5 locuri ostile în care oamenii n-ar trebui să trăiască, dar o fac

După cum a spus odată celebrul astrofizician Neil Degrasse Tyson, „tenacitatea vieții este cu adevărat uimitoare”. Indiferent de condiții, viața găsește o cale de a se afirma.

Dacă studiem cu atenție planeta Pământ, vedem că există multe locuri în care, din cauza condițiilor vitrege, oamenii nu ar trebui să trăiască. Și totuși, în pofida tuturor obstacolelor, viața găsește cumva o cale chiar și acolo… Iată, așadar, cinci dintre cele mai ostile locuri în care trăiesc oameni.

1

Norilsk, orașul toxic

Norilsk 02
Foto: Taringa

Orașul Norilsk, din Rusia, este periculos din două motive. În primul rând, în oraș este extrem de frig de-a lungul întregului an. Iar dacă temperaturile joase pot fi, totuși, contracarate, poluarea este o problemă de care localnicii nu se pot apăra.

Aerul din localitate este foarte poluat din cauza numeroaselor fabrici care se află în zonă, iar ploile acide și smogul sunt la ordinea zilei. După unele estimări, 1% din emisiile globale de dioxid de sulf provin din Norilsk.

2

La Oroya, Peru

La Oroya 02
Foto: Pinterest

La Oroya, din Peru, este unul dintre cele mai periculoase locuri din lume. Mediul de aici este poluat cu plumb, cupru și dioxid de sulf. 99% din copiii care trăiesc în oraș au o cantitate extrem de ridicată de plumb în sânge, iar bolile fac ravagii în rândul populației.

Poluarea este cauzată de industria metalurgică din zonă, care funcționează din 1922. Potrivit unui studiu 1999, nivelul mediu de plumb din La Oroya era de trei ori mai mare decât limita acceptată de Organizația Mondială a Sănătății.

Și totuși, chiar dacă emisiile de plumb ar fi reduse, plumbul ar rămâne în solul din La Oroya timp de sute de ani.

3

Oimiakon, Rusia

Oimiakon
Foto: Pinterest

Rusia este cunoscută pentru iernile friguroase, iar Oimiakon este unul dintre cele mai friguroase locuri din această țară. Temperatura medie pe vreme de iarnă coboară la cifra șocantă de minus 60 de grade Celsius.

Aici trăiesc aproape 500 de oameni și toți se confruntă cu probleme neobișnuite, cum ar fi faptul că cerneala din stilouri îngheață din cauza gerului cumplit.

4

Meghalaya, India

Meghalaya 01
Foto: Magic World

Meghalaya este cunoscută și ca „ținutul norilor”. Această zonă este celebră pentru cantitatea imensă de ploaie care cade asupra ei în fiecare an.

Ploile cad din greu de-a lungul anului și puținii oameni care trăiesc aici și-au modificat dieta, hainele și cultura în concordanță cu condițiile meteorologice.

5

Dallol, Etiopia

Dallol 02
Foto: Pinterest

Localitatea Dallol se află în una dintre cele mai periculoase regiuni din lume, Depresiunea Afar. Tot în Dallol se află vulcanul terestru cu cea mai mică altitudine din lume.

În această zonă, temperatura depășește constant 40 de grade Celsius de-a lungul întregului an, iar singurul mijloc de transport spre acest ținut sunt cămilele.

La un moment dat, Dallol a funcționat ca un oraș minier, dar minele s-au închis între timp. În prezent, doar un mic număr de oameni continuă să locuiască în zonă.

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu