10 lucruri extraordinare despre corpul uman

Se poate vorbi mult și bine despre corpul uman. Milioanele de ani de evoluție ne-au conferit multe abilități biologice. Toate acestea ne-au ajutat să supraviețuim și să prosperăm.

Chiar dacă există multe alte forme de viață cu abilități uimitoare, oamenii le-au depășit pe toate, în special mulțumită capacității de a concepe idei și lucruri noi.

Așadar, iată o serie de lucruri interesante cu privire la corpul uman.

1

Oamenii sunt cei mai buni alergători de anduranță de pe planetă

despre corpul uman
Foto: Deposit Photos

Iată un lucru uimitor despre corpul uman. Oamenii sunt atleți slabi în ceea ce privește forța și viteza. Dar suntem fenomenali în ceea ce privește alergatul încet și susținut.

Spre deosebire de alte specii de mamifere, se estimează că oamenii au devenit bipezi în urmă cu circa două-trei milioane de ani.

Oamenii au practicat dintotdeauna vânatul.  Asta înseamnă că ei alergau, mergeau și luau urma vânatului pe distanțe lungi. Astfel, aveau un avantaj asupra celorlalte carnivore.

De asemenea, spre deosebire de animale, alergăm voluntar pe distanțe enorme, până la limita epuizării, participând la maratoane. Prin acest fapt le suntem superiori chiar și animalelor care sunt cele mai bune la alergatul pe distanță mare, cum ar fi caii sau câinii.

Oamenii sunt alergători de anduranță mai buni datorită centrului de greutate și a abilității de a transpira. Animalele patrupede au centrul de greutate în fața membrelor posterioare.

La oameni, acesta este situat deasupra picioarelor. Astfel, oasele și mușchii sunt diferite ca structură. Ele au și cerințe energetice diferite. Alte animale își disipează căldura metabolică expirând puternic pe nas sau pe gură.

Însă oamenii transpiră pe tot corpul. Astfel, pe măsură ce transpirația se evaporă, corpul se răcește într-o măsură mult mai mare decât corpurile altor animale.

2

În uter, fătul dezvoltă un milion de neuroni la fiecare 4 minute, timp de 9 luni

despre corpul uman
Foto: Wikimedia

Iată un lucru uimitor despre corpul uman aflat în creștere. Creierul uman începe să se dezvolte din vârful unui tub neuronal. Acesta are doar trei milimetri lungime.

La trei sau patru săptămâni după concepere, încep să se formeze cele trei regiuni ale creierului: posterioară, medie și anterioară. Timp de trei luni, creierul crește de câteva ori în mărime.

Aceasta se întâmplă mai ales cu creierul anterior. El crește foarte repede și domină celelalte regiuni. Între 15 și 20 de săptămâni, spre mijlocul sarcinii, numărul celulelor creierului începe să crească rapid.

Până la vârsta de 6 luni, cortexul cerebral începe să se separe în doi lobi. Până la finalul celor nouă luni, creierul continuă se crească. Apoi, se mărește în continuare, până când copilul atinge vârsta de 18 luni.

În tot acest timp, creierul crește cu o medie de 250.000 de celule nervoase pe minut. Când un copil se naște, creierul are mai mult de 100 de miliarde de neuroni. Aceștia formează în curând 100 de trilioane de interconexiuni.

3

Corpul uman încearcă să compenseze dacă un vas sanguin este blocat

O alt lucru interesant despre corpul uman este că sistemul circulator are multe ramuri redundante. Acestea devin folositoare atunci când un vas din imediata apropiere este blocat.

Aceste ramuri redundante pot fi preexistente sau nou formate. Un exemplu de redundanță vasculară preexistentă este „cercul lui Willis” din creier. Acesta are o structură circulară.

despre corpul uman
Foto: Wikimedia

Dacă o parte a cercului este blocată sau îngustată sau dacă una dintre arterele care îl irigă cu sânge este blocată sau îngustată, sângele va continua să ajungă la creier.

Astfel se previne un accident vascular. Formarea de ramuri noi în jurul unui vas cu probleme se numește „neovascularizare”. Rețele de vase de sânge funcționale se formează ca reacție la circulația proastă sau ischemie.

Aceste rețele servesc drept circulație colaterală. După un infarct, se formează noi vase care să ocolească blocajul de pe artera principală. Acest lucru s-a observat atât la animale, cât și la oameni.

