Loviturile cu capul în meciurile de fotbal, asociate cu declinul funcției cerebrale

Un nou studiu prezentat la reuniunea anuală a Societății Radiologice din America de Nord (RSNA) sugerează că loviturile la cap în meciurile de fotbal pot avea un impact negativ asupra structurii și funcției creierului pe o perioadă de doi ani.

Autorul principal, Dr. Michael L. Lipton, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele efecte pe termen lung ale contuziilor din capul de fotbal asupra creierului. Cercetările anterioare s-au concentrat pe efectele imediate ale acestor lovituri, dar acest studiu a examinat modificările creierului pe o perioadă mai lungă de timp.

Studiul a inclus 148 de jucători de fotbal tineri adulți, cu o vârstă medie de 27 de ani și 26% femei. Cercetătorii au elaborat un chestionar pentru a determina cât de des jucătorii loveau mingea cu capul. Acest chestionar a furnizat date valoroase pentru evaluarea expunerii la cap pe o perioadă de doi ani.

Jucătorii au fost supuși imagisticii tensorului de difuzie (DTI), o tehnică RMN, pentru a evalua microstructura creierului. DTI măsoară mișcarea moleculelor de apă în țesutul cerebral, oferind informații despre microstructura acestuia.

Rezultatele au arătat că jucătorii cu multiple lovituri la cap (peste 1.500 de lovituri în doi ani) au înregistrat o creștere a difuzivității în anumite regiuni ale materiei albe frontale a creierului, precum și o scădere a organizării creierului în anumite zone.

Aceste modificări au fost comparate cu rezultatele testelor de bază, luând în considerare variabile precum vârsta, sexul, educația și istoricul de contuzii. Grupul cu multiple lovituri la cap a prezentat, de asemenea, o scădere a performanțelor de învățare verbală.

Dr. Lipton a subliniat că acest studiu este primul care demonstrează o modificare pe termen lung a structurii creierului asociată cu loviturile la cap în fotbal. El și colegii săi au efectuat, de asemenea, un alt studiu, folosind DTI pentru a investiga relația dintre loviturile repetate la cap și performanța de învățare verbală.

Acest studiu a analizat loviturile la cap la 353 de jucători de fotbal amatori pe o perioadă de 12 luni și a constatat că expunerea crescută a fost asociată cu o interfață diminuată între materia cenușie și cea albă a creierului.

Cercetătorii au folosit o nouă tehnică care evaluează integritatea acestei interfețe, oferind informații valoroase despre amploarea daunelor cauzate de impacturile la cap. Aceste constatări contribuie la dezbaterea continuă privind siguranța loviturilor la cap în fotbal.

Dr. Lipton a subliniat că integritatea interfeței dintre materia cenușie și cea albă poate juca un rol în efectele negative ale loviturilor repetate la cap asupra performanțelor cognitive.

Această nouă abordare are potențialul de a îmbunătăți înțelegerea noastră cu privire la amploarea daunelor provocate de loviturile la cap, comoțiile și leziunile cerebrale traumatice.

În general, acest studiu evidențiază importanța luării în considerare a consecințelor pe termen lung ale loviturilor la cap în fotbal și oferă informații valoroase cu privire la riscurile potențiale asociate cu aceste impacturi.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu