15 lucruri banale care ne expun la mult mai multe radiații decât credem

Cu toții am auzit despre efectele cancerigene ale radiațiilor. Radiațiile ionizante sunt forme de energie cu nume științifice care sună înspăimântător, cum ar fi „razele gama”, „particulele alfa” sau „razele ultraviolete”.

Într-adevăr, radiațiile au efect nociv asupra corpului uman. Însă ele pot fi întâlnite numai în locuri precum Cernobîlul, nu? Ei bine, nu este chiar așa…

De fapt, multe obiecte și alimente obișnuite emană anumite niveluri de radiații. Chiar dacă nu te prăbușești în clipa în care atingi sau consumi ceva de pe această listă, este indicat să cunoști ce anume conțin aceste lucruri. Așadar, iată 15 lucruri obișnuite care ne expun la radiații.

1

Bananele

Deoarece conțin izotopul potasiu-40, bananele emit cantități mici de radiații, pe care un dispozitiv Geiger le poate repera. Însă nu trebuie să renunți la banane.

Pentru a te simți rău „de la radiații”, ar trebui să mănânci aproximativ 500.000 de banane. Însă oricine ar sucomba de greață sau de plictiseală cu mult înainte ca radiațiile să apuce să-și facă simțite efectele…

2

Scanner-ele din aeroporturi

radiatii_02
Foto: Pinterest

Într-o singură clipă, acest dispozitiv te expune la mai multe radiații decât ar fi cazul dacă ai locui timp de un an la 80 de kilometri de o centrală nucleară.

3

Exploatările de cărbune

Din cauza substanțelor radioactive eliberate prin fum, cei care locuiesc la sub 80 de kilometri de o exploatare minieră sunt expuși la mult mai multe radiații decât cei care locuiesc la aceeași distanță de o centrală nucleară.

4

Nucile de Brazilia

Rădăcinile copacilor care produc nuci de Brazilia pătrund atât de adânc în pământ, încât ajung în solul bogat în radiu. Radiul, element chimic radioactiv, ajunge apoi în nuci. Firește, în cantități foarte mici.

5

Vesela veche

Foto: Pinterest

În anii ’60, fabricanții de obiecte din ceramică foloseau toriu, potasiu-40 și chiar și oxid de uraniu pentru a smălțui vasele. Consumul unor mâncăruri acide din astfel de farfurii poate face ca elementele radioactive să ajungă în corp.

6

Indicatoarele pentru „Ieșire”

Este vorba despre acele semne care se află pe fiecare hol al clădirilor de birouri și în locuri publice. Rolul lor este să-ți indice ieșirea.

Aceste semne stau aprinse fără electricitate, folosind un izotop de hidrogen denumit tritiu. Acesta este o substanță radioactivă, care dăunează sănătății, dacă este ingerată.

7

Luminile fluorescente

radiatii_07
Foto: Pinterest

Neoanele cilindrice care produc acea lumină neliniștitoare în clădirile de birouri și în sălile de clasă conțin adeseori izotopul radioactiv krypton-85. Totuși, celelalte substanțe chimice – care nu sunt radioactive – folosite la aceste neoane sunt și mai dăunătoare.

8

Detectoarele de fum

Pentru a detecta fumul, unele detectoare utilizează americium-241, un izotop radioactiv. Din fericire, elementul este izolat cu o serie de folii și alte materiale. Așa că, dacă nu îl ingerezi, nu ai de ce să te temi.

9

Nisipul pentru pisici

radiatii_09
Foto: Pinterest

Lutul de bentonită care compune granulele din litiera pentru pisici conține uraniu și toriu. Probleme pot apărea atunci când nisipul pentru pisici ajunge în gropile de gunoi sau în apa potabilă.

10

Hârtia lucioasă

Hârtia își primește luciul de la o argilă albă, denumită caolin. La fel ca în cazul nisipului pentru pisici, materialul este radioactiv, deoarece conține urme de uraniu și toriu.

11

Blaturile de granit

Blaturile de granit, adesea folosite în bucătării, conțin urme de uraniu și toriu. Uraniul se descompune în radiu, care se descompune mai apoi într-un gaz numit radon, care poate afecta serios sănătatea. Din fericire, cea mai mare parte a lui rămâne în structura granitului.

12

Radiografia toracelui

Foto: Pinterest

Nu este un mister faptul că aparatura de imagistică medicală emite radiații. O singură radiografiere a toracelui emite, în doar o secundă, o cincime din cantitatea de radiații pe care o centrală nucleară are voie să o emită într-un an întreg (detalii).

13

Tomografia creierului

O tomografie craniană emite cam de opt ori mai multe radiații decât li se permite centralelor nucleare să emită într-un an întreg.

14

Țigările

Frunzele de tutun conțin urme de poloniu-210, elementul pe care autoritățile ruse sunt suspectate că l-au folosit pentru a-l asasina pe Alexander Litvinenko, un inamic politic al regimului de la Kremlin.

În timp, elementul se acumulează în plămânii și în organele fumătorului.

15

Telefoanele mobile și radiațiile non-ionizante

radiatii_15
Foto: Pinterest

Telefoanele mobile emit unde radio, care ar putea crește riscul de cancer sau ar putea altera funcționarea creierului. Din păcate, studiile care atestă efectele nocive ale telefoanelor mobile asupra sănătății sunt prea puțin menționate în mass-media.

Chiar dacă industria de telecomunicații este interesată de promovarea unei imagini inofensive în ceea ce privește radiațiile non-ionizante (cum sunt cele emise de telefoane), un articol științific care merită citit cu mare atenție este acesta (publicat în Scientific American).

Studiul arată că șoarecii de laborator expuși chiar și la doze foarte mici de radiație emisă de telefoane și routere WiFi au dezvoltat o formă foarte rară de tumoare a celulelor nervoase Schwann.

Ca să știi mai mult, citește „Rugăciune pentru Cernobîl”

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură.

„În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori (foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani), ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

„Rugăciune pentru Cernobîl” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu