15 lucruri banale care ne expun la mult mai multe radiații decât credem

Cel mai probabil ai auzit de efectele cancerigene ale radiațiilor. Radiațiile sunt forme de energie cu nume științifice care sună înspăimântător, cum ar fi „razele gama”, „particulele alfa” sau „razele ultraviolete”.

Într-adevăr, radiațiile au efect nociv asupra corpului uman. „Însă ele pot fi întâlnite numai în locuri precum Cernobîlul, nu?” Ei bine, nu este chiar așa…

De fapt, multe obiecte și alimente obișnuite emană anumite niveluri de radiații. Chiar dacă nu te prăbușești în clipa în care atingi sau consumi ceva de pe această listă, este indicat să cunoști ce anume conțin aceste lucruri.

Iată, deci, 15 lucruri obișnuite care ne expun la radiații.

1. Bananele

radiatii_01

Deoarece conțin izotopul potasiu-40, bananele emit cantități mici de radiații, pe care un dispozitiv Geiger le poate repera.

Însă nu trebuie să renunți la banane. Pentru a te simți rău „de la radiații”, ar trebui să mănânci cam 500.000 de banane.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Scanner-ele din aeroporturi

radiatii_02

Într-o singură clipă, dispozitivul te expune la mai multe radiații decât ar fi cazul dacă ai locui timp de un an la 80 de kilometri de o centrală nucleară.

3. Exploatările de cărbune

radiatii_03

Din cauza substanțelor radioactive eliberate prin fum, cei care locuiesc la sub 80 de kilometri de o exploatare minieră sunt expuși la mult mai multe radiații decât cei care locuiesc la aceeași distanță de o centrală nucleară.

4. Nucile de Brazilia

radiatii_04

În Brazilia, rădăcinile copacilor care produc nuci braziliene pătrund atât de adânc în pământ, încât ajung în solul bogat în radiu.

Radiul, element chimic radioactiv, ajunge apoi în nuci.

5. Vesela veche

În anii ’60, fabricanții de obiecte din ceramică foloseau toriu, potasiu-40 și chiar și oxid de uraniu pentru a smălțui vasele.

Consumul unor mâncăruri acide din astfel de farfurii poate face ca elementele radioactive să ajungă în corp.

6. Indicatoarele „Ieșire”

radiatii_06

Este vorba despre acele semne care se află pe fiecare hol al clădirilor de birouri și în locuri publice. Rolul lor este să-ți indice ieșirea.

Aceste semne stau aprinse fără electricitate, folosind un izotop de hidrogen, denumit tritium.

Acesta este o substanță radioactivă, care dăunează sănătății, dacă este ingerată.

7. Luminile fluorescente

radiatii_07

Neoanele cilindrice care produc acea lumină neliniștitoare în clădirile de birouri și în sălile de clasă conțin adeseori izotopul radioactiv krypton-85.

Totuși, celelalte chimicale neradioactive folosite la aceste neoane sunt și mai dăunătoare.

8. Detectoarele de fum

radiatii_08

Pentru a detecta fumul, unele detectoare utilizează americium-241, un izotop radioactiv. Din fericire, elementul este izolat cu o serie de folii și alte materiale.

Așa că, dacă nu îl ingerezi, nu ai de ce să te temi.

9. Nisipul pentru pisici

radiatii_09

Lutul de bentonită care compune granulele din litiera pentru pisici conține uraniu și toriu.

Probleme pot apărea atunci când nisipul pentru pisici ajunge în gropile de gunoi sau în apa potabilă.

10. Hârtia lucioasă

radiatii_10

Hârtia își primește luciul de la o argilă albă, denumită „caolin”.

La fel ca în cazul nisipului pentru pisici, materialul este radioactiv, deoarece conține urme de uraniu și toriu.

11. Blaturile de granit

radiatii_11_bis

Blaturile de granit, adesea folosite în bucătării, conțin urme de uraniu și toriu. Uraniul se descompune în radiu, care se descompune mai apoi într-un gaz numit radon.

Acest gaz poate afecta serios sănătatea. Din fericire, cea mai mare parte a lui rămâne înăuntrul structurii de granit.

12. Radiografia toracelui

Nu este un mister faptul că aparatura de imagistică medicală emite radiații.

O singură radiografiere a toracelui emite, în doar o secundă, o cincime din cantitatea de radiații pe care o centrală nucleară are voie să o emită într-un an întreg.

13. Tomografia creierului

radiatii_13

O tomografie craniană emite cam de opt ori mai multe radiații decât li se permite centralelor nucleare să emită într-un an întreg.

14. Țigările

radiatii_14

Frunzele de tutun conțin urme de poloniu-210, elementul pe care autoritățile ruse sunt suspectate că l-au folosit pentru a-l asasina pe Alexander Litvinenko (foto stânga), un inamic politic al regimului de la Kremlin.

În timp, elementul se acumulează în plămânii și în organele fumătorului.

15. Telefoanele mobile

radiatii_15

Telefoanele mobile emit unde radio, care ar putea crește riscul de cancer sau ar putea altera funcționarea creierului. Din păcate, studiile care atestă efectele nocive ale telefoanelor mobile asupra sănătății sunt prea puțin menționate în mass-media.

Chiar dacă industria de telecomunicații este interesată de promovarea unei imagini inofensive în ceea ce privește radiațiile non-ionizante (cum sunt cele emise de telefoane), un articol științific care merită citit cu mare atenție este acesta, care arată că șoarecii de laborator expuși chiar și la doze foarte mici de radiație emisă de telefoane și routere WiFi au dezvoltat o formă foare rară de tumoare a celulelor nervoase Schwann.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu