5 locuri fascinante ai căror oameni sunt legați de un mare secret

Există pe Pământ unele locuri care au ceva unic, ceva ce nu se găsește în altă parte. Când ajungi în ele, ai impresia că ai pășit pe un tărâm ciudat, în care legile obișnuite ale naturii încetează să se mai aplice.

Aici, totul pare străin: oamenii, obiceiurile lor sau anumite trăsături ciudate. Cei care locuiesc în aceste locuri deosebite par a împărtăși un mare secret. În acest articol te invităm să faci un tur al câtorva locuri uimitoare din lume și să le descoperi secretele.

1

Indigenii Piraha, cei care dețin secretul fericirii

Tribul Piraha
Cei din tribul Piraha nu au nevoie de matematică. Foto: Wanderlust

Un grup de băștinași din pădurea tropicală a Braziliei este considerat a fi cel mai fericit trib din lume. Cei din tribul Piraha nu știu să numere și folosesc doar două concepte: „puțin” și „mult”.

Nu fac distincția între culori și folosesc, din nou, doar două concepte: „întunecat” și „luminos”. De altfel, limba pe care o vorbesc conține doar trei vocale și șapte consoane.

Indigenii nu cunosc datele și calendarul și mănâncă o dată sau de două ori pe zi. În schimb, pot reține numele și caracteristicile a mii de plante și animale.

De asemenea, băștinașii dorm în reprize de câteva zeci de minute, deoarece au convingerea că somnul îndelungat îi privează de puteri. Tribul Piraha cunoaște numai trei grade de rudenie: copilul, părintele și fratele. Nu există ierarhii și nu există furturi sau alte infracțiuni.

Indigenii din tribul Piraha sunt fericiți. Oamenii cântă pe timpul nopții și cred că visele și realitatea au aceeași importanță.

2

Ikaria - Insula centenarilor

Locuitori Ikaria
Localnicii de pe insula Ikaria trăiesc cu 10 ani mai mult decât cei din alte zone. Foto: Onedio

Cu golfurile sale pitorești, stâncile abrupte și livezile de măslini, Ikaria nu pare diferită de alte insule grecești. Și totuși, ea are ceva cu totul aparte.

Oamenii care locuiesc aici trăiesc mult mai mult decât cei de pe alte insule sau de pe continent. În fapt, locuitorii de pe Ikaria trăiesc în medie cu 10 ani mai mult decât cei din restul Europei sau din America.

Practic, unul din trei localnici ajunge la vârsta de 90 de ani. Mai mult, incidența cancerului, a bolilor cardiovasculare, a depresiei sau a demenței este foarte redusă aici.

Bineînțeles, datorită longevității insularilor, Ikaria a devenit obiectul multor studii științifice. Așadar, care este secretul oamenilor de pe Ikaria?

În primul rând, mâncarea de pe insulă este diferită față de cea din restul Greciei. Localnicii beau mult ceai și foarte puțină cafea și consumă puține calorii pe zi.

Ikaria este încă o insulă izolată, fără turiști, deci nu a fost influențată de modul de viață al occidentalilor. Studiile au mai arătat că la longevitatea insularilor contribuie și somnul de după-amiază.

Conform cercetărilor, somnul regulat de după-amiază reduce riscul de boli cardiovasculare cu aproape 40%. Doar câțiva locuitori ai Ikariei suferă de Alzheimer și de alte afecțiuni cauzate de vârsta înaintată.

Stamatis Moraitis a venit din SUA pentru a-și trăi aici ultimele zile. Doctorii îi spuseseră că mai avea numai nouă luni de trăit. La origine grec, Moraitis s-a mutat aici cu familia lui în 1976 și duce o viață fericită de aproape 37 de ani.

Stamatis Moraitis
Stamatis Moraitis. Foto: Pinterest

În Ikaria nu există grabă. Oamenii lucrează cât pot de bine, fac drumeții și mănâncă fructe din propriile livezi. Locuitorilor le plac uleiul de măsline, pâinea din aluat dospit, laptele de capră și ceaiurile din ierburi. Seara, stau cu vecinii la un pahar de vin.

3

Candido Godoi - Ținutul gemenilor

Gemeni Candido Godoi
Majoritatea familiilor din Candido Godoi provin din Europa. Foto: Tiempo

Orașul brazilian Candido Godoi este celebru pentru numărul mare de gemeni. Aici trăiesc 80 de familii, iar între ele se află 44 de perechi de gemeni.

Cele mai multe familii au venit aici din Germania, în timpul Primului Război Mondial. La începutul anilor ’90, neobișnuitul fenomen le-a atras atenția jurnaliștilor.

Autoritățile locale s-au bucurat de interesul arătat. Au botezat orașul „Ținutul Gemenilor”, au deschis un muzeu și au ridicat o statuie a fertilității.

Oamenii de știință au propus diferite teorii pentru a explica fenomenul. Acestea includ compoziția deosebită a apei, izolarea regiunii și experimentele pe oameni ale doctorului nazist Josef Mengele.

Localnicii spun că Mengele ar fi călătorit în regiune, deghizat în medic veterinar. Atunci ar fi fost înregistrată prima „explozie” de gemeni, spun aceștia. Desigur, nu există dovezi în acest sens, astfel că misterul gemenilor din Candido Godoi continuă.

4

Oamenii-struț din tribul vaDoma

Tribul vaDoma
Cei din trib suferă de ectrodactilie. Foto: Listwand

Membrii tribului vaDoma, din Zimbabwe, suferă de o anomalie genetică a picioarelor, numită ectrodactilie. Din cauza absenței celor trei degete din mijloc, indigenii au fost porecliți „oamenii cu picioare de struț”.

Ectrodactilia este cauzată de o mutație genetică. Unele teorii susțin că mutația ar reprezenta o adaptare a picioarelor la cățăratul în copaci.

Cu toate acestea, oamenii de știință cred că motivul din spatele acestei anomalii ar putea fi lipsa diversității genetice din zonă. Această lipsă de diversitate a fost dublată și de vechile legi ale tribului, care interziceau căsătoria în afara lui.

5

Regatul Piticilor din China

Regatul piticilor
În Regatul Piticilor, nimeni nu se simte mic. Foto: The Daily Beast

Viața socială este grea pentru persoanele cu dizabilități. Însă în China, lângă Kunming, există un regat magic, dedicat celor care suferă de nanism. Această lume unică a fost creată de Chen Mingjing, un investitor în imobiliare.

Chen Minjing invită persoanele care suferă nanism să se mute aici. Astăzi, populația orășelului numără 125 de persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 48 de ani.

Locuitorii poartă haine festive, care întruchipează gnomi, îngeri, elfi, prințese și gardieni. Casele lor au forma unor copaci sau a unor ciuperci, iar mobila este făcută special pentru ei.

Aici, viața este confortabilă și nimeni nu râde de ei pe la spate. Toată lumea are un loc de muncă. Locuitorii pun în scenă spectacole și servesc drept ghizi pentru turiști.

Duminica, se ocupă de sarcinile domestice, după care joacă poker și volei și iau parte la cursuri gratuite de limba engleză. Există opinii diferite în ceea ce privește acest sat, însă locuitorii săi se declară fericiți.

Ei trăiesc într-o lume a lor și au case și locuri de muncă. Infrastructura mai include o școală, un spital, supermarket-uri, cafenele și o florărie.

Ca să știi mai mult, citește „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.

„Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Elefant.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu