5 locuri mitice care au fascinat omenirea și pe care le poți vizita în realitate

Mulți dintre noi am crescut ascultând sau citind povești bazate pe mituri străvechi. Mulțumită acestor povești, am avut șansa să facem, încă din copilărie, incursiuni în numeroase locuri mitice.

Dar nu toate aceste aventuri trebuie să rămână de domeniul imaginației. Multe legende sunt inspirate din evenimente reale sau fac referire la locuri care există cu adevărat.

Chiar dacă nu este practic sau fezabil din punct de vedere financiar, trebuie să știi că este posibil să ajungi în aceste locuri și să vezi cum se potrivește peisajul real cu cel din imaginația ta.

Așadar, îți prezentăm cinci locuri în care mitul se contopește cu realitatea și pe care le poți vedea cu ochii tăi.

1. Locuri mitice – Ruinele Troiei

Locuri mitice 01

Troia a fost scena întâmplărilor din opera poetului grec Homer. În „Iliada”, el a descris pe larg Războiul Troian, în care au luptat personaje legendare (precum Ahile și Paris) și care a fost influențat de zeitățile grecești.

Orașul a fost menționat și în alte opere grecești de ficțiune, dar istoricii au crezut multă vreme că Troia era un oraș inventat. Încă există dezbateri legate de locul și evenimentele care au inspirat poveștile lui Homer, însă cei mai mulți sunt de acord că ruinele Troiei se află în Anatolia, pe teritoriul Turciei de azi.

Se crede că ruinele Troiei (descoperite de Heinrich Schliemann) se află într-un loc numit Isarlîk. Arheologii au început să excaveze acest situl în secolul al XIX-lea. Nimeni nu este absolut sigur că aceasta este Troia lui Homer, însă ipoteza este larg acceptată.

De aceea, zona a fost inclusă pe lista patrimoniului UNESCO.

2. Loch Ness

Locuri mitice 02

Legenda monstrului din Loch Ness datează din secolul al VI-lea, când au apărut povești despre existența unui monstru în lacul de lângă orașul scoțian Inverness. Creaturile din adâncurile apelor apăreau adeseori în mitologia celtică, așa că originea acestei povești nu este surprinzătoare.

Loch Ness are adâncimea medie de peste 120 de metri, iar apa adâncă și întunecată face ca lacul să fie scena perfectă pentru mituri și mistere. Mitul monstrului Loch Ness a devenit celebru pe plan internațional în anii ’30.

Atunci, o serie de fotografii neclare, care înfățișau „monstrul” din lac, au făcut înconjurul lumii. Deși imaginile și căutările cu sonarul nu au oferit dovezi clare, mass-media și operatorii turistici locali au preluat povestea și au creat o legendă care încă atrage oamenii.

Imaginile cu monstrul înfățișează, de obicei, o creatură ca un dinozaur sau un șarpe de apă uriaș. Dacă ajungi vreodată aici, probabil că nu vei vedea monstrul. În schimb, poți admira lacul înconjurat de dealuri, castelele istorice din zonă și o insulă artificială, care datează din Epoca de Piatră.

3. Locuri mitice – Muntele Olimp

Locuri mitice 03

Muntele Olimp se ridică la aproape 3.000 de metri deasupra nivelului mări și este unul dintre cele mai proeminente piscuri din Europa. Muntele se află la granița dintre Grecia și Macedonia.

Potrivit legendelor antice grecești, cei 12 zei trăiau pe Muntele Olimp și multe dintre evenimentele mitologice importante s-au desfășurat pe aceste piscuri. Muntele Olimp este mai puțin accesibil decât alte destinații importante din Grecia, dar merită vizitat.

Alpiniștii pot urca pe munte, iar turiștii mai puțin experimentați pot face trasee la altitudini mai mici. Cele mai multe expediții turistice încep în orașul Litochoro, aflat la poalele Muntelui Olimp.

4. Shangri-La

Locuri legendare 04

Romancierul englez James Hilton descrie orașul fictiv Shangri-La în romanul său, „Orizont pierdut”, publicat în anii ’30. După apariția cărții, oamenii au avansat mai multe teorii privind sursa care l-a inspirat pe Hilton să creeze acest loc paradisiac.

În opera sa, Hilton oferea indicii despre regiunea unde s-ar afla Shangri-La, făcând mai multe referiri la cultura tibetană. Una dintre cele mai populare teorii susține că Shangri-la se află în provincia Yunnan, din China.

Localnicii au îmbrățișat cu bucurie această ipoteză. În 2001, autoritățile chineze au schimbat denumirea unui oraș în „Prefectura Autonomă Tibetană Shangri-La”. Comunitățile din alte câteva zone din China și Pakistan susțin, la rândul lor, că au inspirat locul descris de Hilton.

5. Locuri mitice – Poteca uriașilor

Locuri legendare

O erupție vulcanică preistorică a creat formațiunile stâncoase ciudate care alcătuiesc Poteca uriașilor, din Irlanda de Nord. Pe măsură ce se răcea la contactul cu apa, lava s-a solidificat în forma unor tuburi hexagonale, asemănătoare dalelor din pavaje.

O legendă irlandeză atribuie aspectul unic al locului unui uriaș legendar, pe nume Finn („Fionn” în irlandeză). Legenda spune că poteca este rămășița unui drum pe care Finn l-a construit pentru a ajunge în Scoția, unde dorea să lupte cu un uriaș rival.Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu