5 lucruri pe care le credeai naturale, dar sunt create de om

Omenirea a reușit să creeze lucruri uimitoare chiar și înainte de dezvoltarea tehnologiei moderne. De-a lungul mileniilor, am fost nevoiți să născocim soluții ca să supraviețuim sau din nevoia de a ne îmbunătăți viața.

În tot acest proces, am ajuns să imităm natura atât de bine, încât uneori ne este greu să facem diferența între ceea ce este natural și ceea ce este o inovație umană. Astfel de exemple vei găsi în această listă cu lucruri pe care le credeai naturale, dar sunt făcute de mâna omului.

1

Solul fertil din bazinul Amazonului a fost creat de oameni acum peste un mileniu

Lucruri naturale 01
Foto: FailyFacts.us

Când vine vorba de bazinul Amazonului, ne imaginăm o pădure verde și deasă, bogată în floră și faună. Nu ne imaginăm că o parte din acest tărâm fertil s-ar putea datora contribuției omului.

Și totuși, trebuie să știi că, timp de mii de ani, oamenii au avut impact major asupra bazinului Amazonului. Triburile indigene au jucat un rol imens în crearea diversității de azi, fapt care a fost descoperit datorită unor cercetări arheologice recente.

Contrar opiniei populare, bazinul Amazonului nu este fertil în mod natural. El a fost creat de indigeni între anii 450 și 950 prin adăugarea de oase, cărbune și bălegar la solul infertil de pe cursul râului Amazon.

Astfel, a fost creat un „super sol” artificial, de culoare închisă și cu fertilitate foarte mare. Popoarele indigene care au trăit în zonă acum peste un mileniu au inventat un „super sol” – denumit Terra preta -, care a rămas fertil timp de mii de ani.

Uimitor este faptul că acest pământ roditor se reînnoiește și crește de unul singur. Astăzi, el ocupă 10% din suprafața întregului bazin și înaintează cu aproximativ un centimetru pe an.

2

Broccoli și lămâia sunt produsul manipulărilor genetice

Lucruri naturale 02
Foto: Pinterest

Dacă ai fi trăit acum o mie de ani, nu ai fi avut șansa să mănânci broccoli. Asta deoarece, la acea vreme, nu exista. Broccoli a fost creat pentru prima oară de fermierii italieni din secolul XVI, devenind rapid popular în peninsulă.

Broccoli, așa cum îl cunoaștem astăzi, este rezultatul cultivării selective a mai multor specii de varză sălbatică.

Și, dacă credeai că lămâile au existat dintotdeauna, te înșeli. Ele sunt rezultatul încrucișării dintre portocala amară și lămâiul sălbatic.

Se crede că lămâia a fost crescută pentru prima oară în nord-estul Indiei, nordul Burmei sau China. Fructul a devenit popular abia în secolu XV, când lămâiul a început să fie cultivat în Europa.

3

99% din perle sunt create de om

Lucruri naturale 03
Foto: Pinterest

Când căptușeala cochiliei unei moluște este atacată de un parazit sau de un animal acvatic, țesutul vătămat formează o perlă. Așadar, apariția perlelor naturale depinde de noroc. Însă cererea de perle este atât de mare, încât doar 1% din ea poate fi satisfăcută de către natură.

Aici intră în scenă perlele de cultură, care alcătuiesc 99% din perlele de pe piața mondială de astăzi. Mult-râvnitele podoabe sunt crescute în condiții controlate.

Pentru obținerea lor, se folosesc două tipuri de moluște bivalve: scoicile de apă sărată și midiile de apă dulce. Deși sunt produse la scară largă, perlele de cultură sunt destul de greu de obținut.

De aceea, doar aproximativ 5% dintre perlele de cultură sunt de înaltă calitate: aproape perfect sferice și cu un luciu iridescent. Aceste perle de înaltă calitate sunt folosite în industria bijuteriilor de lux.

4

Mirosul de gaz metan este artificial

Lucruri naturale 04
Foto: Biokloun

Cu toții am simțit, măcar o dată, mirosul dulceag emanat de gazul metan sau de gazul petrolier lichefiat (GPL). Dar puțini dintre noi știu că acest miros nu se găsește natural în gazul metan.

Pentru ca scurgerile să fie ușor de depistat, gazul este amestecat cu un compus denumit etantiol. Dacă lucrurile nu ar fi stat așa, scurgerile de GPL sau de gaz natural ar fi făcut mult mai multe victime.

5

Vanilia nu poate crește fără intervenția omului

Lucruri naturale 05
Foto: CouthCarolinaPublicRadio.org

Orhideea de vanilie, originară din Mexic, poate fi polenizată natural prin prezența unei anumite specii de albine. Însă aceste albine nu pot trăi în afara Mexicului și, chiar și în zona unde ele trăiesc, șansa de polenizare cu succes este de doar 1%.

Așa că, peste tot în lume, planta de vanilie este polenizată manual. Fiecare floare trebuie polenizată în mai puțin de 12 ore de la înflorire.

Însă, uneori, în locul vaniliei naturale sunt folosiți înlocuitori. Cele mai multe produse cu vanilie artificială care există azi pe piață conțin vanilină, un produs rezultat în urma fabricării hârtiei. Vanilina este făcută din lignină, un polimer natural, care se găsește în lemn.

În anumite produse se mai folosește castoreum, o substanță secretată de glandele castorilor, a cărei aromă seamănă foarte mult cu cea a vaniliei.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu