8 lucruri interesante descoperite în epava Titanicului

Deși Titanicul s-a scufundat la 14 aprilie 1912, rămășițele navei au fost descoperite pe fundul oceanului abia în 1985, în largul coastei provinciei canadiene Newfoundland și Labrador.

Și chiar dacă o mare parte a navei s-a pierdut pentru totdeauna, stând sub mare zeci de ani (mâncată de bacterii), scafandrii tot au mai putut recupera o mulțime de obiecte. În spatele acestor vestigii stau poveștile triste ale unor vieți pierdute și visuri spulberate.

Așadar, iată unele dintre obiectele surprinzătoare găsite pe fundul oceanului, în epava Titanicului.

1

O pereche de mănuși

Manusi de pe Titanic
Foto: Pinterest

Etichetate drept „unul dintre cele mai rare obiecte recuperate de pe Titanic”, mănușile albe din bumbac au fost expuse de-a lungul timpului de mai multe ori. În 2016, însă, au fost retrase definitiv din circuit, pentru conservare.

2

Vioara cânta, iar nava se scufunda...

Chiar dacă o vioară veche găsită în epava Titanicului nu este neapărat ceva ieșit din comun, povestea acestei viori este deosebită.

Conform CNN, vioara (în stare de descompunere) a fost chiar cea la care liderul orchestrei de pe vas, Wallace Hartley, interpreta piesa „Nearer, My God, to thee” („Mai aproape de tine, Doamne”) în timp ce nava se scufunda.

Potrivit MSN, vioara s-a vândut pentru 1.7 milioane de dolari la o licitație organizată în 2013 în Marea Britanie.

3

Clopotul a sunat pentru a avertiza asupra aisbergului

Clopotul de avertizare de pe Titanic a fost recuperat în timpul expediției din 1985 și este expus în prezent la Muzeul Titanic din Massachusetts, SUA.

Este același clopot lovit de trei ori de către Frederick Fleet (membru al echipajului, supraviețuitor), în încercarea de a-și avertiza colegii că nava se va lovi de un aisberg.

4

Meniul ultimei mese servite pe Titanic

Foto: Shutterstock

Meniul ultimei mese servite pasagerilor de la clasa întâi a fost scos la licitație în 2012, fiind vândut pentru 83.000 de dolari, potrivit BBC.

Masa a fost servită în aceeași zi în care nava s-a lovit de ghețar și a constat mai multe feluri, inclusiv „ouă Argenteuil, consommé fermier și pui a la Maryland”.

5

Un ceas de buzunar blocat la momentul scufundării navei

Foto: The Telegraph

Ceasul de buzunar al uneia dintre victimele naufragiului este un alt obiect găsit în epava Titanicului. După cum a relatat The Telegraph, ceasul ruginit era deținut de pasagerul John Chapman, care călătorea spre SUA împreună cu soția sa, Lizzie.

Ceasul s-a blocat la ora 1:45, aproximativ momentul în care nava a pierit sub apă.

6

O haină de blană purtată de o stewardesă care a supraviețuit naufragiului

Foto: The Telegraph

Haina din blană de castor, lungă până la glezne, a fost purtată de stewardesa de la clasa întâi Mabel Bennett. Potrivit The Telegraph, un pasager i-a dat haina în timp ce femeia aștepta o barcă de salvare, îmbrăcată doar în cămașa de noapte.

Fiind unul dintre puținele obiecte vestimentare intacte care au supraviețuit naufragiului, haina a fost vândută la licitație în 2017, pentru aproximativ 165.000 de dolari.

Bennett, care avea 33 de ani când Titanicul s-a scufundat, a supraviețuit. A murit la 96 de ani, devenind astfel cea mai longevivă femeie care a făcut parte din echipajul Titanicului.

7

Cheile magaziei cu lanternele bărcilor de salvare

Cheile recuperate din epavă nu sunt niște simple vechituri. Au fost folosite de Samuel Hemming, membru al echipajului, pentru a deschide ușa în spatele căreia se găseau felinarele și lanternele bărcilor de salvare.

Cheile au avut un rol în poveste, deoarece au fost folosite chiar în acele ultime ore marcate de disperare. În timp ce apa pătrundea în navă și era tot mai clar că urma scufundarea, căpitanul Edward Smith i-a ordonat lui Hemming să se asigure că toate bărcile de salvare erau prevăzute cu lămpi.

8

Parfumul visului american

Sticle de parfum
Foto: Pinterest

Când s-a îmbarcat pe Titanic, chimistul de origine germană Adolphe Saalfeld a luat cu el o cutie plină cu sticle cu mostre de parfum – toate fiind găsite în epava navei.

Saalfeld, care călătorea la clasa întâi, intenționa să deschidă un magazin de parfumuri în America – un vis pe care, din păcate, nu l-a mai realizat niciodată.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu