fbpx

5 lucruri incredibile pe care le făceau oamenii din trecut

Te întrebi cumva dacă, de-a lungul timpului, omenirea a progresat sau a regresat? Dacă strămoșii noștri erau mai inteligenți și mai capabili decât noi?

Dacă vei citi această listă cu lucruri incredibile din trecut, îți vei da seama că nu există un răspuns corect la aceste întrebări. În schimb, vei afla că oamenii din Antichitate găseau soluții surprinzătoare la problemele cu care se confruntau.

1. Pe insula Delos era interzis să naști sau să mori

Lucruri incredibile 01

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu lucruri incredibile. Insula Delos a fost un sanctuar timp de un mileniu, înainte de a fi consacrată de grecii antici drept locul de naștere al zeului Apollo și al zeiței Artemis.

Considerând-o un loc sacru, atenienii au încercat să păstreze insula pură, pentru a-și putea venera zeitățile. Una dintre primele astfel de încercări i-a aparținut lui Pisistrate, care a ordonat ca toate mormintele să fie mutate pe o insulă din apropiere.

După o sută de ani, în urma unor instrucțiuni similare primite din partea Oracolului din Delphi, mormintele au fost mutate din nou. Atunci s-a decretat că nimeni nu putea muri sau da naștere pe Delos.

Astfel, grecii se asigurau că Delos rămânea „pură” și că nimeni nu se putea declara proprietar al insulei ca rezultat al unei moșteniri. Astăzi, acestă insulă minusculă (2,12 kilometri pătrați) are doar 14 locuitori și este inclusă pe lista patrimoniului UNESCO.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Lucruri incredibile din trecut – Monede ciudate

Lucruri incredibile 02

Iată câteva lucruri incredibile referitoare la istoria monedelor. Înainte de inventarea monedelor, oamenii foloseau drept bani diverse obiecte. În Finlanda, moneda de schimb erau pieile de veveriță roșie, iar pe teritoriul Canadei se foloseau blănurile de castor.

În Roma Antică, sarea era folosită drept monedă, în timp ce popoarele indigene din California, Anzi și Mexic utilizau melcii. În China, precum și în alte părți ale lumii, se foloseau scoicile. De altfel, în Africa, scoicile au circulat drept monedă până în secolul al XIX-lea.

Unele triburi din America de Nord acceptau, și ele, scoicile drept modalitate de plată. În insulele Solomon, scoicile sunt încă în circulație. În perioada prehispanică, în schimburile comerciale se foloseau boabele de cacao.

3. În Roma Antică, oamenii de rând făceau o grevă specială

Lucruri incredibile 03

În Roma Antică se petreceau multe lucruri incredibile. Unul dintre ele era secessio plebs, o acțiune de protest prin care cetățenii de rând din Roma (plebeii) abandonau orașul peste noapte, lăsând elitele să se descurce singure.

Practic, toți muncitorii se opreau din lucru, prăvăliile se închideau și tranzacțiile comerciale încetau. Deoarece oamenii de rând produceau mâncarea și resursele, elitele treceau prin momente grele în timpul secessio plebs.

Din 494 î.e.n. până în 287 î.e.n., au existat cel puțin cinci astfel de proteste ale plebeilor din Roma. Această demonstrație de forță avea scopul de a le da o lecție celor din clasele superioare și adeseori cerințele plebeilor erau îndeplinite.

De exemplu, în 494 î.e.n., când cetățenii au părăsit orașul, mulți dintre ei au fost iertați de datorii. De asemenea, a fost înființată funcția de tribun (reprezentantul plebeilor în Senat).

4. Egiptenii au încercat să domesticească gheparzii

Lucruri incredibile 04

Egiptenii antici țineau gheparzii drept animale de casă și erau îngropați alături de ei, pentru a le ține companie după moarte. Egiptenii credeau că ghepardul avea să transporte spiritul mai repede spre viața de apoi.

La mijlocul secolului al XV-lea î.e.n., oamenii și-au dat seama că era mai profitabil să păstreze gheparzii în viață, în loc să îi ucidă. Au început să îi ia cu ei la vânătoare, gheparzii fiind prădători naturali.

Vânatul era practicat ca formă de distracție de oamenii bogați. Prin urmare, mulți dintre cei care capturau, îmblânzeau și vindeau gheparzi au câștigat sume frumoase de bani.

5. Judecata prin încercare

Lucruri incredibile 05

Iată câteva lucruri incredibile legate de justiția din trecut. Potrivit lucrării „Superstiție și forță”, compilată de Henry Charles Lee în 1870, existau patru feluri de judecată prin încercare. Acuzatul care nu-și recunoștea vinovăția era supus uneia dintre cele patru încercări.

Dintre acestea se distinge judecata prin apă rece. În cadrul acesteia, acuzatului i se dădea să bea apă sfințită. Apoi, era aruncat într-o baltă, pentru a-și dovedi nevinovăția.

Dacă se scufunda, însemna că Dumnezeu il primise fiindcă era nevinovat. Însă, dacă reușea să iasă la suprafață, acuzatul era considerat vinovat, deoarece Dumnezeu îl respinsese. Unele relatări sugerează că cei care se scufundau nu erau lăsați să moară și erau de obicei salvați.

Celelalte trei tipuri de judecăți prin încercare erau judecata cu fierul încins (acuzatul trebuia să care un fier încins cale de trei metri), judecata cu apă fiartă (acuzatul trebuia să scoată o piatră fierbinte dintr-o oală cu apă fiartă) și ultima, care se adresa doar preoților: judecata prin mâncare.

În cadrul acestei probe, preotul înghițea pâine uscată și brânză și în același timp se ruga la Dumnezeu să-l facă să se înece, dacă era vinovat.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>