10 lucruri interesante despre corpul uman descoperite recent

Știai că, în condiții de oboseală extremă, creierul începe literalmente să se „mănânce singur”? Sau că pofta de mâncare a unui om este controlată, în mare parte, de bacteriile din intestine?

Știm că zilnic știința se îmbogățește cu informații noi, iar multe dintre statisticile despre oameni și procesele biologice prin care trecem sunt pur și simplu fascinante. De aceea, îți prezentăm o listă de lucruri interesante despre corpul uman, descoperite în ultimii ani.

1. Iată primul exemplu de pe lista noastră cu lucruri interesante despre corpul uman. Mii de gene se trezesc la viață atunci când mori și continuă să funcționeze până la patru zile după deces.

În luna martie a anului 2018 s-a petrecut un caz aparent inexplicabil, în cadrul căruia s-a înregistrat activitate cerebrală la un cadavru la zece minute după pronunțarea decesului.

Astfel, am început să ne dăm seama că moartea – așa cum o cunoaștem – păstrează, totuși, unele „semne de viață” ciudate.

2. Ficatul crește cu aproape jumătate din mărimea sa în timpul orelor de veghe. Cercetările noi arată că ficatul are capacitatea de a crește cu aproape 50% în timpul zilei, înainte de a se micșora la mărimea anterioară pe timpul nopții.

Este singurul organ despre care știm că oscilează în acest fel.

3. Până la urmă, chiar există o legătură între testicule și sistemul imunitar. Cercetătorii au descoperit „o portiță foarte mică”, ce le permite testiculelor să trimită semnale către sistemul imunitar.

Acest lucru ar putea explica de ce unii bărbați sunt sterili și de ce anumite vaccinuri dau greș.

lucruri interesante despre corpul uman
Foto: Wix

4. Cauzele pierderii părului și ale albirii sale sunt legate unele de celelalte și, pentru prima oară, cercetătorii au identificat celulele responsabile.

5. A fost clasificat un nou organ uman. Cercetătorii au luat cunoștință de existența mezenterului, un organ care „se ascundea” la vedere în sistemul nostru digestiv. Însă povestea nu se termină aici, fiindcă încă nu suntem siguri care este funcția acestui organ.

Aceste lucruri interesante despre corpul uman te vor pune pe gânduri

6. Iată și cea mai surprinzătoare mențiune de pe lista noastră de lucruri interesante despre corpul uman: a fost descoperită o nouă funcție a plămânului.

Cercetătorii au descoperit că plămânii fac mai mult decât să faciliteze respirația; joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui, având abilitatea de a produce peste 10 milioane de plachete sangvine (celule sangvine minuscule) pe oră.

Acest număr este egal cu majoritatea plachetelor sangvine aflate în circulație la un moment dat.

7. S-ar putea ca, până la urmă, apendicele să nu fie o rămășiță inutilă a evoluției. Spre deosebire de măselele de minte, este posibil ca apendicele să aibă o funcție biologică importantă, la care specia noastră încă nu este pregătită să renunțe.

8. Creierul începe literalmente să se mănânce singur atunci când nu ai parte de suficient somn. Lipsa cronică de somn face ca procesul care are loc în timp ce dormim să se declanșeze forțat, obligând creierul să îndepărteze un număr uriaș de neuroni și legături sinaptice.

lucruri interesante despre corpul uman
Foto: Pinterest

9. Neurosavanții au descoperit un rol cu totul nou îndeplinit de cerebel. Se presupune de mult timp că cerebelul funcționează în mare parte în afara conștienței, coordonând activități fizice de bază, cum ar fi menținerea poziției verticale și respiratul, dar se pare că ar putea avea un rol-cheie în modelarea comportamentului uman.

10. Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră cu lucruri interesante despre corpul uman. Bacteriile din intestine ne joacă feste în moduri pe care n-am fi putut să ni le imaginăm.

Cercetările noi au dovedit că bolile neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, ar putea să debuteze în intestin, nu în creier, și există dovezi în creștere că microbiomul uman ar putea fi vinovat de sindromul oboselii cronice.

Bacteriile din intestin dau semne că ne controlează pofta de mâncare, ne schimbă structura creierului și declanșează leziuni cerebrale care ar putea duce la accidente vasculare. Astfel, micii noștri pasageri sunt o forță redutabilă.

Ca să știi mai mult, citește „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

  • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
  • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
  • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
  • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Un comentariu la „10 lucruri interesante despre corpul uman descoperite recent”

Lasă un comentariu