oameni au răspuns că preferă numerarul, majoritatea alegând cardurile bancare.

Însă și era cardurilor se apropie de sfârșit, fiindcă deja poți plăti folosind ceasuri, telefoane și alte așa-zise dispozitive inteligente.

Cei de la MasterCard au dezvoltat o nouă tehnologie, numită Selfie Pay. Prin aceasta, vom putea plăti clipind în fața camerei telefonului.

4

Cheile

Lucruri utile 03
Foto: Pinterest

În doar 20 de ani, vom uita complet cum arată cheile obișnuite pe care le folosim pentru casele și mașinile noastre. Tehnologia pornirii mașinii folosind un buton nu e ceva tocmai nou.

Cel mai probabil, în viitorul apropiat vom putea deschide ușile de la casă folosind aplicații mobile, comenzi vocale sau scanarea retinei.

5

Cablurile

Lucruri utile 04
Foto: Pinterest

În curând, încărcătoarele nu-i vor mai irita pe proprietarii de smartphone rupându-se sau deteriorându-se. Vom putea folosi unde radio și Wi-Fi pentru a ne încărca dispozitivele.

Compania Apple ar putea lansa în viitorul apropiat un model de iPhone nu va avea mufă pentru încărcătorul electric. Se pare că firele enervante nu se vor mai încâlci, iar lumea noastră va căpăta un aspect futurist.

6

Seringile

Lucruri utile 05
Foto: Pinterest

În viitor, nu vor mai exista seringi. Ele vor fi înlocuite cu tehnologii de vârf. Oamenii de știință au venit cu două opțiuni: injecția cu jet și capsulele.

Injecțiile vor inocula lichidul prin piele instantaneu. Capsulele vor conține nano-ace, care vor fi absorbite de sistemul digestiv și vor injecta medicamentul în fluxul sanguin.

7

Curierii

Lucruri utile 06
Foto: Shutterstock

În ultimii ani, s-au făcut multe experimente cu drone care livrează bunuri, înlocuind astfel clasicii curieri. În multe țări, acest tip de servicii de livrare câștigă în popularitate și putem presupune că, în curând, cutiile zburătoare vor deveni ceva obișnuit.

8

Semnăturile

Lucruri utile 07
Foto: Shutterstock

Hârtia joacă deja un rol secundar și sistemele biometrice devin din ce în ce mai răspândite. Smartphone-urile și bancomatele pot deja să recunoască oamenii după trăsăturile faciale.

De asemenea, semnăturile, așa cum le cunoaștem, vor dispărea și ele. Mulțumită tehnologiei de recunoaștere facială, a arunca o privire spre camera telefonului tău va fi suficient.

9

Pungile de plastic

Lucruri utile 08
Foto: Shutterstock

Durează sute de ani pentru ca o pungă de plastic să se descompună. De aceea, multe țări au interzis folosirea pungilor de plastic și încurajează oamenii să folosească metode alternative de împachetare.

De exemplu, putem folosi pungile din textile, care nu aduc vătămări mediului. Totuși, în România, deși sunt interzise prin lege, pungile de plastic se regăsesc la tot pasul.

10

Mouse-ul calculatorului

Lucruri utile 09 bis
Foto: Shutterstock

Tehnologiile care permit îndeplinirea de diverse sarcini folosind mișcarea mâinii sau a ochiului vor înlocui în curând obiecte familiare. Mouse-ul calculatorului este unul dintre ele. Nu vom mai vedea cursorul minuscul pe ecran sau fire.

Bonus: Angajații de neînlocuit ar putea fi „clonați”

Lucruri utile 10
Foto: New York Post

Se spune că nu există oameni care nu pot fi înlocuiți, dar conducătorii unei bănci elvețiene nu sunt de acord. De aceea, l-au „clonat” pe economistul-șef al băncii.

Clona digitală a lui Daniel Kalt operează cu ajutorul inteligenței artificiale și scopul său este să ofere asistența necesară specialiștilor financiari și clienților instituției.

Pentru a crea o clonă atât de complexă, au fost folosite 120 de camere HD, care au înregistrat fiecare mișcare a lui Daniel. După compilarea informațiilor, inteligența artificială a analizat natura comunicării dintre Daniel și clienții săi.

Așadar, ce ne așteaptă: o lume de vis sau una de coșmar? Suntem convinși că fiecare intuiește răspunsul la această întrebare, dar numai trecerea timpului ne va confirma sau infirma temerile și așteptările.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • viitorul asta ma cam inspaimanta..ma asteptam sa ne duca la libertate nu la o inchisoare si la sclavagism pentru androizi, roboti sau alte masinarii

  • Anghel Stelian spune:

    prostii, in anii ’50 se spunea ca in 2000 vom inghiti pastile, nu vom mai mesteca mancare, in1970 toate casele vor fi incalzite electric, tot in 1970 vao fi case mai multe decat populatia Romaniei, etc…

  • >