Vasele noi aduc destul oxigen pentru refacerea țesutului cardiac. Acest proces are loc și la nivelul ochilor. Dar aceste vase noi cauzează adeseori glaucom. Acest lucru se datorează faptului că blochează drenarea umorii apoase.

4

Când oamenii sunt electrocutați și aruncați la distanțe mari, acesta este rezultatul contracției musculare

despre corpul uman

Când este pericol, creierul declanșează hipotalamusul. Acesta este responsabil cu menținerea echilibrului dintre stres și relaxare. Hipotalamusul trimite un semnal glandelor adrenale sau suprarenale.

Acestea eliberează hormoni de adrenalină și noradrenalină. Astfel, ritmul cardiac se mărește, respirația crește, pupilele se dilată, iar digestia încetinește.

Dar cel cel mai important este că astfel este ajutată contracția mușchilor. Toți acești factori la un loc ne fac corpul agil.

Când sunt confruntați cu stres extrem, mușchii se contractă. Contracția este mult mai puternică decât cea dintr-o stare neutră sau decât cea care este posibilă voluntar.

Ea poate fi observată atunci când o persoană este electrocutată și aruncată la o distanță considerabilă de sursa șocului. Aceasta nu se întâmplă din cauza șocului electric în sine.

Cauza este contracția involuntară a mușchilor care are loc atunci când sarcina electrică trece prin corp. Oamenii de știință cred că aceasta demonstrează capacități ale contracției musculare care nu sunt folosite în situații normale.

5

Despre corpul uman: Măduva oaselor produce 500 de miliarde de celule sanguine pe zi

despre corpul uman
Foto: Wikimedia

Măduva oaselor este un țesut spongios situat în interiorul oaselor. Ea este responsabilă cu producerea de celule sanguine roșii, trombocite și celule sanguine albe.

Este și o parte importantă a sistemului limfatic și sprijină sistemul imunitar al corpului. În cazul unui adult, măduva este prezentă în coloană, în oasele șoldurilor, ale umerilor, în stern și craniu.

Un adult obișnuit care cântărește 65 de kilograme are 2.6 kilograme de măduvă osoasă. Aceasta produce 500 de miliarde de celule sanguine pe zi.

Când celulele sanguine sunt mature, ele trec prin sistemul circulator al măduvei. Apoi ele intră în vasele sanguine și încep să funcționeze.

Măduva conține și celule stem mezenchimale. Acestea sunt celule stem multipotente. Ele sunt capabile să se transforme într-o varietate de celule.

Printre acestea se numără celule care formează oase, celule musculare, celule de măduvă pentru țesut adipos și celule pancreatice. Recent, oamenii de știință au transformat aceste celule stem în celule neuronale funcționale.

6

Dacă Pământul ar fi plat și în beznă totală, ochiul ar putea detecta licărul unei lumânări de la 48 de kilometri

Abilitatea ochiului uman de a percepe un obiect depinde de numărul de fotoni care sunt emiși sau reflectați de acel obiect. Putem vedea stelele, care sunt la milioane și miliarde de ani-lumină distanță de Pământ. Cea mai apropiată este galaxia Andromeda, situată la 2.6 milioane de ani lumină.

despre corpul uman
Foto: Wikimedia

În 1941, omul de știință Selig Hecht și colegii săi de la Universitatea Columbia au încercat să calculeze numărul minim de fotoni care trebuie să cadă pe retină pentru ca ochiul să înregistreze lumina.

Inițial, au găsit că acesta se situa între 54 și 148 de fotoni. Apoi au măsurat cantitatea absorbită de retină. Au descoperit că aceasta varia între 5 și 14 fotoni, corespunzător activării a între 5 și 15 celule fotoreceptoare.

Durează aproximativ 4 secunde pentru ochi să se adapteze la întuneric. 80% dintre celulele fotoreceptoare au nevoie de o jumătate de oră pentru a se adapta în întregime.

Adaptarea completă depinde, totuși, de fluxul sanguin către ochi și de sănătatea acestuia. Când ochii sunt adaptați, pot observa cu ușurință o lumânare situată la 48 de kilometri distanță, în întuneric absolut.

7

Dacă o femeie însărcinată suferă de vătămări ale organelor, fătul poate trimite celule stem pentru a ajuta la reabilitarea acestora

despre corpul uman
Foto: Pinterest

Doctorii au făcut o observație în timp ce tratau de probleme cardiace femei însărcinate sau care născuseră recent. Au ajuns la concluzia că femeile aveau rate de recuperare mai mari decât orice alt grup de pacienți.

