7 locuri neobișnuite care par să sfideze logica (unul este în România)

Marele Canion și Vârful Everest sunt, într-adevăr, ieșite din comun, însă pe Pământ există și regiuni chiar mai impresionante, care arată de parcă s-ar fi format pe o planetă ce a evoluat separat de a noastră.

Unele dintre ele rămân un mister chiar și pentru oamenii de știință. Sunt locuri care te vor impresiona nu doar pentru că sunt frumoase, ci pentru că par să respecte legi ale naturii care nu se mai aplică nicăieri pe Terra.

1

Shanay-Timpishka, râul care fierbe

raul-care-fierbe
Foto: Pinterest

În adâncurile pădurii amazoniene există un râu lung de doar șase kilometri, dar care este unic în lume. Apele râului Shanay-Timpishka sunt atât de fierbinți, încât orice animal care intră în ele este fiert de viu.

Temperatura apei este de 91 de grade Celsius, iar biologii interesați nu știu cu siguranță de ce se întâmplă acest fenomen. De obicei, apele fierbinți se află în apropierea vulcanilor, dar în zonă nu există niciun vulcan pe o rază de 700 de kilometri.

Una dintre teoriile avansate de cercetători este că apa clocotită aflată în subteran pătrunde prin falii și, după ce se combină cu apa râului,  formează un sistem geotermal unic în lume.

2

Peștera Movile, unde atmosfera este de sulf

pestera-movile
Foto: Pinterest

Peștera Movile se află în România, în apropiere de Mangalia și este o adevărată capsulă a timpului.

Muncitorii care au lucrat la construirea unei termocentrale lângă Mangalia au fost cei care au descoperit unul dintre cele mai ciudate locuri de pe planetă: o cavernă care a stat complet sigilată și fără lumină timp de aproximativ 5.5 milioane de ani și care a dezvoltat o atmosferă diferită de cea de la suprafața Terrei.

Intrarea în peșteră se face printr-un puț săpat artificial, iar în capătul galeriei se află un lac cu apă sulfuroasă. Aerul de aici este toxic, contaminat cu hidrogen sulfurat, iar nivelul dioxidului de carbon este extrem de ridicat.

Practic, în Peștera Movile nu ar trebui să existe viață. Și totuși, în mod bizar, cercetătorii au descoperit aici 33 de specii care nu mai există nicăieri în lume.

Curioasele creaturi s-au adaptat și trăiesc în atmosfera toxică, unele dintre ele hrănindu-se cu spuma de pe pietre.

3

Izvorul care transformă orice în piatră

izvor
Foto: Pinterest

În Anglia, la Knaresborough, există un izvor care pare desprins din poveștile Science Fiction. Apa acestui izvor e atât de bogată în minerale, încât transformă în piatră orice obiect lăsat sub ea, exact așa cum se formează stalactitele din peșteri.

Procesul durează de obicei între trei și cinci luni. Datorită acestei puteri miraculoase, izvorul a devenit o atracție turistică foarte populară. Turiștii pun sub apa curgătoare diverse obiecte – de la ursuleți și până la biciclete – și lasă apa să-și facă treaba.

4

Lacul care te omoară într-o oră

lacul-karachay
Foto: Pinterest

În incinta unei foste fabrici sovietice de armament nuclear se află un lac atât de contaminat de substanțe radioactive, încât moartea este aproape sigură dacă stai în apropierea lui mai mult de o oră.

Practic, Lacul Karaceai, situat în vestul Rusiei, a fost folosit de sovietici ca groapă de gunoi pentru deșeurile nucleare. Cantitățile uriașe de deșeuri care au fost lăsate aici au creat probleme enorme.

În 1957, o explozie la fabrică a dispersat particulele radioactive din lac pe o arie de 23.000 de kilometri pătrați. Apoi, în 1967, apele au secat, iar particulele radioactive au fost din nou împrăștiate pe o arie de 1.450 kilometri pătrați.

Astăzi, apa este acoperită cu un zid gros de beton, pentru a preveni dezastrele. Lacul a fost desemnat de Institutul Worldwatch drept „cel mai toxic loc de pe planetă”.

5

Copacul dublu din Casorzo

copac-dublu
Foto: Pinterest

În regiunea Piemonte, din Italia, turiștii pot admira o adevărată ciudățenie a naturii: un cireș care crește în vârful unui dud. Fenomenul nu este neapărat unic. Într-adevăr, mai există cazuri de copaci-parazit, dar de obicei aceștia sunt mici și au o viață scurtă.

Copacul dublu din Casorzo, însă, este format din doi arbori viguroși, complet dezvoltați și sănătoși, cu diametrul coroanei de cinci metri. Nimeni nu știe cum a reușit cireșul să se înrădăcineze în dud și să supraviețuiască.

Localnicii cred că o pasăre ar fi putut scăpat o sămânță de cireș deasupra dudului, după care cireșul și-a întins rădăcinile spre sol prin trunchiul scobit al dudului.

6

Locul unde fulgerele nu se opresc aproape niciodată

maracaibo
Foto: Pinterest

Lacul Maracaibo, din Venezuela, a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare concentrație de fulgere din lume. Practic, se poate spune că deasupra acestui lac are loc o furtună care nu se oprește niciodată.

lacul-hokkaido
Foto: Pinterest

Barajul de pe râul Tokachi, de pe insula japoneză Hokkaido este o atracție turistică faimoasă. Apa acestui baraj are o culoare de un albastru electrizant, iar ceea ce uimește și mai tare este că își schimbă culoarea atunci când te uiți la ea din unghiuri diferite.

Mai mult, culoarea apei se schimbă odată cu anotimpurile, variind nuanțe de albastru și verde. Oamenii de știință cred că bizarele culori sunt „opera” particulelor de hidroxid de aluminiu aflate în apă, care, în funcție de unghiul din care privești, reflectă lumina în mod diferit.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

5 comentarii la „7 locuri neobișnuite care par să sfideze logica (unul este în România)”

Lasă un comentariu