Câteva lucruri mai puțin știute despre 3 minuni ale lumii ridicate de mâna omului

Un sondaj demarat în anul 2000, la care au participat peste 100 de milioane de oameni de pe întreg Globul, a desemnat cele șapte noi minuni ale lumii. Lista monumentelor, anunțată în anul 2007, este compusă din Marele Zid Chinezesc (China), Cristos Mântuitorul (Brazilia), Machu Picchu (Peru), Chichen Itza (Mexic), Taj Mahal (India), Petra (Iordania) și Colosseum (Roma).

Pe lângă cele câștigătoare, există alte 14 monumente impresionante care au ajuns în etapa finală a selecției. De la clădiri construite acum 2.000 de ani cu mijloace inginerești complexe, până la clădirile cu o arhitectură superbă din Evul Mediu, aceste minuni sunt unele dintre cele mai frumoase realizări ale omului.

Însă, chiar dacă sunt notorii motivele pentru care aceste realizări inginerești sunt considerate minuni, există și unele detalii mai puțin cunoscute. Iată câteva exemple.

1

Turnul Înclinat din Pisa a rezistat la cel puțin patru cutremure puternice

Unele dintre primele întrebări care sunt puse atunci când oamenii văd această minune sunt „De ce se înclină?” și „O să cadă?”. Însă vei fi uimit să afli că acest turn a trecut prin cel puțin patru cutremure puternice.

A fost proiectat pentru a fi perfect vertical, însă a început să se încline chiar din timpul construirii. Motivul: solul moale și fundația instabilă.

Turnul din Pisa 04
Foto: Getty Images

De când au început lucrările, în 1173, cel puțin patru cutremure puternice au lovit regiunea. În mod surprinzător, Turnul din Pisa le-a supraviețuit.

Secretul rezistenței turnului este interacțiunea dinamică dintre sol și structură. Solul moale de sub turn nu permite construcției să absoarbă vibrațiile produse de cutremur. În mod miraculos, tocmai solul moale – care a înclinat turnul – îl protejează de cutremure.

2

Aproape o treime din Marele Zid Chinezesc a dispărut

Marele Zid Chinezesc este făcut din cărămizi și se întinde pe mii kilometri. De-a lungul anilor, cam 30% din zid a dispărut din cauza condițiilor meteo, a pagubelor cauzate de activitățile turistice și din cauza faptului că localnicii au furat cărămizi ca să-și construiască locuințe.

Din zidul de circa 6.300 de kilometri construit în timpul Dinastiei Ming, numai 4.338 de kilometri mai sunt intacți în ziua de azi. În plus, un studiu al Societății Marelui Zid a relatat că plantele care cresc în zid îi provoacă pagube.

Unii experți susțin că expunerea continuă la vânt și la ploaie slăbește zidul. Unele turnuri au devenit atât de nesigure, încât s-ar putea prăbuși la prima furtună.

Se prezice că peste 60 de kilometri de zid vor dispărea în următorii 20 de ani din cauza furtunilor de nisip.

3

Colosseum-ul din Roma a fost folosit cândva drept cimitir și castel

Cel mai mare amfiteatru din lume este situat în centrul Romei. Avea o capacitate de 50.000-80.000 de spectatori, clădirea fiind folosită pentru distracție.

Aici se organizau lupte cu gladiatori, vânători de animale, replici ale unor bătălii navale, reconstituiri ale unor bătălii celebre și piese de teatru mitologice clasice.

Colloseum. Foto: Fotolia

Azi, monumentul este în mare parte în ruină. La sfârșitul secolului VI, amfiteatrul a fost transformat în cimitir, iar spațiile arcuite au fost transformate în magazine.

În 1200, familia Frangipani a preluat controlul asupra Colosseum-ului și l-a folosit drept castel. Amfiteatrul a avut diferite întrebuințări de-a lungul secolelor.

Astăzi, mai stă în picioare doar o treime din el. Este o atracție turistică majoră și este folosit și în cadrul unor ceremonii ale Bisericii Catolice.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu