5 locuri mitice care au fascinat omenirea și pe care le poți vizita în realitate

Mulți am crescut ascultând sau citind povești bazate pe mituri străvechi. Mulțumită acestor istorisiri, am avut șansa să facem, încă din copilărie, incursiuni în numeroase locuri mitice.

Dar nu toate aceste aventuri trebuie să rămână de domeniul imaginației. Multe legende sunt inspirate din evenimente reale sau fac referire la locuri care există cu adevărat.

Chiar dacă din punct de vedere financiar nu este cel mai ușor lucru, este posibil să ajungi în aceste locuri și să vezi dacă peisajele reale se potrivesc cu cele din imaginația ta.

Așadar, îți prezentăm cinci locuri în care mitul se contopește cu realitatea și pe care le poți vedea cu ochii tăi.

1

Locuri mitice: Ruinele Troiei

Locuri mitice 01
Foto: Wikimedia

Troia a fost scena întâmplărilor din opera poetului grec Homer. În „Iliada”, acesdta a descris pe larg Războiul Troian, în care au luptat personaje legendare (precum Ahile și Paris) și care a fost influențat de zeitățile grecești.

Orașul a fost menționat și în alte opere grecești de ficțiune, dar istoricii au crezut multă vreme că Troia era un oraș inventat. Încă există dezbateri legate de locul și evenimentele care au inspirat poveștile lui Homer, însă cei mai mulți sunt de acord că ruinele Troiei se află în Anatolia, pe teritoriul Turciei de azi.

Se crede că ruinele Troiei (descoperite de Heinrich Schliemann) se află într-un loc numit Isarlîk. Arheologii au început să excaveze acest situl în secolul al XIX-lea. Nimeni nu este absolut sigur că aceasta este Troia lui Homer, însă ipoteza este larg acceptată.

De aceea, zona a fost inclusă pe lista patrimoniului UNESCO.

2

Loch Ness

Locuri mitice 02
Foto: Pinterest

Legenda monstrului din Loch Ness datează din secolul VI, când au apărut povești despre existența unui monstru în lacul de lângă orașul scoțian Inverness.

Creaturile din adâncurile apelor apăreau adeseori în mitologia celților, astfel că originea acestei povești nu este surprinzătoare. Loch Ness are adâncimea medie de peste 120 de metri, iar apa întunecată face ca lacul să fie scena perfectă pentru mituri și mistere.

Mitul monstrului din Loch Ness a devenit celebru pe plan internațional în anii ’30. Atunci, o serie de fotografii neclare, care înfățișau „monstrul” din lac, au făcut înconjurul lumii.

Deși imaginile și căutările cu sonarul nu au oferit dovezi clare, mass-media și operatorii turistici locali au preluat povestea și au creat o legendă care încă atrage oamenii.

Imaginile cu monstrul înfățișează, de obicei, o creatură ca un dinozaur sau un șarpe de apă uriaș. Dacă ajungi vreodată aici, probabil că nu vei vedea monstrul.

În schimb, poți admira lacul înconjurat de dealuri, castelele istorice din zonă și o insulă artificială, care datează din Epoca de Piatră.

3

Locuri mitice: Muntele Olimp

Locuri mitice 03
Foto: Pinterest

Muntele Olimp se ridică la aproape 3.000 de metri deasupra nivelului mări și este unul dintre cele mai faimoase piscuri din Europa. Muntele se află la granița dintre Grecia și Macedonia.

Potrivit legendelor grecești, pe Muntele Olimp trăiau 12 zei și multe dintre evenimentele mitologice importante s-au desfășurat pe aceste meleaguri.

Muntele Olimp este mai puțin accesibil decât alte destinații importante din Grecia, dar merită vizitat. Alpiniștii pot urca până pe vârfuri, iar turiștii mai puțin experimentați pot face trasee la altitudini mai mici.

Cele mai multe expediții turistice încep în orașul Litochoro, aflat la poalele Muntelui Olimp.

4

Shangri-La

Locuri legendare 04
Foto: Pinterest

Romancierul englez James Hilton descrie orașul fictiv Shangri-La în romanul său, „Orizont pierdut”, publicat în anii ’30 (disponibil aici). După apariția cărții, oamenii au avansat mai multe teorii privind sursa care l-a inspirat pe Hilton să creeze acest loc paradisiac.

În opera sa, Hilton oferea indicii despre regiunea unde s-ar afla Shangri-La, făcând mai multe referiri la cultura tibetană. Una dintre cele mai populare teorii susține că Shangri-la se află în provincia chineză Yunnan.

Localnicii au îmbrățișat cu bucurie această ipoteză. În 2001, autoritățile chineze au schimbat denumirea unui oraș în „Prefectura Autonomă Tibetană Shangri-La”. Comunitățile din alte câteva zone din China și Pakistan susțin, la rândul lor, că au inspirat locul descris de Hilton.

5

Locuri mitice: Poteca uriașilor

Locuri legendare
Foto: Pinterest

Formațiunile stâncoase ciudate care alcătuiesc Poteca uriașilor, din Irlanda de Nord, au fost create de o erupție vulcanică preistorică. Pe măsură ce lava se răcea la contactul cu apa, s-a solidificat în forma unor tuburi hexagonale, asemănătoare dalelor din pavaje.

O legendă irlandeză atribuie aspectul unic al locului unui uriaș legendar pe nume Finn. Legenda spune că poteca este rămășița unui drum pe care Finn l-a construit pentru a ajunge în Scoția, unde dorea să lupte cu un uriaș rival.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Ne pare rău, dar nu există alte articole pe această temă.

Lasă un comentariu