Cercetătorii au făcut experimente pe șoareci ca să înțeleagă ce se întâmplă. Ei au descoperit că șoarecii care făceau infarct aveau de 8 ori mai multe celule de la făt în inimile lor decât șoarecii care nu făceau infarct.

Au descoperit și că celulele stem ale embrionului se transformau în diferite tipuri de țesut cardiac. Acestea includeau cardiomiocitele, celulele musculare responsabile cu bătăile inimii.

S-au făcut și alte observații clinice curioase despre corpul uman. De exemplu, s-a descoperit că în inimile unor femei cu afecțiuni cardiace se aflau celule derivate din celulele fătului mascul.

Asta se întâmpla la ani de zile după ce născuseră. Mai mult, celulele fătului nu încearcă să repare numai inima vătămată.

Ele apar și în creier, în plămâni și în ficat atunci când o femeie însărcinată suferă de vătămări la oricare dintre aceste organe.

8

Creierul consumă peste 20% din energia corpului, deși el are numai 2% din greutatea corpului

despre corpul uman
Foto: Wikimedia

Creierul este organul central al sistemului nervos și controlează majoritatea funcțiilor corpului uman, fie ele voluntare sau involuntare.

Sursa principală de energie a creierului este glucoza. Dar când nivelurile de glucoză sunt scăzute, creierul poate folosi corpii cetonici drept combustibil.

Cantitatea de energie pe care o consumă creierul nu variază în timp. Totuși, regiunile active consumă mai multă energie decât regiunile inactive.

Acest fapt stă la baza scanărilor RMN și PET. Majoritatea consumului de energie al creierului se datorează activității neuronale. Mai exact, computației neuronale și procesării de informații.

Creierul primește 15% din efortul cardiac, 20% din consumul total de oxigen și 20% din totalul consumului de glucoză. Asta înseamnă aproximativ 5.6 miligrame de glucoză pentru 100 de grame de țesut al creierului pe minut.

9

Despre corpul uman: Sistemul nostru imunitar este atât de avansat, încât ucide celule canceroase în fiecare zi

Două dintre cele trei tipuri de limfocite prezente în corpul uman sunt celule B și celule T. Celulele B se dezvoltă în măduva oaselor și celulele T se dezvoltă în timus.

despre corpul uman
Foto: Wikimedia

Funcția celulelor T este să detecteze și să ucidă celulele infectate cu viruși. De asemenea, ele ajută celulele B să creeze anticorpi care să lupte cu orice infecție.

Pentru a genera acești anticorpi, celulele B trec printr-un număr imens de mutații și, din nefericire, pot uneori să devină canceroase.

La un individ sănătos, aceste celule canceroase B sunt detectate și eliminate de celulele T. Acest lucru se întâmplă în fiecare zi.

Astfel, celulele T ne protejează de limfoamele non-Hodgkin. Acesta este și motivul pentru care limfoamele non-Hodgkin sunt rare în comparație cu alte tipuri de cancer.

Acest lucru este valabil numai dacă individul nu are un sistem imunitar redus la tăcere, cum este în cazul SIDA.

10

Ficatul este singurul organ care se poate regenera

Una dintre funcțiile cheie ale ficatului este să îndepărteze toxinele. Acestea pot afecta celulele din corp. Ficatul produce și bilă pentru a digera grăsimile.

despre corpul uman
Foto: Wikimedia

De asemenea, depozitează carbohidrați în forme complexe. Acestea sunt cunoscute drept glicogen. Astfel, ficatul menține homeostaza, ceea ce îl face esențial pentru supraviețuire.

Totuși, spre deosebire de alte organe interne, ficatul este capabil de reconstrucție. Aceasta poate să apară în cazul vătămărilor chimice sau în urma operației de înlăturare parțială din cauza fibrozei sau a unei tumori.

Celulele numite hepatocite sunt replicate primele. După aceea, se formează celulele ductului biliar și alte celule.

Regenerarea ficatului este un proces foarte rapid. Un alt fapt uimitor este că, în timp ce procesul de regenerare se desfășoară, funcțiile primare ale ficatului nu sunt afectate.

Grafică: Incredibilia

Acestea includ producerea de albumină și bilă. Există, totuși, o descreștere a capacității de a metaboliza medicamentele.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu