5 lucruri neobișnuite pe care le fac ciorile

Ciorile nu sunt păsări obișnuite. Au o inteligență sclipitoare și o fire foarte sociabilă. Cercetătorii care le-au testat de-a lungul anilor au făcut niște descoperiri interesante legate de mintea acestor zburătoare.

Rezultatele sunt remarcabile și, pe alocuri, puțin sinistre: ciorile au abilități asemănătoare cu cele umane și de o abordare bizară privitoare la moarte.

1

Ciorile care lucrează într-un parc de distracții

Cu aproximativ 20 de ani în urmă, Cristophe Gaborit a observat niște corbi căutând în gunoi. Câțiva ani mai târziu, când lucra într-un parc de distracții din Franța, bărbatul a remarcat că foarte mulți vizitatori aruncă gunoi în parc.

Căutând o soluție să scape de mizeria făcută de vizitatori, Gaborit și-a amintit de corbi și i-a venit o idee genială: să dreseze câteva ciori de semănătură să adune gunoiul. Ciorile de semănătură aparțin familiei corvidelor și sunt foarte inteligente.

În anul 2000, Gaborit a reușit să dreseze primele două păsări. A folosit un dulăpior special, cu sertare. De fiecare dată când puneau resturi în sertare, ciorile primeau câte o gustare.

Cu această metodă, bărbatul a dresat șase ciori să recunoască și să îndepărteze gunoiul. Strângătorii de gunoi cu pene au terminat dresajul în 2018 și în prezent țopăie prin parc, făcându-și meseria.

Gaborit nu este singurul care s-a gândit să folosească aceste păsări inteligente pentru a aduna gunoiul. O firmă olandeză a inventat o mașină inteligentă care ajută la dresarea ciorilor pentru a culege deșeurile de pe stradă.

2

Ciorile par interesate de „rudele” lor moarte

Ciori moarte
Ciorile se adună în jurul suratelor moarte. Foto: Audubon

Unii cred că ciorile organizează înmormântări pentru suratele lor moarte. Nu este adevărat, însă nu este greu să înțelegem de ce persistă această opinie.

Celor mai multe păsări nu pare să le pese atunci când dau peste un membru mort al speciei lor. Însă, dacă una dintre ele moare, ciorile se adună în jurul ei, se cheamă între ele și acordă o atenție neobișnuită întregii situații.

Însă ciorile nu îi plâng pe cei morți. Pur și simplu iau cunoștință de faptul că ceva a ucis o cioară. Și ele sunt, la rândul lor, ciori. Prin urmare, acel ceva le-ar putea ucide și pe ele. Astfel, păsările încearcă să depisteze amenințarea și să o evite în viitor.

Un studiu realizat în peste 100 de arii de reproducere din SUA a arătat că ciorile îi priveau ca pe o amenințare pe oamenii care luau în mâini o cioară moartă.

Ciori prietene
Ciorile sunt animale sociale. Foto: New York Times

Prin urmare, păsările evitau să se hrănească în apropierea respectivei persoane și nu se apropiau nici măcar după ce cioara moartă era îndepărtată din peisaj.

Ciorile nu se fereau de voluntarii cu mâinile goale și nici măcar de cei care țineau în mâini porumbei morți. Însă cei care ținuseră în mâini ciori moarte (și care acum aveau mâinile goale) erau evitați săptămâni la rând.

3

Ciorile îi agresează pe corbi

Corbi
Ciorile operează adesea în „găști”. Foto: Irish Examiner

Ciorile și corbii aparțin aceleiași familii și sunt animale asemănătoare, însă cele două specii nu sunt prietene. Corbii sunt mult mai mari și obișnuiesc să mănânce ouăle ciorilor. Uneori, mănâncă inclusiv pui de cioară.

Dar ciorile nu sunt niște victime facile. Recent, cercetătorii au examinat populațiile de corbi și de ciori din orașe și au analizat peste 2.000 de relatări venite din partea pasionaților de ornitologie.

Relatările descriau interacțiunile dintre corbi și ciori: adesea, ciorile colaborau pentru a-i face viața grea corbului. Stolurile de ciori sunt atât de agresive, încât corbii evită zonele populate de ele.

Deși multe specii de păsări folosesc atacuri coordonate pentru a alunga prădătorii, tehnica ciorilor este neîntrecută: câte două până la cinci păsări atacă în formație bine organizată.

Succesul ciorilor se bazează atât pe natura lor sociabilă, cât și pe natura singuratică a corbilor. Dacă aceștia din urmă ar fi fost mai sociabili și ar fi format propriile stoluri, probabil că ciorile ar fi fost depășite de situație.

4

Ciorile sunt ranchiunoase

Ciori si masca
O cioară îl atacă pe cercetătorul care poartă masca amenințătoare. Foto: Schemen Kabinett

Ar fi bine să nu superi o cioară, pentru că te va ține minte, iar un experiment chiar a demonstrat că ciorile nu uită figura celor care le supără.

În 2012, cercetătorii americani din Seattle au răpit niște ciori. Purtând o mască pe care au numit-o în studiul lor „fața amenințătoare”, oamenii de știință au prins 12 păsări.

Ciorile au fost ținute captive timp de patru săptămâni, timp în care au fost îngrijite de o persoană care purta o mască diferită, numită „fața de îngrijitor”.

Măștile nu aveau un aspect exagerat amenințător sau prietenos. Erau neutre, însă diferite. Păsările au legat experiența lor de aceste măști.

În timpul captivității, au intrat în contact și cu masca amenințătoare, iar imediat după aceea au fost supuse unor scanări cerebrale.

Cioara
Foto: The Conversation

Pentru prima dată, cercetătorii au documentat că creierele ciorilor făceau asocieri negative, în mod similar cu mamiferele.

În cele din urmă, păsările au fost eliberate, iar un experiment ulterior a arătat faptul că ciorile nu uită. După câțiva ani, păsările au recunoscut masca amenințătoare purtată de un cercetător. Au croncănit amenințător la adresa lui și l-au atacat.

5

Ciorile construiesc unelte complexe

În 2018, un grup de ciori de Noua Caledonie a uimit experții, dând dovadă de abilități întâlnite până atunci doar la primate. Pentru a ajunge la o gustare închisă într-o cutie, au construit unelte complexe.

Este remarcabil faptul că aceste abilități au fost descoperite la păsări. Însă și mai deosebit este faptul că păsările nu au fost deloc dresate. Practic, în timpul experimentului, ciorile trebuiau să manevreze gustarea din cutie cu un obiect lung.

Cioara unelte complexe
Etapele desfășurării experimentului

După ce au înțeles acest lucru, ciorile au avut la dispoziție câteva bețe, însă niciunul nu era suficient de lung pentru a ajunge la mâncare. Secretul consta în asamblarea lor.

Când au fost supuse provocării, ciorile au asamblat bucățile în doar 4-6 minute de la începutul experimentului. După ce a fost construită, unealta lungă a fost folosită pentru a împinge gustarea către o deschizătură din cutie.

Pentru asta era nevoie de perseverență și dexteritate, însă și de abilitatea de a gândi în viitor. Pentru a asambla bucățile, ciorile au gândit anticipativ și și-au imaginat cum ar merge lucrurile înainte să se apuce de treabă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu